Runt 40-årsåldern händer mycket med både kroppen och livet i stort.
Man ska vara glad över att bli äldre!
1 AV 2
Runt 40-årsåldern händer mycket med både kroppen och livet i stort.
Foto: Shutterstock.
2 AV 2
Man ska vara glad över att bli äldre!
Foto: Shutterstock.

6 tecken på att du har en 40-årskris – och så kommer du ur den

Känns det som att du har en ålderskris?

Runt 40-årsåldern händer mycket med både kroppen och livet i stort. 

Här är sex vanliga tecken på att du kan ha drabbats av en ålderskris. 

Runt 40-årsåldern kan det hända mycket i livet, du är kanske mitt i yrkeslivet och ska balansera det med familjepusslet. Mycket kan bero på att du som kvinna har hamnat i perimenopausen och hormonerna börjar bete sig annorlunda än tidigare. 

Psykoterapeuten Robi Ludwig säger till sajten Woman's Day att ibland så söker vi kriser, och förväntningarna på att vi "borde" ha en livskris vid en viss ålder kan göra att vi börjar överanalysera våra liv och leta efter "fel", menar han. 

Här har vi, med inspiration av Woman's Day, listat sex tecken på att du kanske har en livskris:

1. Du börjar ifrågasätta dina livsval

Om du börjar tänka att ditt liv inte är tillräckligt, att du borde ha gjort mer i livet eller att du borde ha ett bättre jobb eller liknande kan det vara ett tecken på att du är i en ålderskris. 

– Det finns en tendens att stanna upp och se över sitt liv och fundera på om man känner att man är på rätt väg. Vilket inte är dåligt. Men du känner ett starkt behov av att utvärdera var i livet du är och vart du är på väg, och jämföra det med förväntningarna du hade när du var yngre, säger psykoterapeuten Robi Ludwig till Woman's Day. 

Att stanna upp och se över ditt liv, och om det är något du vill förändra kan leda till positiva förändringar. Men se till så du inte är för hård mot dig själv eller ställer för höga krav.

LÄS OCKSÅ: Vanliga tecken på att du hamnat i perimenopausen

2. Du sover dåligt

Om du är kvinna och märker att du sover sämre när du har passerat 40-strecket kan det ha med dina hormoner att göra. Många har koll på att klimakteriet händer runt 50-årsåldern, men få vet att perimenopausen börjar 10-15 år innan sista mensen. Så i 40-årsåldern kan många kvinnor uppleva konstiga symptom som har med perimenopausen att göra. Att sömnen påverkas negativt brukar vara ett av de första tecknen på att dina hormoner och din kropp håller på att förändras. 

HÄR kan du läsa mer om vad du kan göra för att lindra dina symptom innan och under klimakteriet. 

3. Du känner dig uttråkad

Känner du att du fastnat i samma ekorrhjul, och samma tråkiga vardag utan att ha något roligt att se fram emot? Kanske kan en sådan insikt öppna upp dörrar för nya fritidsaktiviteter som intresserar dig. Att känna sig uttråkad och inte ha en passion för något är ett vanligt tecken på en ålderkris, menar psykoterapeuten Robi Ludwig. 

Tänk på att det aldrig är för sent att lära dig något nytt, eller börja med någon ny sport eller fritidssyssla. 

LÄS OCKSÅ: Gynekologen: 8 oväntade saker som händer i klimakteriet

4. Du blir besatt av ditt utseende – eller struntar helt i det

Har du börjat gå till gymmet sju dagar i veckan och blivit totalt uppslukad av ditt utseende? Lägger du märke till alla eventuella ålderstecken? För vissa betyder en ålderskris att man lägger stor vikt vid sitt utseende, medan andra helt slutar att bry sig. 

5. Du tar förhastade beslut 

Alla har vi kanske skämtat om att man spontanköper en ny, alldeles för dyr, bil när man har en ålderskris. Men det ligger något i detta. Ett tecken på att du kanske befinner dig i en ålderskris är att du tar förhastade beslut, något som kan ha en stor påverkan på livet. Om du gör något i ett infall för att du känner att du är en kris, försök andas och ta det lite lugnt. Att ta snabba beslut baserat på en känsla kan vara dåligt i det långa loppet, särskilt om du befinner dig i en kris. 

LÄS OCKSÅ: 9 vetenskapliga lyckohacks som höjer humöret

6. Du känner dig gammal

Om du känner dig mycket äldre än vad du faktiskt är, och inte ser någon mening med att planera för långt i framtiden kan det vara tecken på att du har en ålderskris. Om du ser dig som mycket äldre än dina jämnåriga vänner är det också ett tecken på en ålderskris. Att känna sig äldre än vad man är har kopplats ihop med psykisk ohälsa, enligt en studie från University of Waterloo. 

Forskare menar att de som känner sig som den ålder de är har lättare att se ljust på framtiden, kanske värt att testa?