Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 maj 2012 11:29

Professorns 5 bästa råd mot svullen mage

Testa gärna hälsofil med bifidus- och acidophilusbakterier.

Testa gärna hälsofil med bifidus- och acidophilusbakterier.

Luft och oro i magen, uppsvälldhet och diarré. Det är de ­vanligaste bekymren med magen. Besvären förvärras av stress.

Lars Agréus, professor i allmänmedicinsk gastroenterologi, ger råden som gör magen lugn igen.

 1. Våga prata om problemmagen

Viktigast är att tala om det. Det finns mycket information hos ­Mag- och tarmförbundet, magotarm.se. Problem med magen är vanligt, och det kan vara skönt att veta att du inte är ensam. Se till att få mycket kunskap om problemen. Det finns mycket som kan spöka med en tarm, gå till din vårdcentral för att se vilken hjälp och vilka råd du kan få.

2. Lindra rubbningen

Försök lindra avförings­rubbningen. Har du mycket diarré, ät mer stoppande kost och har du mycket förstoppning, försök att få i dig något lösande.

3. Träffa en dietist

Ofta kan du tjäna på att gå till en dietist, helt enkelt för att problemen kan vara väldigt olika från person till person. Det finns massor av studier som visar vilken kost man bör äta, men studierna visar olika och problemen är individuella. Det kan också vara något du inte tål.

4. Sluta stressa

Magproblemen blir ofta värre när du stressar. Samtidigt blir magproblemen i sig en stressfaktor. Matsmältningen fungerar sämre om kroppen hela tiden går på högvarv. Försök ta dig ur den onda stresscirkeln.

5. Prova probiotika

Prova probiotika, olika bakteriekulturer, för att se om du kan hitta något som passar just dig. Probiotika är goda bakterier och kan hjälpa dig att få en mer välmående mage. Naturligt probiotika finns i exempelvis vitkål, surkål, linfrö, psylliumfrö, jordätskocka och sparris. Testa också hälsofil med bifidus- och acidophilusbakterier. På apotek och på hälsokost finns flera tabletter och naturläke­medel som hjälper för vissa.

 

Lars Agréus.

Foto: Foto: Mattias Holgersson

Lätt som en tablett!

Det finns flera olika tabletter som kan lindra uppblåst mage. Till exempel:

Bifiform

Probiomax

Probi mage

Miniform

Imogaze

Dimetiokn

Nogasin

Bifolac

Trevis

Relaterat