VANLIGT HOS BÅDA KÖNEN. Adhd är omkring dubbelt så vanligt bland pojkar. Men mörkertalet bland flickor är sannolikt stort eftersom flickor med adhd ofta är tystare.
1 av 2: VANLIGT HOS BÅDA KÖNEN. Adhd är omkring dubbelt så vanligt bland pojkar. Men mörkertalet bland flickor är sannolikt stort eftersom flickor med adhd ofta är tystare. Foto: Colourbox
Adhd har blivit allt vanligare.
2 av 2: Adhd har blivit allt vanligare. Foto: Oksana Bratanova/Colourbox

14 fakta du måste veta om diagnosen adhd

Adhd har blivit allt vanligare. Men diagnosen är inget modernt påfund. Tillståndet har beskrivits i över 200 år.

Här är 14 saker du kanske inte visste om funktionshindret.

1. Känt i över 200 år

Adhd är inget modernt funktionshinder utan har varit erkänt i mer än 50 år. Tillstånd som liknar adhd har beskrivits i över 200 år. Eftersom läkarna och allmänheten fått ökade kunskaper om adhd har diagnosen blivit mycket vanligare. Man bedömer att adhd förekommer hos 3-5 procent av barnen i Sverige och hos 2-4 procent av de vuxna.

2. Lika mycket ”tjej-diagnos”

Diagnosen är omkring dubbelt så vanlig bland pojkar. Men mörkertalet bland flickor är sannolikt stort – bland annat eftersom ”adhd-flickor” ofta är tystare och mindre utåtagerande. Det finns ingen som helt säkert kan säga att adhd är vanligare bland pojkar och män.

3. Meditations-vågor i hjärnan

Meditations-vågor kopplas in när adhd-personer tappar uppmärksamheten. När personer med adhd ställs inför en uppgift som inte engagerar dem, och förlorar fokus, har forskarna kunnat se att så kallade delta-vågor uppträder i hjärnan. Delta-vågorna – som är höga och breda – förekommer under djup och drömlös sömn, vid medvetslöshet, meditation och hos spädbarn.

4. Hjärnan fungerar annorlunda

Adhd går aldrig att ”bota” med terapi. Problemet är inte psykiatriskt utan neurologiskt. Hjärnan fungerar lite annorlunda hos en person med adhd. Men – precis som för alla människor – kan terapi hjälpa personer med adhd att hantera sina svårigheter bättre.

 

LÄS OCKSÅ: Stora skillnader i Adhd-behandling i landet

5. Du kan vara stillsam

Adhd kännetecknas av svårigheter med tre saker: uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet. Du kan ha ett, två eller alla tre av dessa kärnsymtom. Add är en adhd-variant minus hyperaktiviteten, där problem med uppmärksamheten dominerar. Man kan då vara ganska passiv och ”drömmande” till sättet. Man tror att detta är vanligare hos flickor.

6. Man föds med adhd

På 1970-talet fanns en stark tro på uppväxtmiljöns betydelse: uppfostring och hemförhållanden. Men i dag vet man att orsakerna är biologiska.

7. Kämpigt med arbetsminnet

Många som har adhd kämpar med arbetsminnet. De kan ha exakta minnen från barndomen och förra sommaren – men har svårt att komma ihåg vad chefen sa för två minuter sen. Men detta minne går att träna. Den svenska minnesforskaren Torkel Klingberg har utvecklat ett datorspel med goda effekter på skolbarn med adhd. Spelet har också testats på förskolebarn, med positiva resultat. Barnen blev framför allt bättre på att göra flera saker metodiskt i rad – utan att fastna i den första eller hoppa till den sista uppgiften.

8. Växer inte bort

De hyperaktiva symtomen tycks minska med åldern, men problemen med uppmärksamhet verkar finnas kvar i högre grad. Vissa vuxna lär sig att hantera sin adhd så bra att de inte längre uppfyller kraven för diagnosen.

9. Annorlunda impulskontroll

”Adhd-hjärnan” ser ut och fungerar lite annorlunda i de delar som styr uppmärksamhet, aktivitetsreglering, impulskontroll. Det kan forskarna se via moderna tekniker där hjärnan avbildas. Man tror också att hjärnans belöningssystem är kopplat på ett något annorlunda vis. Bland annat tycks kortsiktiga belöningar premieras framför belöningar som kräver väntan.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du bra balans och slipper inre stress

10. Lika smarta som folk är mest

Adhd påverkar inte den intellektuella förmågan – barn och vuxna med adhd är lika smarta som folk är mest. Men man kan få svårigheter i skolan och i yrkeslivet på grund av sina symtom.

11. Första medicinen kom 1937

Första adhd-medicinen kom 1937 då en läkare använde amfetamin för att lindra en form av svår huvudvärk hos barn med allvarliga beteendestörningar. Huvudvärken gick inte över. Däremot blev barnen lugnare utan att förlora intresset för omvärlden, med bättre resultat i skolan.

12. Diagnos med många namn

MBD, Damp och adhd – kärt barn har många namn. Begreppet MBD (minimal brain damage/senare dysfunction) beskrev på 1940- och 1950-talen överaktivitet och inlärningssvårigheter hos barn. I de skandinaviska länderna bytte man till Damp (dysfunktion inom avledbarhet, motorik och perception). Begreppet adhd (attention deficit hyperactivity disorder) kom i början av 1980-talet.

13. 5 procent äter medicin

5 procent av alla killar i Sverige i åldern 10-17 år äter adhd-medicin. Bland flickorna i samma ålder är siffran nästan 2 procent.

14. 30 olika behandlingar

Utom läkemedel finns mer än 30 olika behandlingsmetoder vid adhd. Detta enligt en kartläggning från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. Det handlar om allt från kognitiv terapi till datorstödd träning och strukturerade mat-scheman.

 

Källor: Georgios Karpathakis på Underbara adhd, riksförbundet Attention, levamedadhd.se, Karolinska Institutet, Vasanejdens adhd-förening, Socialstyrelsen, Vårdguiden.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!