Här är sex tecken på att du bekantat dig med en narcissist.
1 av 2: Här är sex tecken på att du bekantat dig med en narcissist. Foto: Shutterstock.
Har du träffat på en person som verkar väldigt upptagen med sig själv och sina, självutnämnda, fantastiska egenskaper?
2 av 2: Har du träffat på en person som verkar väldigt upptagen med sig själv och sina, självutnämnda, fantastiska egenskaper? Foto: Shutterstock.

6 tecken på att du har träffat på en riktig narcissist

Har du träffat på en person som verkar väldigt upptagen med sig själv och sina, självutnämnda, fantastiska egenskaper?

Då kan det vara en äkta narcissist du råkat ut för. 

Här är sex tecken på att du bekantat dig med en narcissist. 

Att ha en narcissistisk personlighetsstörning innebär en bristande självkännedom, överdriven självkänsla och självbild och ett stort behov av att alltid befinna sig i centrum. Inspirerade av Preventions lista har vi här listat några egenskaper vanliga hos en narcissist. 

Här är 6 tecken på att du träffat på en narcissist

1. De har en överdriven självbild och tror att de är viktigare än vad de faktiskt är 

Folk som lider av en narcissistisk personlighetsstörning upplever sig vara väldigt viktiga, och överskattar ofta sina egna förmågor och underskattar de personerna runtomkring sig. Om de inte lyckas med något är det ofta andras fel, och de skyller nästan aldrig på sig själva om de misslyckas med något. 

2. De saknar empati

Att ha rätt fingertoppskänsla kan vara trixigt för en narcissist. Att sakna empati är ett av kännetecknen för narcissism, och Cory Newman, professor i psykologi vid universitetet i Pennsylvania menar att en person med dessa drag kan stå och beklaga sig över sin jobbiga pappa inför en person vars förälder just dött till exempel. 

LÄS OCKSÅ: 4 tecken på att du dejtat en narcissist 

3. De tror att de är väldigt unika 

Givetvis ska man ha ett gott självförtroende och tro på att man är unik. Men en narcissist tar det till en extrem nivå. De anser sig därför för speciella för att umgås med någon annan än personer med liknande attityder och värderingar som de själva har. Om de ska till läkaren, så kräver de att få träffa den bästa läkaren och bara den med en specialkunskap är kvalificerad nog att ta hand om narcissiten. 

Det är är narcissism

Narcissistisk personlighetsstörning är en personlighetsstörning vars kännetecken är överdriven självhävdelse, bristande självkännedom, överdriven självkänsla, överskattad självbild, ett stort behov av att befinna sig i centrum, och brist på empati. Man kan ha narcissistiska drag utan att lida av narcissistisk personlighetsstörning. 

Källa: Wikipedia 

4. De jämför sig med andra 

Att konstant jämföra sig med andra, oftast mer framgångsrika personer, i sin närhet är vanligt för en narcissist. Att då också utgå ifrån att de mindre framgångsrika personerna runt en är avundsjuka är också ett vanligt beteende. 

LÄS OCKSÅ: 20 tecken på att du känner en psykopat 

5. De tycker sig stå över regler och lagar

Att känna att man har vissa speciella rättigheter är vanligt för en narcissist. Vissa regler och lagar gäller alltså inte för dem, och det kan ge sig uttryck att de ofta kan vara otrevliga mot auktoriteter som polis, vakter eller parkeringsvakter. "Men JAG ska väl inte behöva betala den parkeringsboten, jag skulle ju bara göra ett kort ärende", skulle en narcissist kunna uttrycka. 

LÄS OCKSÅ: 7 fraser som sociopater ofta använder i relationer 

6. De kräver en partner som är perfekt

En narcissist kräver perfektion och framgång på alla plan i livet, och det gäller även val av partner. De förväntar sig en partner som är felfri, och lägger stor vikt vid utseende och status snarare än personliga egenskaper, menar professor i psykologi Cory Newman. 

Källa: Prevention 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!