Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vid sidan av de lyckogörande aspekterna som naturen har för vår själ, så påverkar naturen också vårt kroppsliga välmående.
Vid sidan av de lyckogörande aspekterna som naturen har för vår själ, så påverkar naturen också vårt kroppsliga välmående.
Vid sidan av de lyckogörande aspekterna som naturen har för vår själ, så påverkar naturen också vårt kroppsliga välmående.
Vid sidan av de lyckogörande aspekterna som naturen har för vår själ, så påverkar naturen också vårt kroppsliga välmående. Foto: Anna Omelchenko

4 oväntade hälsovinster av att vistas i naturen

Stressdämdande, pulssänkande och stärkande för immunförsvaret. Forskning visar att naturen är rena medicinen för både kropp och själ.

Idén om naturen som en källa till hälsa har funnits i vårt medvetande i urminnes tider. Under antiken ansågs ett liv nära naturen vara ett rättesnöre för människan och sjukdom sågs ofta som ett symptom på att man inte levt efter dess lagar. Med andra ord var naturen en förutsättning för god hälsa.

Faktum är att den inställningen inte ändrast så mycket – färsk forskning visar nämligen att naturen kan fungera som rena hälsokuren för människan. Och det på ett mentalt såväl som fysiskt plan.

Genom åren har flera forskare pekat på flera psykologiska vinster med att vistas i naturen. Att promenader i skog och mark kan fungera som hjälpmedel mot ångest såväl som depression lyfts bland annat fram i en artikel i Elite Daily.

Vid sidan av de lyckogörande aspekterna har naturen även betydelse för vårt kroppsliga välmående:

1. Immunförsvar

I en studie gjord på The Nippon Medical School i Tokyo pekar man exempelvis på hur de luftburna ämnen som växterna spjälkar för att skydda sig mot insekter, även stärker människans immunsystem när hon andas in dem.

2. Blodtryck

Därtill visade man i praktisk studie på naturens stressdämpande aspekter. I experimentet som involverade 280 friska japaner instruerades hälften av deltagarna att tillbringa några timmar i växtlig miljö och den andra hälften i stadsmiljö. Efter att grupperna dagen därpå bytit miljö kunde forskarna konstatera att gruppen som vistades i naturen förutom lägre blodtryck och puls, även hade lägre halter av kortisol – även känt som stresshormon.

3. Ämnesomsättningen

Att en promenad i naturen kan verka som rena dunderkuren för att ökad ämnesomsättning har tidigare uppmärksammats i Hälsoliv.

Som en extra bonus är naturen även en eminent plats för träning. Exempelvis benämns hiking, vandring i naturen, ofta som en hälsosam aktivitet.

4. Hjärtat och lederna

Förutom att du bränner runt 500 kalorier på ett pass är en tur i varierad naturterräng bra för hjärtat såväl som skonsammare för knän och leder.

 

Lycka och hälsa kommer kanske inifrån – men det finns en hel del att hämta där ute också.

 

LÄS OCKSÅ:

Det går att träna humöret – från depp till pepp

15 lyckotankar när du vaknar – som kommer göra din dag