Att vara blyg behöver inte vara ett problem…
1 av 3: Att vara blyg behöver inte vara ett problem… Foto: Getty Images
…men kommentarer från omgivningen kan såra djupt. Så tänk efter innan du öppnar mun.
2 av 3: …men kommentarer från omgivningen kan såra djupt. Så tänk efter innan du öppnar mun. Foto: Getty Images
3 av 3

5 saker du aldrig ska säga till någon som är blyg

Att vara blyg behöver inte vara ett problem. Många är nöjda med att hålla sig lite i bakgrunden.

Kommentarer från omgivningen kan däremot vara djupt sårande - så tänk efter innan du öppnar mun.

Blyghet betyder varken att personen är mindre intelligent, mindre social eller att de inte har något att säga.

Inspirerad av sajten Prevention.

"Vad tyst du är"

Vissa har lätt att snacka för sig, för andra kommer det inte lika naturligt. Att vara blyg innebär inte att vi har nada att säga, men det kan krävas lite uppvärmning. Att bli utpekad för att man sitter tyst har ofta motsatt effekt. En blyg person kan jämföras med en bok som kräver flera kapitel innan det blir bra. Du kanske inte blir hooked direkt, men vem vet, i slutändan kanske det är din favorit.

LÄS OCKSÅ: HSP-personer: Sju myter och sanningar 

"Förstår du vad jag säger?"

Blyghet har inget att göra med lägre intelligens. Vi hör vad du säger, även om vi inte deltar lika aktivt i konversationen. Det kan vara extra svårt att göra sin röst hörd i större grupper.

LÄS OCKSÅ: Social fobi - så vet du om du har social ångest

"Titta mig i ögonen"

Ögonkontakt kan vara sjukt läskigt. Därför är det vanligt att blyga helst undviker direkt ögonkontakt, eller bara bjuder på flyktiga blickar. Det behöver inte annonseras för hela världen. Om frågan ska lyftas är det bättre att göra det på tu man hand.

LÄS OCKSÅ: 6 olika typer av ångest – så hanterar du dem 

"Gå bara fram och prata med hen!"

På pappret upplevs det som en fin gest när du armbågar din blyga polare i sidan och uppmanar hen att gå fram till en person och snacka på festen. Ofta har det motsatt effekt.

– Du ber personen att göra något som de inte alls är förberedd på. De kommer bli frustrerade och lämna tillställningen med en känsla av nederlag, säger psykologiprofessorn Bernardo J. Carducci till Prevention.

Då är det bättre att introducera personen, försöka väva in hen i samtalet och hitta gemensamma nämnare mellan din blyga kompis och personen ni pratar med.

LÄS OCKSÅ: Blyg – eller introvert? Jo, det finns skillnader 

"Du kommer växa ifrån det"

Om det ändå vore så enkelt. Blyghet dyker ofta upp redan i barndomen och sitter därför djupt rotat i personligheten. Det är inget som bara försvinner med åren. Det går förstås att bli bättre på att hantera den, men det krävs mycket tid och jobb.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande