Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att skratta är inte bara ett tecken på att du mår bra – det gör också att du mår bättre.Att skratta är inte bara ett tecken på att du mår bra – det gör också att du mår bättre.Att skratta är inte bara ett tecken på att du mår bra – det gör också att du mår bättre.
Skratt utlöser endorfiner – något som lindrar smärta och får oss att slappna av.Skratt utlöser endorfiner – något som lindrar smärta och får oss att slappna av.Skratt utlöser endorfiner – något som lindrar smärta och får oss att slappna av.
1 AV 2
Att skratta är inte bara ett tecken på att du mår bra – det gör också att du mår bättre.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Skratt utlöser endorfiner – något som lindrar smärta och får oss att slappna av.
Foto: Colourbox

5 orsaker till att skratta mer – enligt forskning

"Ett gott skratt förlänger livet" brukar det heta.

Men hur vetenskapligt belagt är det egentligen?

Rätt mycket faktiskt, om man tittar på senare forskning.

Med inspiration av sajten MindBodyGreen listar vi fem sanna hälsovinster av att garva mycket och ofta.

När man är ledsen, nere eller irriterad kan glada människor som skrattar högt på bussen eller Ica vara HEMSKT. Men i stället för att bli provocerad: försök låta dig smittas av deras till synes obekymrade tillvaro.

Ibland kan det nämligen räcka att man ler eller fnissar för sig själv för att det genast ska kännas lite bättre i kroppen. De där problemen som man vaknade upp till försvinner, om än bara i några minuter.

Men det finns också all anledning att frossa i underhållning som roliga Youtube-klipp, tv-serier och ståupp regelbundet, för att se till att man får sig ett gott skratt då och då.

Seriös forskning kan nämligen visa att du vinner massor på att garva.

Här listar vi några av effekterna.

LÄS OCKSÅ: Det är sant: Ett gott skratt förlänger livet

1. Du blir smartare

Hmm, låter ju otroligt, men det finns faktiskt forskning på att skratt gör oss intelligentare. Eller, mer mottagliga för inlärning, snarare. I en studie gjord på friska, äldre personer fick en grupp titta på roliga videor innan de skulle ta sig an en minnesuppgift, medan en annan grupp fick sitta stilla och ostimulerade under samma tid. Humorgruppen gjorde mycket bättre ifrån sig på testet.

2. Ditt förhållande blir bättre

Det ter sig rätt självklart: ett förhållande där en eller båda parter går runt och surar och är missnöjda brukar sällan vara ett lyckligt sådant. Att ha roligt tillsammans stärker däremot banden mellan två människor. Inte bara kan skratt lösa upp spända situationer och få oss att se på saker utifrån. En studie bland heterosexuella par visade dessutom att det finns ett samband mellan humor och ökad känsla av intimitet.

3. Du klarar motgångar bättre

Let's face it, ingen undslipper besvikelser och sorg under livets gång. Men hur vi tacklar dem är högst olika.

Faktiskt blir vi mer motståndskraftiga om vi kan lägga eländet åt sidan och skratta lite, om så bara för en kort stund. Av en studie där man intervjuade gamla krigsfångar som överlevt "helvetet" med styrkan i behåll framkom att de var i stort behov av humor för att kunna hantera sitt traumatiska förflutna.

4. Du blir gladare

Det låter lite för enkelt att man skulle kunna skratta sig till bestående glädje och välmående, men jodå, ett rejält garv då och då minskar risken för psykisk ohälsa. I en undersökning av patienter med lungsjukdomen COPD fann man ett samband mellan humor och färre depressiva symtom.

En annan studie indikerade att personer med förmågan att skratta åt sig själva tenderar att vara mer uppåt och positiva överlag.

5. Du blir smärttåligare

Tips inför läkar- eller tandläkarbesöket: plöj några avsnitt av din favorit-komediserie. Om du ser till att få garva lite innan den obehagliga stunden kommer du nämligen att kunna härda sprutan eller borrningen bättre. Det låter utopiskt, men har helt enkelt att göra med att skrattet utlöser endorfiner – det där morfinliknande må-bra-hormonet som lindrar smärta och får oss att slappna av.