Bara att bara finnas där och visa att du verkligen lyssnar kan göra stor skillnad.
Lider någon i din närhet av psykisk ohälsa? Ditt stöd kan vara ovärderligt.
1 AV 3
Hälsoliv har samlat 5 råd om hur du hjälper en kompis som inte mår bra.
2 AV 3
Bara att bara finnas där och visa att du verkligen lyssnar kan göra stor skillnad.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Lider någon i din närhet av psykisk ohälsa? Ditt stöd kan vara ovärderligt.
Foto: Shutterstock

6 sätt att stötta någon som mår dåligt

Psykisk ohälsa blir allt vanligare. Och till skillnad från när någon skadar sig fysiskt går det inte bara att sätta på ett plåster.

Om du har en närstående som mår dåligt kan din hjälp därför betyda otroligt mycket. Inspirerade av Metro har vi samlat sex sätt för att stödja någon du håller kär.

1. Prata

Gör det så informellt som möjligt. Fråga hur personen mår och visa att du verkligen lyssnar och är intresserad. Försök hitta en lugn plats så personen känner sig trygg.

LÄS OCKSÅ: Att säga och inte säga till nån som är deppig 

2. Undvik sarkastiska kommentarer

När någon brutit benet är det ingen som säger: "Äh, gå några varv runt kvarteret så blir det bättre". Ändå är det vanligt att personer som kämpar med sin mentala hälsa får höra: "Det sitter bara i ditt huvud", "Det kunde ha varit värre" eller "ta dig samman!". Om någon öppnar upp sig för dig, ta dem på allvar, försök förstå och var empatisk.

LÄS OCKSÅ: Panikångest och depression - 12 saker du bör veta 

3. Lyssna. På riktigt

Allt kommer inte verka logiskt eller rationellt, men döm inte. Och kom inte med massa förslag på lösningar innan personen VERKLIGEN fått prata av sig. Låt personen känna sig hörd och låt dem förklara vad de själva tror att de behöver.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som alla deprimerade är trötta på att höra 

4. Hjälp till med det praktiska

För en person som lider av mental ohälsa kan minsta lilla åtagande bli ett Mount Everest. Erbjud ditt stöd. Det kan vara så enkelt som att hjälpa till med räkningar, matlagning, vattna blommor eller städa. Om de frågar, ställ upp!

LÄS OCKSÅ: Deppig? 7 tidiga varningssignaler du ska se upp med 

5. Följ med till en läkare

Ett första steg för att bli bättre kräver ofta professionell hjälp. Men för någon som mår dåligt kan det vara sjukt läskigt. Om läge finns, uppmuntra ändå personen att söka vård. Det kommer sannolikt vara en process så ha tålamod och erbjud att följa med som stöd om personen vill.

6. Fortsätt prata

Visa för personen att du kommer finnas där under hela resan. Även om hen får professionell hjälp finns det vissa delar som bara en vän kan hjälpa till med. Du är en ventil som kan göra skillnad.

Ta vara på dig själv

Att leva nära någon som lider av psykisk ohälsa kan vara väldigt tärande. Du kan själv behöva hjälp för att orka. Om du har fler vänner i ditt nätverk som kan ställa upp kan det fungera som avlastning. Eller så kan du direkt vända dig till närståendeföreningar, något som 1177 Vårdguiden tipsar om.