Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vad är egentligen attraktivt? Oftast sitter det inte alls i utseendet, utan att du vågar vara du och visar det.Vad är egentligen attraktivt? Oftast sitter det inte alls i utseendet, utan att du vågar vara du och visar det.Vad är egentligen attraktivt? Oftast sitter det inte alls i utseendet, utan att du vågar vara du och visar det.
Ta emot komplimanger på rätt sätt – och ge även till andra.Ta emot komplimanger på rätt sätt – och ge även till andra.Ta emot komplimanger på rätt sätt – och ge även till andra.
1 AV 2
Vad är egentligen attraktivt? Oftast sitter det inte alls i utseendet, utan att du vågar vara du och visar det.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Ta emot komplimanger på rätt sätt – och ge även till andra.
Foto: Colourbox

6 tips för att maxa självkänslan ikväll

Midsommar, nyårsafton – eller ett helt vanligt 40-årskalas.

De flesta av oss vill nog känna oss snygga på festen.

Men allt sitter inte i kläder och utseende – utan hur du uppträder är också av betydelse.

Här tipsar psykologen och kbt-terapeuten Maria Farm om vad du kan göra för att känna dig mer attraktiv bland folk.

1. Identifiera vad DU tycker är snyggt

"Fråga dig själv vad du skulle vilja göra annorlunda för att känna dig mer attraktiv eller stilig. Finns det något du skulle kunna testa som du inte gör i dag? Du kanske undviker att mingla och småprata, för att du tänker att ingen vill prata med dig eller för att du har 'fel' kläder. Fundera kring vad du själv upplever som attraktivt hos andra, som en stadig blick, en snygg hållning eller ett hjärtligt skratt. Då vet du vad du vill att andra ska uppleva hos dig – och kan börja träna på det."

2. "Fake it 'til you make it"

Som sagt: träna på att vara som du vill vara. Är man rädd för att sticka ut eller ovan vid att ta plats och klä upp sig så kan det vara effektivt att låtsas att du INTE är det. Det kommer kännas lite märkligt att bete sig annorlunda, men det du själv upplever som konstigt och tillgjort lär rimligen inte andra reagera på. Gå inte och vänta på att den där känslan ska ge med sig naturligt, utan ta kommando och 'tvinga' dig att flörta, bli mer socialt utåtriktad eller vad det nu är. Då stärks väldigt ofta självkänslan och självförtroendet och du får en massa nya tankar."

3. Håll med om komplimangen

"Om du nu har valt en knallgul kappa så ska du vara beredd på att det kommer att märkas. Och då måste du också leva upp till det. Om du bemöter en komplimang med 'nej, men den här gamla trasan' så börjar axlarna slutta och du kommer att känna dig som en kyckling. Tacka i stället för de fina komplimangerna – och håll framför allt med om dem. Man måste gå 'all the way'.

LÄS OCKSÅ: Få bättre självkänsla och ett härligare liv

4. Ge andra komplimanger

"Att ge genuina komplimanger och se andra är något som uppfattas som väldigt attraktivt. Så om du berömmer någons klänning kommer andra förmodligen att tycka att du är attraktiv. När man säger vad man tycker hamnar man automatiskt i blickfånget, eftersom man blir lite öppen och synlig. Det är nog också därför som många undviker komplimanger."

5. Klä inte ut dig

"Klä dig så att du känner dig fin – men klä inte ut dig. Att helt uppdatera sin garderob, göra en 'extreme makeover' inför en fest och gå dit och känna sig som en skådespelerska kan bli tokigt. Du ska känna dig som DU, så lagom är bäst. Generellt bryr sig svenskar lite för lite om sitt utseende: det kan vara trevligt att klä sig fint för andras skull. Men man ska känna att det bär element av en själv. Om man aldrig går i kjol men ändå vill ha det just i kväll så kanske man inte ska välja en mitt-på-låret-tight skinnkjol – utan hellre en knälång variant eller en klänning."

6. Förlita dig på din person

"Jag brukar fråga klienter som är väldigt utseendefixerade om de känner någon riktigt ful människa. De allra flesta svarar nej. De människor som vi tycker om upplever vi nämligen inte som fula. Har man väl fångat någons uppmärksamhet och hamnat i ett trevligt samtal så ska man våga förlita sig på sin personlighet. Det är långt ifrån allt som sitter i det yttre. Så kliv fram i din personlighet – för DET är attraktivt."

 

Vill du ta kontroll över dina negativa tankar och din oro? Ägna två minuter i dit liv åt att titta på denna video!