Många av oss lever så hektiska liv att det är svårt att få tid att reflektera över hur man mår och känner.
Många av oss lever så hektiska liv att det är svårt att få tid att reflektera över hur man mår och känner. Foto: Shutterstock

4 goda skäl till att ha tråkigt ibland

Har du svårt att tillåta dig att ha tråkigt?

Att vara uttråkad är inte kul, men det har sina fördelar.

Här är fyra skäl till varför du ska unna dig lite tristess ibland.

Cornelia Thomasson

När var senaste gången du lät dig själv vara riktigt uttråkad? Då du omfamnade känslan utan att känna skuld eller söka distraktion i din telefon? 

Det var väldigt länge sedan, eller hur?

Det är lätt att glömma bort, men för inte allt för länge sedan var det ganska vanligt att ha lite tråkigt. Dessutom är det nyttigt.

Det finns nämligen en del oväntade fördelar med att ha tråkigt. Inspirerade av Elite Daily listar vi fyra.

1. Det kan få kreativa juicer att flöda

När du har tråkigt börjar du dagdrömma och fantisera. Barn brukar vara experter på det här, men det är viktigt att hålla fast i sin kreativa ådra även som vuxen.

Det behöver inte resultera i ett stort konstverk - bara tillåt dig själv att dagdrömma dig bort från tristessen.

LÄS OCKSÅ: 9 vetenskapliga lyckohacks som höjer humöret 

2. På sikt kan du lära dig att få mindre ångest

Det är lätt att känslan av uttråkning övergår i ångest. Men enligt psykologen Doreen Dodgen-Magee, som Elite Daily pratat med, kan de där stunderna av tråkighet hjälpa dig att hitta ett inre lugn.

– Förmågan att ha tråkigt har kraften att minska vår ångest över att gå miste om saken och hjälper oss att utveckla vår kapacitet att värdesätta oss själva utifrån vilka vi är snarare än vad vi presterar, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att du har en 40-årskris

3. Plötsligt har du mer tid

Om tiden går fort när man har roligt går den ju rimligtvis långsammare när man har riktigt tråkigt, eller hur var det nu igen? Hur som helst: Kommer du på dig själv med att vara uttråkad betyder det antagligen att du plötsligt har tid att känna så. Översättning: Du har en lucka i din hektiska vardag som du skulle kunna använda till något. Läs den där boken du köpte förra månanden, betala dina räkningar eller börja skriv på en barnbok. 

4. Det kan hjälpa dig att processa jobbiga känslor

Många av oss lever så hektiska liv att det är svårt att få tid att reflektera över hur man mår och känner. På så viss är tråkiga stunder guld värda.

Stanna upp, ta ett steg tillbaka och låt alla de där känslorna få ta plats. Hur jobbiga de än är behöver de processas.