Professorns bästa knep mot huvudvärk

<p>Det finns flera olika mediciner mot huvudvärk. "Om inte huvudvärken kommer så ofta är det okej med värktabletter" menar professorn.<br></p>

Det finns flera olika mediciner mot huvudvärk. "Om inte huvudvärken kommer så ofta är det okej med värktabletter" menar professorn.

Nästan alla har huvudvärk då och då. Men vissa drabbas hårdare än andra, vilket rejält kan försämra livskvaliteten.

Vad kan man då göra för att lindra sin värk? Är det okej att blanda exempelvis treo och ipren eller alvedon?

Experten ger sina bästa råd.

Andra har också läst

Huvudvärk. Över två miljoner svenskar har ont i huvudet någon gång varje vecka – smärtsamt men oftast ofarligt.

Men ibland kan svår huvudvärk vara ett tecken på betydligt allvarligare tillstånd som hjärnblödning, hjärnhinneinflammation eller hjärntumör.

– Om huvudvärken kommer som en blixt från en klar himmel är det bättre att söka hjälp en gång för mycket då det kan krävas snabba åtgärder, säger Carl Dahlöf, professor i neurologi och huvudvärksexpert på Migränkliniken i Göteborg.

LÄS OCKSÅ: Ont i huvudet? Expertens bästa råd för lindring

Hur vanligt är det med huvudvärk?

– Under ett helt liv drabbas säkert 95 procent av befolkningen av huvudvärk någon gång då och då. Tittar man sedan på de vanligaste formerna av huvudvärk, som migrän, är det ungefär 13 procent av den vuxna befolkningen mellan 18 och 65 som drabbas. Sedan räknar man med att 65 till 80 procent av befolkningen någon gång drabbas av spänningshuvudvärk och ungefär hälften av dem har spänningshuvudvärk några gånger i månaden.

Vad kan det bero på?

– Det finns primär huvudvärk, där ingår migrän och spänningshuvudvärk, som utlöses av bland annat stress men också sekundär huvudvärk där man får huvudvärk för att man exempelvis har druckit för mycket alkohol, för att man har vistats på hög höjd eller på grund av en tumörsjukdom eller hjärnblödning. 

När ska man boka tid på vårdcentralen?

– När man inte riktigt förstår sig på sin huvudvärk, när det är en ny typ av huvudvärk, om man inte haft huvudvärk tidigare eller att den kommer plötsligt tycker jag att man bör uppsöka läkare och få en diagnos ställd och utesluta att det är något farligt.

Ska man ta värktablett och i så fall vilken sort?

– Om inte huvudvärken kommer så ofta är det okej med värktabletter. Oftast räcker det då gott med Panodil eller Alvedon. Men om man börjar ta tabletter mer än 10-12 dagar i månaden eller tre gånger i veckan riskerar man att få huvudvärk ännu oftare på grund av läkemedlen.

– I olika läkemedel finns också olika mekanismer som triggar olika smärtreceptorer. Exempelvis finns det paracetamol i Alvedon och Panodil, ibuprofen i Ipren och acetylsalicylsyra i Treo. Den sammanlagda effekten av en Panodil och en Treo kan ha bra effekt mot spänningshuvudvärk exempelvis. Vissa har en känslig mage och då är det bra att undvika antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen eller acetylsalicylsyra och hellre använda paracetamol.

När ska man åka till akuten?

– Om huvudvärken kommer som en blixt från en klar himmel eller att man inte alls känner igen huvudvärken är det risk för en farlig huvudvärk. Då bör man uppsöka akuten omgående för att utesluta att det inte handlar om en hjärnblödning. En på tio som söker hjälp för åskknalls-huvudvärk har det man befarar, en hjärnblödning. Det är bättre att söka hjälp en gång för mycket då det kan krävas snabba åtgärder. 

Carl Dahlöf är professor i neurologi och huvudvärks­expert på Migrän­kliniken i Göteborg.

Professorns medicintips mot huvudvärk!

Bra lindring mot...

... spänningshuvudvärk. Att ta en Panodil eller Alvedon (paracetamol) samt en Treo (acetylsalicylsyra) kan ha bra effekt mot spänningshuvudvärk.

... spänningshuvudvärk och känslig mage. Panodil eller Alvedon (paracetamol).

Träffa experten Carl Dahlöf

Carl Dahlöf är professor i neurologi och huvudvärks­expert på Migrän­kliniken i Göteborg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här