12 vanor som maxar din mentala hälsa

Lyckopsykologen Katarina Blom har exklusivt för Hälsoliv listat 12 steg för att må bra hela livet.

Med goda lyckovanor är det enklare att må bra.

Olika människor har olika lätt att känna sig glada och lyckliga - oavsett om de vinner en miljon, träffar drömprinsessan eller får pangjobbet återgår lyckonivåerna till "normal-nivåer" efter några månader om man fortsätter att leva som vanligt.

– Lycka är inget evigt tillstånd som när vi väl hittat det stannar kvar för alltid. Lycka är övergående – lyckan kommer och lyckan går, säger Katarina Blom, psykolog och medförfattare till boken "Lycka på fullt allvar".

LÄS MER: 9 vanor lyckliga har – som är enkla att härma

Goda vanor hjälper oss på vägen

Lyckliga människor har inte färre negativa känslor, men de väljer att hantera dem annorlunda, menar hon.

– Om man ser på lycka som en uppsättning goda vanor har vi dock kommit en bit på vägen i strävan efter att kunna skapa en trevligare och mer meningsfull tillvaro för oss själva, säger hon.

Men om man i stället jobbar med sitt förhållningssätt till världen går det att förbättra sitt välmående ordentligt.

Psykologen Katarina Blom har tillsammans med psykologkollegor i veckan startat sajten Habitud.se där fullt friska personer får anta utmaningar. Syftet är att man ska utvecklas genom att lockas bryta sina rutiner. Målsättningen är att bli ett "gym för själen".

– Vi tycker att man ska ha tillgång till kunskap om hur tankar, känslor och vanor fungerar även om man är frisk, säger psykologen och vd:n Oskar Henrikson, i samband med releasen.

1 Vänliga handlingar

Att skapa en vana av att erbjuda känslomässigt stöd eller konkret hjälp till andra, släkt, familj, grannar stärker inte bara andra och dina band till andra utan stärker även dig själv. Det är viktigt att handlar från en genuin känsla och inte av skuldkänslor. Studier visar att personer som hjälper andra genom volontärarbete lever längre.

LÄS MER: Sju självklara skäl till att du ska sova naken

2 Mindfulness

Din hjärna är mer effektiv när du fokuserar på en sak i taget och det är precis vad mindfulness lär oss. Genom att få en daglig vana av att fokusera på en sak i taget, förslagsvis ditt andetag eller hur du upplever kroppen, övar du upp just denna muskel. Ju mer du övar över tid desto mer effekt kommer du märka. En vana kan vara att göra en mindfulnessövning på bussen på väg till jobbet.

3 Umgås - på riktigt

Att regelbundet engagera sig i nära relationer är en av de viktigaste faktorerna bakom välbefinnande. En vana av att dela lunch med en person, att höras varje söndag eller skicka uppskattande sms är alla exempel på beteenden som kan bidra till att bygga relationer. Alla aktiviteter som gör att vi får bättre relationer gör också att vi får ett bättre välbefinnande, Att ha en vana av att höra av dig till de som betyder mest är väl investerat i ditt eget välbefinnande.

4 Uppmärksamma det goda i tillvaron

Att påminna sig om det fina som också finns i livet hjälper både humöret och kroppen till en bättre hälsa. Det är lätt att vi glömmer bort att uppmärksamma det som faktiskt funkar i vardagen. Här kan en tacksamhetslista vara en hjälp. Det gör oss både mer optimistiska, hjälpsamma och nöjda med livet och kan göras varje kväll innan vi somnar.

5 Engagera dig i något viktigt

Att skapa mening i livet kan ske genom att ta steg mot att engagera sig i något som känns betydelsefullt. För de allra flesta kan det handla om en arbetsplats, en gemenskap eller en förening. Det är bra om det du engagerar dig i är "något större än dig själv", vi mår bra av att känna tillhörighet till något större. Att varje vecka lägga tid och kraft på sitt engagemang är stärkande för oss.

6 Var snäll mot dig själv

Ofta är vi hårdare mot oss själva än vad vi är mot våra närmaste vänner. Det kan vara extra lätt i ett läge där vi redan ligger i underläge och egentligen skulle behöva extra värme för att orka vidare. Personer som är bra på att känna självmedkänsla är inte självförhärligande (som man skulle kunna tro!) utan bedömer sin egen insats mer realistiskt och nyanserat än personer som är mer självkritiska. En vana av att påminna sig om sin mänsklighet i svåra lägen kan vara stärkande. Var din egen bästa vän!

7 Sätt mål

Att sätta mål hjälper dig att ta steg mot saker som är viktiga för dig. Det blir ett sätt att strukturera din tillvaro och ett sätt att få feedback på i vilken riktning du rör dig. När vi lyckas ta steg mot målet får vi en erfarenhet av att vi klarar av saker, vilket i sin tur är bra för att vi ska våga än mer i livet. Det är dock viktigt att vi känner att målet överensstämmer med vem du är, att du "äger" målet och inte gör det för att andra ska bli imponerade av dig eller för att tjäna pengar. Det gör att vi växer som människor.

8 Gör det du är bra på

Att praktisera en styrka du redan är bra i stället för att ständigt förbättra dina svaga punkter kan vara ett säkrare kort för att må bättre. Personer som är duktiga på att använda sina styrkor i vardagen upplever mer vitalitet, riktning och mening i tillvaron. (Läs mer på VIAme.com)

9 Aktivera dig i något roligt

Att göra något som ger dig positiva känslor kan vara nog så härligt i stunden. Men forskaren Barbara Fredrickson menar att positiva känslor hjälper oss att tänka nytt och prova på fler nya saker. Vi utforskar nya relationer och aktiviteter. Ju mer vi provar på desto mer erfarenheter gör vi oss. Erfarenheter blir över tid till färdigheter och resurser som vi kan använda oss av i motgångar.

Det är lätt att tänka att positiva känslor framför allt är trevliga i stunden, men Fredrickson menar att det är på sikt som de verkligen gör skillnad för dig och ditt välbefinnande.

10 Sov gott

Att sova regelbundet och kvalitativt är viktigt för din psykiska hälsa. Sömn kan inte styras med viljekraft, vi kan inte bestämma oss för att somna. Om man har sömnproblem kan detta vara utmanande. Däremot kan vi bestämma hur vi vill agera inför insomningen.

Att skapa goda sovvanor innebär att undvika uppiggande medel under kvällen, begränsa skärmtid, och varva ner i god tid. Genom att agera på ett sätt som hjälper kroppen lugna ner sig bäddar du för en god natts sömn.

11 Motionera

Att ta hand om kroppen innebär i de flesta fall också att vi tar hand om vår psykiska hälsa. Att regelbundet röra på dig är bland det viktigaste du kan göra för att också hjärnan ska trivas och må bra. All pulshöjande aktivitet i vardagen räknas.

Risken för depression minskar med 19 procent om du tränar tre dagar i veckan, enligt en ny studie publicerad i JAMA Psychiatry. Och för varje timme du tillbringar framför tv:n, förkortas din livslängd med 22 minuter, enligt Maj-Lis Hellenius, professor vid Karolinska institutet.

12 Optimism

Att ha tilltro till den egna förmågan att kunna nå mål är en viktig del av optimism. Optimister som tror på sig själva tenderar att sätta svårare mål, och jobbar också mer för att nå dem trots motgångar. Optimister har inte bara en bättre fysisk hälsa än pessimister utan mår också bättre rent psykologiskt.

En optimistisk vana kan vara att erbjuda sig själv små framgångar för att bygga upp tilltro till den egna förmågan att vi kan klara av saker. Så vid ett mål kan man bryta ner det i små hanterbara delmål. Du kan också testa att använda sig av en optimists förklaringsmodell och se misslyckanden som tillfälliga och som en följd av externa händelser snarare än "Det var mitt eget fel".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!