Det krävs inte särskilt mycket för att folk ska få en snedvriden uppfattning om dig.
1 av 2: Det krävs inte särskilt mycket för att folk ska få en snedvriden uppfattning om dig. Foto: Shutterstock
Att bombardera med foton på sociala medier är sällan en god idé.
2 av 2: Att bombardera med foton på sociala medier är sällan en god idé. Foto: Shutterstock

6 saker du antagligen gör, men som får folk att ogilla dig omedelbart

Delar du sjukt många bilder på sociala medier? Älskar du att dela med dig av intima detaljer?

Då har du sannolikt en social uppförsbacke.

Inspirerade av Business Insider och Veckans Affärer listar vi 6 saker som får folk att himla med ögonen när ditt namn kommer på tal - uppbackat av forskning.

Vilka har du gjort dig skyldig till?

1. Du delar för många bilder på sociala medier

Din supergoda lunch, din supergulliga son och din hund som gör "supertokiga" saker är säkert superintressant för dig. Men för oss andra, som bombarderas med detta inom loppet av några timmar, är det inte lika kul. Forskning från 2013 visar att för många foton på Facebook kan skada dina verkliga relationer.

LÄS OCKSÅ: Så får du någon att gilla dig - på fyra sekunder 

2. Du är en "oversharer"

Att berätta något privat i förtroende ses generellt sett som något positivt. Men det gäller att inte vara FÖR intim, åtminstone tidigt i en relation. Du kanske inte ska berätta om din systers otrohetsskandal två minuter in i ett samtal med en fullständig främling.

Enligt en studie från 2013 ökar dina chanser för att bli omtyckt om du är öppen utan att bli för privat.

3. Du är för privat

Samma studie kommer fram till att det även går att vara FÖR privat. En person som bara ställer frågor och aldrig avslöjar något om sig själv har en brant uppförsbacke när det kommer till relationer. Om någon berättar något för dig och du inte ger något tillbaka så minskar dina chanser för att bli omtyckt. Återigen en balansgång.

LÄS OCKSÅ: 9 störiga ovanor som får folk att ogilla dig 

4. Din profilbild är alldeles för närgången

Vi har alla sett exempel från vårt sociala medie-flöde. Profilbilder där personens ansikte nästan slickar skärmen och varenda pormask är tydlig (såvida inte bilden är lågupplöst, vilket den ofta är). Forskning från 2012 visar att ansikten som fotograferas från 45 centimeters avstånd anses vara mindre trovärdiga, mindre attraktiva och mindre kompetenta jämfört med någon som fotograferas från 135 centimeter.

5. Du är översnäll

Visst blir man lite misstänksam när någon alltid tycks vara på strålande humör och alltid ställer upp för precis alla? Och enligt forskning går det faktiskt att vara för "snäll". I en studie från 2010 möttes personer som var osedvanligt osjälviska med misstankar. Övriga deltagare menade att de ställde dem i dålig dager eller så misstänkte de en dold agenda bakom deras givmildhet.

LÄS OCKSÅ: 14 tecken på att du dejtar en vuxenbebis 

6. #humblebrag

Ett så kallat "humblebrag" är ett medvetet skryt, illa dolt av ett försök till ödmjukhet. Som när en arbetsgivare frågar om dina brister och du svarar: "Ibland är jag lite för mycket perfektionist".

Och just i jobbsammanhang har det visat sig vara en mindre bra strategi. En studie visar exempelvis att personer som framstår som ärliga också uppfattas som mer sympatiska. Och i slutändan mer troliga att bli anställda.

Aktuellt just nu