Foto: Laurence Mouton/Colourbox.Com

10 dåliga vanor som förstör din psykiska hälsa

Humör och sinne är högst beroende av vad som händer omkring oss.

Dåliga upplevelser kan göra oss ledsna, arga och deppiga.

Därför kan det vara bra att se över sina vardagsrutiner – och fråga sig om det finns något man kan förändra för att må bättre.

Med inspiration av tidningen Health listar vi tio vanor som påverkar vår mentala hälsa negativt.

1. Vi sover för dåligt

Vi har hört det tusen gånger förut, men sömnen är faktiskt livsviktig för vårt välmående. Om vi sover för lite i långa perioder riskerar vi i värsta fall att bli deprimerade och i vanligare fall att bli trötta, lättirriterade och nedstämda. Men man ska heller inte bli vettskrämd av allt prat om "åtta nödvändiga timmar per natt", för olika personer behöver olika mycket sömn.

Se till att varva ner på kvällen, undvik dator- och mobilskärmar de sista timmarna och sov mörkt och svalt. Om inget hjälper kan man söka behandling med kognitiv beteendeterapi. Det har visat sig mycket effektivt.

 

WEBBTEST: Hur mentalt stark är du?

 

2. Vi jobbar för mycket

Övertidstimmar, ett hektiskt jobbschema och övriga dåliga förhållanden på kontoret kan sluta i utbrändhet och efterföljande depression om det vill sig riktigt illa. Och innan man kommer dit kan för hög arbetsbelastning göra en trött och nere, inte minst för att man inte har tid att umgås med nära och kära.

Säg ifrån till chefen, stryk från att-göra-listan, våga tacka nej till saker och avsett tid för bara dig själv samt tid för att umgås med vänner. Långvarig stress är en vanlig orsak till mental ohälsa.

 

3. Vi skippar träningen

Nej, träning är inte bara till för kroppen – det gör underverk för knoppen också. De flesta som går till gymmet regelbundet kan vittna om hur bra och pigg man kan känna sig efteråt, när kroppen fått svettas och tankarna vila en stund. När vi rör på oss utsöndras "lyckohormonet" endorfin, som brukar beskrivas som kroppens eget morfin, som får oss att känna oss glada och tillfreds. Så vig någon halvtimme per dag åt motion, det kan räcka med en promenad.

 

4. Vi försöker vara perfekta

Att eftersträva att göra saker så bra som möjligt är väl egentligen inte fel, men ofta ställer vi orimligt höga krav på oss själva. Perfektionister vill gärna hinna med en veckas jobb på en dag - och laga middagar som Sveriges mästerkock. På vägen blir vi stressade och trötta – och om saker inte blir som vi planerat känner vi oss misslyckade och ledsna. Inse att du duger som du är.

 

5. Vi fastnar i tankar

Tänk bara på hur tankar kan påverka oss när vi ligger i sängen och ska försöka somna. Man kan inte sluta fundera på jobbiga saker som har hänt och "snurret" i hjärnan leder till oro, stress och i värsta fall panikkänslor. Malandet kan dyka upp även dagtid och det gäller att hitta en metod att ta till när man vill bli av med de destruktiva tankarna. Man kan lära sig att sluta älta, genom till exempel avslappningsövningar.

 

6. Vi går och bär på ilska

De flesta människor känner ilska och frustration emellanåt, men många är duktiga på att trycka undan de jobbiga och ovälkomna känslorna. Dock försvinner inte negativa upplevelser bara så där, utan de fortsätter ligga och gro och skapa dålig energi – tills de gör sig påminda i utbrott, depression eller andra allvarliga hälsotillstånd.

Studier har visat att det är farligt för hälsan att hålla inne med vreden, så försök ta konflikter på en gång och skäll om du behöver det. Man kan lära sig att hantera ilska på ett bra sätt.

 

7. Vi håller oss för oss själva

Ju sämre vi mår, desto mindre lust får vi att vara aktiva och sociala samt umgås med andra. Men ensamhet kan göra oss ledsna och deprimerade, har studier visat. Nära relationer med familj, vänner och bekanta förbättrar livskvaliteten och gör att vi lever längre. Så vi bör pallra oss i väg till den där middagen eller afterworken, även när det känns motigt.

 

8. Vi undviker att städa

Det här gäller inte alla - vissa verkar obekymrade av att leva i ett prylbelamrat kaos. Men för många skapar oordning i hemmet eller vid skrivbordet på jobbet oordning även inuti. Därför kan det vara bra att se till att städa regelbundet, så att man slipper mötas av dammiga golv, smutstvätt och disk när man kommer hem trött efter en lång jobbdag eller när humöret sviktar av andra skäl. Att planera och arbetsfördela städningen kan även minska risken för familjetjafs.

 

9. Vi vistas för mycket inomhus

Kroppen behöver D-vitamin, som skyddar mot depression, håglöshet och trötthet. Och det bästa sättet att få i sig det är via dagsljus och solen. Under den mörka vintern är det visserligen svårt att få tillräckligt med solljus i Sverige, varav läkare och kostrådgivare brukar rekommendera vitamintillskott. Men försök vistas så mycket utomhus som möjligt, året runt. Även den sällsynta vintersolen kan göra gott.

 

10. Vi dricker för mycket

Förutom att överkonsumtion av alkohol förstör vår kropp rent fysiskt kan ett intensivt drickande leda till depression, nedstämdhet och oro. Alkohol stör dessutom sömnen väsentligt, vilket kan orsaka trötthet och irritation. Så håll dig till en måttlig mängd: ett glas vin per dag för kvinnor och två glas vin per dag för män brukar vara rekommendationen.