Att vara på dåligt humör gör dig mer fokuseras och förbättrar ditt sinne för detaljer.
Att vara på dåligt humör gör dig mer fokuseras och förbättrar ditt sinne för detaljer. Foto: ANETLANDA

5 fördelar med att vara på dåligt humör

Smådeppig och trött på omgivningens uppmaningar om att rycka upp dig och tänka positivt?  Hälsoliv har samlat 5 punkter som visar det kanske inte är så tokigt att vara på dåligt humör. 

Vi lever i ett samhälle där vi förväntas vara glada och härliga. Men det går inte att undkomma att de  flesta av oss känner sig ur gängorna då och då. Vad du kanske inte visste är att en gnutta dåligt humör kan ha fördelar för minne, kommunikation och fokus.

1. Boostar ditt minne

Visste du att lättare nedstämdhet kan ha en positiv effekt på ditt minne? I en studie vid University of New South Wales testade man minnet hos personer som nyss besökt en butik. De personer som uppgav att de var på dåligt humör kom också ihåg detaljerna i butiken bättre än de på gott humör. Studier visar också att humöret kan påverka minnet hos vittnen. 

LÄS MER: Oväntade tecken som visar att du är deppig 

2. Inte så lättlurad

Dåligt humör påverkar hur vi formar våra uppfattningar. En nedstämd person tenderar att ha ett sundare omdöme än en person som är glad. Så om du är på dåligt humör är du troligen mer uppmärksam och svårare att lura.

3. Högre motivation och bättre fokus

Dåligt humör får oss att fokusera bättre och ökar vår motivation. När det kommer till att lösa uppgifter som sätter hjärnan på prov kan man se att personer som är  på dåligt humör tenderar att försöka mer än personer som är på bra humör. 

LÄS MER: Så blir du lycklig – på endast 10 minuter 

4. Du är bra på att kommunicera

Kan humöret påverka hur vi kommunicerar med andra? Det har visat sig att personer som är ledsna ofta är bra på att kommunicera. De är duktiga på att framföra argument och övertyga andra i diskussioner, men har också lätt att uppfatta tvetydighet i andras kommunikation. 

5. Du är mer rättvis

Undersökningar visar också att lätt nedstämda personer i större utsträckning försöker behandla sina medmänniskor rättvist.

Listan är inspirerad av Quartz och riktar sig till personer som har en mildare form av nedstämdhet. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!