Att vara introvert har sina fördelar. Bland annat kan du bli en alldeles fantastisk förälder.
1 av 2: Att vara introvert har sina fördelar. Bland annat kan du bli en alldeles fantastisk förälder. Foto: Shutterstock
Introverter är exempelvis mycket goda lyssnare, älskar att hänga hemma och har förmågan att känna in andra på en djupare nivå.
2 av 2: Introverter är exempelvis mycket goda lyssnare, älskar att hänga hemma och har förmågan att känna in andra på en djupare nivå. Foto: Shutterstock

6 skäl till att introverter blir fantastiska föräldrar

Att vara introvert i en värld som ofta premierar extroverter kan vara knivigt. Men det betyder inte att du är en sämre människa - tvärtom.

Exempelvis är många experter överens om att introverta personer är alldeles utmärka som föräldrar.

Här listar vi bara några av anledningarna.

1. De är fantastiska lyssnare

En stor del av kommunikation handlar om att lyssna - en egenskap som många introverta personer besitter. Pratglada barn kommer känna att de alltid har någon som lyssnar på dem och ungar som föredrar att bara sitta tysta upplever inte att de stör.

– En kombo där både barn och förälder är introvert fungerar alldeles utmärkt. Föräldern får inte panik så fort barnet vill sitta i samma rum och bara bläddra i sin bok under tystnad, säger Sophia Dembling, författare bakom boken "Introverts in love", till sajten Popsugar.

LÄS OCKSÅ: Blyg – eller introvert? Jo, det finns skillnader 

2. De förstår - på en djupare nivå

Introverta föräldrar har en förmåga att förstå sina barn på en djupare nivå än många andra. De riktar sina tankar inåt, är mer eftertänksamma och kan ofta sätta sig in i hur andra mår och känner - exempelvis ett barn.

3. De väljer med omsorg.

Introverta personer kan uppfattas som tysta och reserverade, därför betyder det extra mycket när de verkligen visar omsorg och kärlek.

– Introverta är väldigt selektiva med vilka de ger sin tid och uppmärksamhet till. De tenderar att vara väldigt lojala och investera djupt i sina utvalda personer, säger psykologen och hjärnforskaren Susan Kraus Whitbourne.

Som avkomma betyder det MYCKET uppmärksamhet.

LÄS OCKSÅ: 5 fördelar med att vara en högkänslig person 

4. De älskar att hänga hemma

Extern stimulans är inte ett måste för en introvert person. Att bara hänga hemma kan vara helt fantastisk - vare sig det handlar om att mysa framför tv:n med lite popcorn eller leka kurragömma i trädgården. Kom ihåg att några av våra finaste och djupaste barndomsminnen bildas i hemmets trygga miljö.

5. De sätter barnet i fokus

Kaotiska födelsedagsfester och större event är sällan en favoritsyssla för introverter, men de brukar överleva om de biter sig lite i läppen och gömmer sig i bakgrunden. Extroverta föräldrar som drar det sociala lasset är förstås viktigt, men det finns också något positivt att i att inte ta för stor plats.

– Förmågan att smälta in i bakgrunden kan ses som en bra föräldraegenskap, på så vis hamnar barnet i centrum, säger Susan Krauss Whitbourne.

LÄS OCKSÅ: Du kan vara både extrovert och introvert 

6. De är varma och undviker konflikt

En introvert kommer inte kasta sig över dig och skrika kärleksförklaringar. Det betyder å andra sidan inte att de är iskalla rakt in i hjärtat. Introverter är lika varma, omhändertagande och intresserade av andra människor som vem som helst. De kan framstå som lite passiva i spända situationer, eftersom konflikter inte är en favoritsyssla, men de bryr sig.

Aktuellt just nu