Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Var i världen du än befinner dig kan det vara svårt att koppla av på semestern.Var i världen du än befinner dig kan det vara svårt att koppla av på semestern.Var i världen du än befinner dig kan det vara svårt att koppla av på semestern.
Koppla bort jobbet när du har ledigt.Koppla bort jobbet när du har ledigt.Koppla bort jobbet när du har ledigt.
God mat är en bra väg till en harmonisk semester.God mat är en bra väg till en harmonisk semester.God mat är en bra väg till en harmonisk semester.
1 AV 3
Var i världen du än befinner dig kan det vara svårt att koppla av på semestern.
2 AV 3
Koppla bort jobbet när du har ledigt.
3 AV 3
God mat är en bra väg till en harmonisk semester.

11 smarta tips för en stressfri semester

Snart dags för årets efterlängtade semester! Men hur gör man för att verkligen få en lugn ledighet? Här är elva smarta tips som gör din semester stressfri.

1. Prata ihop er

Har du familj eller ska umgås med ett kompisgäng så kan det finnas många olika viljor. Sätt er ner och diskutera hur ni vill att semesterveckorna ska se ut och vad de ska innehålla. Målet är att alla ska få göra lite av det de helst önskar.

2. Planera mindre

Det är lätt att tro att man ska hinna med väldigt mycket på bara några veckor. Tillåt dig att ha lata, oplanerade dagar då du eller ni gör precis det som faller er in. Det kommer verkligen att få dig avslappnad.

3. Koppla bort jobbet

Lägg in autosvar på mejlen och ett semestermeddelande på mobilen. Om du inte vill vara helt frånkopplad kan du be dem skicka ett sms, som du svarar på när eller om du har tid och lust.

4. Ta tag i dina farhågor

Fundera över vilka stressmoment eller problem som kan uppstå. Det kan vara allt från svärföräldrar som vill umgås längre tid än vad ni tänkt, eller att du och din partner har helt olika önskemål om vad ni ska göra, till att du fruktar att du ska bli ensam kvar i stan. Ta tag i farhågorna innan de har blivit semesterförstörare.

5. Börja semestern en vecka tidigare

Pröva att börja din semester en vecka tidigare rent mentalt. Det är lätt hänt att sista veckan innan semestern blir extremt stressig. Du ska ju hinna avsluta allt på jobbet, tvätta, gå till frisören, köpa badkläder till barnen och hitta kattvakt. Tänk dig att din semester börjar en vecka tidigare och börja med förberedelserna i god tid. Då är du inte helt matt de första lediga dagarna.

6. Strunta i klockan

Vanligtvis har de flesta koll på tiden, men testa en helt klockfri dag. Lägg undan alla klockor och mobilen dagen innan. Sov tills du vaknar. Gör vad du känner för under dagen och ät när du blir hungrig. Lägg dig när du blir trött.

7. Var social – på riktigt

Minska på tiden framför datorn eller med mobiltelefonen. Umgås med nära och kära i verkliga livet, i stället för på sociala medier. Bestäm dig för att du bara får kolla sociala medier en gång per dag, eller ta en hel vecka utan. Jodå, du klarar det!

8. Tänk tvärtom

Gör motsatt jämfört med din vanliga vardag. Är du vanligtvis en mycket aktiv person med många järn i elden - lägg dig på stranden eller i hängmattan och öva på att göra ingenting. Är du en ganska lugn person kan det ge en nytändning med roliga aktiviteter, allt från cykelturer till besök på museer till exempel.

9. Laga mat med glädje

Sommarsemestern är perfekt både för dig som gillar att laga mat och för dig som tycker det är trist. Du som gillar det får tid till att inspireras och testa nya saker, och för dig som tycker det är trist är det perfekt och enkelt att göra matiga sallader till lunch och grilla på kvällen.

10. Strunta i alla måsten

Gör bara sådant som du eller ni vill göra. Vill du bara vara hemma och rensa garderoben så ska du göra det. Vill du i stället besöka fem släktingar på en vecka så ska du göra det. Känn efter vad du vill och vad som känns roligt.

11. Ta tid för reflektion

När du slappnar av och har tid att bara filosofera kan de bästa idéerna och planerna dyka upp. Ta tillvara på dem så kan du kanske se fram emot en spännande höst också.

 

Läs mer: "Fastna inte i tankar på vad du borde göra", psykologen berättar vad du ska tänka på.