OCD står för obsessive compulsive disorder.
1 av 2: OCD står för obsessive compulsive disorder. Foto: Cornelia Thomasson
OCD handlar om långt mer än att tvätta händerna tvångsmässigt.
2 av 2: OCD handlar om långt mer än att tvätta händerna tvångsmässigt. Foto: Shutterstock

6 personer berättar: Så här är det att ha OCD - på riktigt

Ångest, skuld och skam.

OCD är långt mer än att gilla ordning och reda.

Sex personer talar ut om vad tvångssyndrom verkligen är och hur det har påverkat deras liv.

Cornelia Thomasson

Det finns en cementerad bild av att OCD är samma sak som att gilla att ha det rent och snyggt, att sortera böcker efter färg eller att inte klara av asymmetri. Men faktum är att tvångssyndrom är långt besvärligare än så.

Här berättar sex personer för Hälsoliv om hur det verkligen är att leva tvångstankar och tvångshandlingar.

Elin, 22: ”Jag var övertygad om att jag skulle dö”

”Jag tror att det vanligaste missförståndet när det kommer till OCD, är att man tror att det enbart är en ritual, och inte förstår att det oftast är en ångestproblematik bakom de beteenden och tankar som man har vid OCD. 

Vad är OCD?

• OCD, som är förkortning av Obsessive compulsive disorder kallas även för tvångssyndrom. 

• Att ha OCD innebär att man lider av tvångstankar och ofta tvångshandlingar. Det förstnämnda är obehagliga och ofrivilliga tankar, impulser eller fantasier som framkallar ångest. För att lindra ångesten tar personen till tvångshandlingar, det vill säga ritualer.

• Ritualerna behöver inte vara kopplade till själva tvångstanken, men kan vara det. Vanliga tvångshandlingar är att tvätta händerna upprepade gånger, göra saker i en viss ordning eller ett visst antal gånger, se till att saker ligger på ett visst sätt. Det kan även vara att mässa en fras eller räkna för sig själv.

• Tvångstankarna är alltid negativa och kan till exempel handla om bacillskräck men även om en rädsla för att orsaka katastrofer, skada någon eller att vara en "dålig människa". I stunden känns tvångstankarna ofta verkliga, men även om personen vet att de inte är verkliga kvarstår ofta ångesten och förvirringen.

• Världshälsoorganisationen har klassat OCD som en av de tio mest begränsande åkommorna.

• 2,5 procent av befolkningen beräknas ha tvångssyndrom, vilket motsvarar nästan 250 000 svenskar. 

• Det finns hjälp att få. Om du misstänker att du har OCD kan du vända dig till vårdcentralen. Tvångssyndrom kan bland annat behandlas med hjälp av medicinering och kognitiv beteendeterapi (KBT).

Källa: Psykologguiden, 1177 Vårdguiden, WHO och Netdoktor

I dag tycker jag att jag har min OCD under kontroll. Men när det var som värst, yttrade den sig med ångestattacker, som utlöstes av att jag trodde att hela världen var fylld av dödliga bakterier, eller att jag skulle få i mig nått ämne jag var allergisk mot. Detta innebar i praktiken att jag inte vågade ta i någonting utan att direkt tvätta händerna jättenoga, och länge, för att jag skulle bli 'ren'. Jag var övertygad om att jag skulle dö om jag inte tvättade händerna. Ritualen att tvätta händerna dämpade ångesten, även om den blossade upp igen, så fort jag stängde av kranen.”

LÄS MER: Lider du av tvångssyndrom? Här är 5 vanliga tecken

Stella, 26: ”Tvångstankarna går ofta emot mina värderingar”

”Jag har Pure O, tvångstankar men inte tvångshandlingar. För mig grundar sig nästan alltid tvångstankarna i en rädsla att sluta upp ensam och utfryst ur samhället. Hjärnan har en överförmåga att snabbt kunna föreställa sig 'möjliga' scenarion där jag mister kontroll och utför en handling som skadar någon fysiskt eller psykiskt. Tvångstankarna går ofta emot mina värderingar och det gör det värre. Det kan vara rädslan för att skada någon sexuellt eller rent fysiskt... Man litar inte på sig själv för fem öre och det är extremt krävande. Man sparkar på sig själv och känner mycket skuld om skam. Någonstans vet jag att det är just tvångstankar, men problemet med OCD är att man ändå blir illa berörd och identifierar sig med tanken.”

Manuel, 70: ”Jag var rädd att jag kunde ha skadat andra”

”Till stor del handlade det om att jag var rädd att jag kunde ha skadat andra och att jag inte hjälpte andra med deras problem. Att jag inte räckte till som människa, har fortfarande väldigt dåligt självförtroende. Tyvärr löser jag det genom att isolera mig totalt. Jag har råkat ut för personer som utnyttjat att få i gång mina tvångstankar, enbart för att försöka utnyttja mig och dra fördel av mitt usla självförtroende. Men eftersom jag med tiden blivit medveten om vilken typ av händelser som triggar tvångstankarna, brukar jag kunna bryta av så att det blir lugnare.”

Lovisa, 33: ” I perioder ägnar jag i princip all vaken tid åt att älta”

"Ibland känns det som att jag ska dö om jag inte får bekänna mina tankar för någon, samtidigt vet jag att det bara kommer göra allt värre. I perioder ägnar jag i princip all vaken tid åt att älta om jag är en potentiell pedofil/mördare/ond människa. Det är helvetet på jorden.”

Kim, 24: ”Vem som helst kan drabbas”

”OCD är inget man ÄR, som många verkar tro, att det skulle vara någon slags personlighet eller karaktäristiskt drag. Det är en för jävlig sjukdom som vem som helst kan drabbas av, och man ÄR aldrig sin OCD. Det är inte att vilja ha det rent hemma eller vilja tvätta händerna ofta, det är att förenkla den hemskhet som det innebär - det är som att leva med ett monster, en mobbare, i sitt huvud som aldrig låter en vara. En ständig mobbare som gör att man aldrig får vara lugn, avslappnad eller glad en längre stund för den påminner en hela tiden om att man inte förtjänar det.”

LÄS OCKSÅ: Erica, 29, lever med OCD: ”Man är den vidrigaste människan i hela världen”

Anna, 38: ”Det går att bli bra och då är livet extra gott”

”OCD är så mycket mer än kolla spis och låsta dörrar. Att leva med Pure O är som att leva i en mardröm eller i en skräckfilm, och verkligen tro att allt är sant. Många säger att man innerst inne vet att det är tvång när man är i ekorrhjulet men så är inte fallet för alla. Många tror till 100 procent på sina tankar och känslor och det är fruktansvärt att leva med. Men det går att bli bra och då är livet extra gott.”

Misstänker du att du lider av OCD?

Man räknar med att ungefär 250 000 personer i Sverige lider av tvångssyndrom. Sjukdomen kan vara otroligt jobbigt, enligt världshälsoorganisationen WHO ligger OCD i tio-topplistan över mest begränsande diagnoser. Men det går att lära sig att leva med tvånget. Både kognitiv beteendeterapi och medicinering har visat sig effektivt.

En som haft svåra problem med OCD är Erica Gilbertson. Här kan du läsa mer om hur hon slog sig fri från tvångstankarna.