Sorg är en stark känsla som alla tvingas uppleva någon gång i livet.
All sorg ser emellertid inte likadan ut.
1 AV 2
Sorg är en stark känsla som alla tvingas uppleva någon gång i livet.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
All sorg ser emellertid inte likadan ut.
Foto: Shutterstock

5 olika typer av sorg – så tar de sig uttryck

All sorg ser inte likadan ut. Dels för att den kan uppstå vid olika situationer och dels för att vi är olika som personer.

Det innebär också att vi måste tackla den på olika sätt.

– Så fort vi lär oss se på sorgen för vad den är, så har vi lättare att påbörja läkningsprocessen, säger terapeuten Skylar Ibarra till sajten Health.

Att förlora en närstående är inte det enda livsögonblicket som leder till sorg

Både sorgliga händelser, som en diagnos eller en olycka och positiva ögonblick, som att ett barn slutar på förskolan eller flyttar hemifrån, kan fylla dig med sorg.

Känslan av att förlora något behöver inte heller betyda gråtfest och depression. 

Expertens råd? Våga sätta ord på dina känslor.

– När vi identifierar och sätter ett namn på det som pågår inom oss så blir vi snällare mot oss själva under processen, säger Skylar Ibarra till Health.

Nedan listar vi 5 olika typer av sorg och hur de upplevs.

1. Förväntanssorg

I vissa fall vet vi redan i förväg om att vi kommer förlora något eller att något kommer förändras. Vi upplever alltså sorgen innan den faktiskt inträffat – något som kan vara väldigt destruktivt.

Psykologen Robin Hornstein tar en av sina egna patienter som exempel. Personen i fråga fick en svår diagnos tidigt i livet och utgick ifrån att hen skulle dö ung. I dag är personen i 80-årsåldern och närmar sig sin faktiska död. Först nu inser personen hur mycket tid hen lagt på att oroa sig. Tid som kunde använts till att leva i stället. 

Beteendet är emellertid inte särskilt konstigt. Det skapar en känsla av kontroll och förbereder oss på den faktiska förlusten. Förhoppningen är att känslorna av sorg inte ska vara lika starka när det väl inträffar.

LÄS OCKSÅ: När någon du älskar drabbas av sjukdom

2. Fördröjd sorg

Sorg är inte alltid omedelbar. Ibland har vi inte kapaciteten eller kraften att sörja där och då. Kanske var vi för unga för att hantera förlusten eller så var traumat så svårt att det inte gick att ta in. Då kan sorgen dyka upp med fördröjning, inte sällan i samband med en annan förändring som sker i livet – exempelvis ett bröllop, en förlossning eller en examen. Känslorna som dyker upp kan vara både överväldigande och förvirrande eftersom vi inte alltid förstår varifrån de kommer.

LÄS OCKSÅ: Så här påverkas din kropp när du har sorg

3. Frånvaron av sorg

Alla har en förutfattad bild av hur sorg bör se ut. Och när den inte uppfylls kan det bli djupt förvirrande. Både du själv och andra runtomkring dig kan uppleva det som att du inte sörjer överhuvudtaget.

Men det finns många helt legitima anledningar till den här typen av beteende. Du kan fortfarande vara i chock, du kanske känner någon form av lättnad över att någon inte längre har ont eller så har du helt enkelt inte verktygen för att sörja ordentligt.

Det kan också kopplas till förväntanssorg, det vill säga att du redan gått igenom den värsta sorgen innan den inträffat.

Dessutom behöver sorg inte innebära kontrollerade tårar, kläder som slits itu och oförmågan att lämna sängen.

Den kan lika gärna manifestera sig som ilska, koncentrationssvårigheter och stark oro.

4. Undertryckt sorg

Sorg är svårt att tackla och många av oss gör allt för att undvika den. Vi trycker medvetet undan sorgen exempelvis genom att kasta oss in i arbete och hela tiden hålla oss upptagna.

– Sorgligt nog sätter det inte stopp på sorgen, det bara byter form till något annat som är svårare att ta sig igenom, säger Robin Hornstein.

5. Obehörig sorg

Viss typ av sorg erkänns inte alltid av andra i din omgivning.  När ett husdjur dör kan du känna stor smärta medan andra är oförstående och bara tycker att du ska gå vidare.

Ett annat möjligt scenario är att älskaren i en otrohetsaffär dör. Att sörja en sådan händelse offentligt kommer sannolikt inte gå hem i din omgivning.

Det kan också handla om svårdefinierad sorg, som är för komplicerad för att förklara för andra. 

När vår sorg inte tas på allvar kan resan igenom den bli svårare och väldigt ensam.