Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

10 saker som kan vara bra att veta om terapi

Dags att gå till psykologen?

Att börja i terapi kan vara tufft, även om det i slutändan är bra för dig.

Inspirerade av Buzzfeed listar Hälsoliv några insikter som kan vara bra att tänka på när det känns motigt.

1. Ibland kommer det vara svårt att gilla det

Att "gilla terapi" betyder inte samma sak som när du säger att du "gillar glass". Att gå i terapi kan för vissa jämföras med att gå till gymmet. Det är skönt när träningspasset är gjort, men det är jobbigt att ta sig dit. Och du behöver hela tiden jobba för att det ska bli lättare längs vägen.

2. Det är en stund helt tillägnad dig

En terapisession är en stund där du kan fokusera enbart på dig själv, utan att känna dig självisk eller ha dåligt samvete. Du behöver inte oroa dig för att prata för mycket om dig själv. Du behöver inte balansera dina känslomässiga behov med att supporta någon annan. Du behöver inte låtsas vara stark eller samlad. Du får en stund att fokusera enbart på dig själv, och det kan vara riktigt nyttigt.

3. Du behöver inte oroa dig om du inte får något stort genombrott

Film och serier har fått många av oss att tro att det ska komma ett genombrott där man plötsligt ser allt klart och tydligt, och hittar lösningen till allt. Det händer dock sällan. Se i stället terapi som något som hela tiden förbättrar, hjälper och läker – en session i taget.

LÄS OCKSÅ: 9 vetenskapliga lyckohack som höjer humöret

4. Du kan förväxla att inte gilla din terapeut med att inte gilla det hen säger

Alldeles säkert kommer din terapeut ibland säga saker som du inte vill höra, eller utmana dig att reflektera över saker du gillar mindre hos dig själv. Men bara för att din terapeut säger saker som du inte gillar innebär det inte att du inte gillar din terapeut eller att hen är fel för dig.

Vilken sorts terapi och terapeut som är rätt för dig är så klart personligt. Men kom ihåg att kriterierna för en bra terapeut inte är de samma som för andra relationer i ditt liv. Du letar liksom inte efter någon att gå på lunch med. Även den bästa av terapeuter kommer göra dig irriterad ibland.

5. Att gå i terapi betyder inte att du måste tackla den där jättesvåra saker du inte är redo att prata om

Om du undviker att gå i terapi för att du är rädd att konfrontera vissa saker, ska du strunta i det och gå ändå. En bra terapeut kommer inte tvinga dig att prata om det du tycker är allra jobbigast och svårast direkt. Men, däremot kommer hen hjälpa till att flytta dig i den riktningen att du blir redo att prata om det så småningom. Under tiden kan du tackla de saker som känns mindre jobbiga.

6. Det kan vara ett bra tillfälle att öva på att säga saker du inte vågar annars

En terapisession kan vara en bra stund för att öva på all sorters kommunikation. Att stå upp för dig själv, argumentera, be om förlåtelse – ja, vad som helst! Du kan till exempel öva på att erkänna dina felanden högt, göra slut med en vän eller be om löneförhöjning. Även om ni inte spelar några roller kan det ändå lära dig mycket om hur du kommunicerar.

7. Varje session behöver inte vara superdjup eller känslosam

En dag kanske du bara vill prata om en frustrerande jobbsituation eller ett bråk du har med en vän. Och det är okej.

8. Din terapeut är en bra person att fråga "är det jag eller X?"

En terapeut är en objektiv person som ser saker helt från ett utanförperspektiv. Hen kan hjälpa dig att se om något du gjort fel, eller om det finns ett beteendemönster som oundvikligen skapar samma situationer om och om igen.

Om exempelvis flera av dina vänskapsrelationer tagit slut, är det för att du inte varit en bra vän eller är det för att du tenderar att dras till ohälsosamma vänskaper till att börja med? Din terapeut kan förhoppningsvis lysa lite klarhet på situationen.

LÄS OCKSÅ: 4 goda skäl till att ha tråkigt ibland

9. Anteckna och reflektera efter varje session

Om du vill få ut så mycket som möjligt av din terapi (så klart du vill!) ska du se till att anteckna detta efter varje gång:

Sammanfattning av det ni pratade om

Lärdomar eller saker du vill komma ihåg

De saker som var svåra och jobbiga att prata om, och varför

Saker du antingen glömde ta upp, eller sådant du vill fortsätta prata om nästa gång

10. Det finns inget rätt sätt att gå i terapi på

Terapi ser olika ut för olika människor. Jämför dig inte med andra utan fokusera på just din resa.