Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Gillar du mörka memes? Då kan du vara högintelligent.
Gillar du mörka memes? Då kan du vara högintelligent.
Gillar du mörka memes? Då kan du vara högintelligent.
Gillar du mörka memes? Då kan du vara högintelligent. Foto: Shutterstock

12 tecken på att du är smartare än du tror

Är du smartare än du tror? 

Det finns flera otippade saker som hänger ihop med hög intelligens, som vilket nummer vi har i syskonskaran, ångest och vilken typ av humor vi gillar.

Klok, intelligent, geni, klyftig, skarp. Det finns många synonymer till smart och även olika sätt att definiera vad smarthet är. Hur vet man om någon är smart? IQ-test brukar användas för att mäta intelligenskvot och som mått säger det en hel del om förmågan till abstrakt-logiskt tänkande. Vissa forskare menar att det här är det enda sättet att mäta intelligens, medan andra forskare menar att intelligens består av fler faktorer och att det finns det vissa drag associerade till intelligens som inte går att mäta med ett IQ-test. Kreativ problemlösning och emotionell intelligens, till exempel.

Sammantaget kan man säga att det här med att definiera smarthet är svårt, men forskare gör sitt bästa för att mäta det. Nedan har vi, inspirerade av The Healthy, listat några saker som tycks hänga ihop med hög intelligens.

Kanske är du smartare än du trott?

1. Du är äldsta syskonet

Äldre syskon tycks ha högre IQ än sina småsyskon, enligt en studie publicerad i Journal of Human Resources. Anledningen tros bero på två saker. För det första är det vanligt att de äldre barnen i syskonskaran får mer uppmärksamhet och mer mental stimulans än de yngre. Forskare tror även att vanorna hos den som bär bebisen i magen ser olika ut. Förstagångsföräldrar är mindre riskbenägna gällande alkohol och rökning.

2. Du tampas med ångest

Finns det ett samband mellan psykisk ohälsa och att vara ett geni? Det finns forskning som visar på att personer med hög IQ oftare diagnostiseras med ångestsyndrom och depression än gemene man. Det här kan bero på att smarta personer överanalyserar sin omvärld och sig själva i sin strävan att uppnå perfektion.

Psykologiprofessorn Catherine Franssen menar att alla som avviker från normen riskerar att utsättas för sociala utmaningar i livet. 

– Det inkluderar de som skiljer sig från andra på grund av något som framstår som ett positivt drag, som ett geni, säger hon till The Healthy.

3. Du är sportig

Hjärnkirurgen och författaren Rahul Jandial menar att många genier idrottar och att bevisen för att fysisk aktivitet vässar vår intellektuella förmåga är tydliga. Konditionsträning i synnerhet verkar ha ett samband med förbättrad kognitiv förmåga. En svensk kohortstudie från 2009 visade att konditionsträning kan förbättra den verbala förmågan med 50 procent. Däremot verkar det inte finnas någon koppling mellan att lyfta vikter och högre kognitiv förmåga.

4. Du är en nattuggla

Att vara en nattuggla, det vill säga ha en sen kronotyp, framställs sällan som något bra. Deras inre klocka är sällan synkad med de tider som samhället i stort rättar sig efter och som om det inte vore nog är risken att utveckla typ 2-diabetes och depression högre.

Men att ha den här kronotypen kan faktiskt tyda på hög intelligens. Forskare tror att det beror på evolutionen. Förr var nattetid synonymt med fara och de människor som stannade uppe var tvungna att vara väldigt smarta.

LÄS OCKSÅ: 6 sömntyper – vilken passar bäst in på dig?

5. Du har lätt för att anpassa dig

Att kunna anpassa sig och vara flexibel i olika situationer låter kanske inte så avancerat, men det är i allra högsta grad kopplat till intelligensförmåga. Att vara anpassningsbar ställer höga krav på kognitionen, som uppfattningsförmågan, förmågan att minnas, problemlösa och resonera.

6. Du har en mörk humor

Hur reagerar du på ett grovt skämt? Om din favorithumor har ett mörkt inslag och inkluderar skämt om tragiska och morbida ämnen kanske du fått bannor för att du är stötande. Du kan också vara ett missförstått (och roligt!) geni. Forskare menar att det kräver en del av hjärnan att processa mörk humor, och om man uppskattar de typen av skämt kan man ha högre IQ.

LÄS OCKSÅ: Hatar du smaskljud? Då kan du vara ett geni

7. Du tog musiklektioner som barn

Undrar du varför musiklektioner är en obligatoriskt i skolan? Det är möjligt att du har dem att tacka för att du är så smart som du är. 2018 publicerades en studie i Frontiers of Neuroscience som visade att barn som tog musiklektioner fick högre resultat när de testades för verbal intelligens, planering och inhiberingsförmåga. I en annan studie tittade forskare på fyraåringar och sexåringar som tog musiklektioner och även den studien visade på en större verbal intelligens. 

8. Du är dömande

Att vara dömande mot andra är kanske inte ett särskilt smickrande drag, men det kan vara kopplat till smarthet. Smarta personer är bra på att upptäcka mönster och därför kan de vara snabba med att döma folk efter utseende och beteenden eller kategorisera efter olika stereotyper.

9. Du är stökig

Stökigt skrivbord? Svårt att hålla ordning? Då kanske du är ett kreativt geni. Att leva i stök kan vara en stor stressfaktor som gnager på ens kognitiva förmåga. Men för vissa människor är det förknippat med kreativitet och kan ge den kreativa problemlösningen en skjuts.

LÄS OCKSÅ: Stökigt hem? Därför är det dåligt för dig med ångest 

10. Du har glasögon

Det är precis som stereotypen: Glasögonormar är smarta! Det är förstås inre så enkelt, men en studie från universitetet i Edinburgh visar att smarta personer hade 30 procent högre chans att bära på gener kopplade till sämre syn.

Det finns även gott om studier som visar att vi anser att personer med glasögon är smarta. 

11. Du är en ensamvarg

Föredrar du att vara ensam framför att umgås? Det finns flera studier som pekar på att intelligenta personer är ensamvargar. När forskare från Singapore Management University och London School of Economics samlade in enkätsvar och IQ-resultat från 15000 deltagare visade resultatet att högintelligenta personer faktiskt blev mer missnöjda med sina liv ju mer sociala de var.

12. Du är vänsterhänt

Det är bara en liten del av världens befolkning som gör saker med vänsterhanden, men om du tillhör den skaran är chansen också stor att du kan sälla dig till de högintelligentas skara. Forskning visar att vänsterhänta är bättre på att lösa matematiska problem och har en briljant problemlösningsförmåga.