Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 mar 2014 14:33

Psykologen: Tydliga juridiska avtal viktigt

Var medveten om era syskonroller och skaffa olika ansvarsområden. Det är psykologen Filip Goldmanns bästa råd till systrar som vill starta företag ihop.

En person du känner väldigt väl, någon som vet hur du fungerar och som du kan lita på. En syster kan vara den perfekta partnern i ett gemensamt företag.

- Syskonrollen har präglat en under lång tid. Det är inte ovanligt att en storasyster är ordentlig och organiserad. En lillasyster är slarvigare, men å andra sidan kanske modigare och mer kreativ, säger Filip Goldmann, psykolog och psykoterapeut.

Om man är medveten om detta och respekterar olikheterna så kan man tillföra varandra mycket. En nyckel till att jobba framgångsrikt med sin syster är att ha en tydlig uppdelning av vem som gör vad.

- Det är nog lättare om man har tydliga funktioner utifrån kompetens. Det minskar risken för konkurrens och irritation över att den andra lägger sig i, säger Filip Goldmann.

 

Finns det slitningar kvar sedan barndomen kan det bli problem.

- Det är väldigt svårt att göra sig av med gamla roller. Konflikter i barndomen kretsar ofta kring avund och syskon som slåss om föräldrarnas gunst.

- Ska man lösa det och jobba bra ihop måste man våga prata öppet, säger Filip Goldmann.

Bör man ha en strategi för ett nödläge?

- En tydlig organisation, tydliga juridiska avtal är viktiga. Det kan finnas en risk att man slarvar när man är släkt. Men så dör någon, det blir arvsskifte. Det kan bli katastrof när det kommer till konflikter om pengar.

Kan systrar få för mycket av varandra?

- Jag skulle inte uttrycka det så. Men kanske blir ändå lusten att träffas på vardagen mindre.

Relaterat