3 anledningar till att du får déjà vu-upplevelser

Här är forskarnas teorier om varför man egentligen får déjà vu.

Foto: iStock

1 av 2: Här är forskarnas teorier om varför man egentligen får déjà vu.

Om du reser mycket är du mer benägen att drabbas av déjà vu-upplevelser.

Foto: iStock

2 av 2: Om du reser mycket är du mer benägen att drabbas av déjà vu-upplevelser.

Du vet känslan av att du har varit med om PRECIS det här förut?

Och ändå kan du med bestämdhet säga att nej, i den här situationen har du INTE befunnit dig förr.

Glöm det där med ett tidigare liv: det finns logiska förklaringar till varför vi drabbas av så kallad "déjà vu".

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

"Déjà vu" är franska för "redan sett" och innebär i korta drag att en situation eller syn känns märkbart bekant: EXAKT det här har du varit med om förut. Upplevelsen kan till exempel inträffa när vi kommer till en ny plats, som vi bergsäkert vet med oss att vi aldrig besökt tidigare. Ändå är känslan i hela kroppen att "här har jag promenerat omkring förr".

Är man lagd åt det mer andliga hållet söker man kanske förklaringen i reinkarnation, eller själavandring. Förmodligen var du här i ett tidigare liv: det måste vara därför du känner igen dig?

Men nej, det finns faktiskt mer logiska förklaringar, som snarare har att göra med hjärnans aktivitet och vad vi upplevt i det pågående livet. Intryck från andra människor och resor påverkar oss både medvetet och omedvetet.

LÄS OCKSÅ: Därför kan glass orsaka "brain freeze"

Varför får man déjà vu?

Så vad beror då den där lustiga, ibland kusliga, déjà-vu-upplevelsen på? Vad är det som skapar igenkänningen?

Forskarna har flera teorier om varför vi plötsligt kan uppleva en sådan bekantskap med något obekant. Med inspiration av tidningen Health listar vi tre rimliga orsaker:

1. Du har varit på en liknande plats förut

En del forskare tror att déjà vu-känslan triggas när vi kommer till miljöer som påminner om platser som vi varit på tidigare i livet. Kanske påminner möblemanget på den där flotta New York-krogen om vardagsrummet hos en bättre bemedlad klasskompis från mellanstadiet?

I en studie lät man försökspersoner titta på två bilder som inte hade något med varandra att göra: en över en inhägnad gård, en annan på ett omklädningsrum. Flera deltagare upplevde déjà vu när de såg den senare, troligen på grund av bekantskapen med den första bilden.

2. Du reser mycket

Studier har visat att folk som reser mycket, samt personer som ofta kommer ihåg sina drömmar, är mer benägna att vara med om déjà vu-upplevelser. Forskarna tror att det beror på att dessa har en rikare bank av erfarenheter, minnen, äventyr och fantasier att referera till, vilket ökar chanserna för igenkänning.

3. Hjärnan är i obalans

Vissa personer som lider av så kallad temporallobsepilepsi upplever déjà vu precis före ett anfall, vilket stärker tesen att fenomenet triggas av en störning bland hjärncellerna. Déjà vu-känslan kan även inträffa när din hjärna försöker bearbeta en massa olika information, utan att kunna synkronisera, eller sammanlänka, den.

LÄS OCKSÅ: Sömnparalys – och fler läskiga grejer i sömnen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här