Testa gärna hälsofil med bifidus- och acidophilusbakterier.
Testa gärna hälsofil med bifidus- och acidophilusbakterier.

Professorns 5 bästa råd mot svullen mage

Luft och oro i magen, uppsvälldhet och diarré. Det är de ­vanligaste bekymren med magen. Besvären förvärras av stress.

Lars Agréus, professor i allmänmedicinsk gastroenterologi, ger råden som gör magen lugn igen.

 1. Våga prata om problemmagen

Viktigast är att tala om det. Det finns mycket information hos ­Mag-  och tarmförbundet, magotarm.se. Problem med magen är vanligt, och det  kan vara skönt att veta att du inte är ensam. Se till att få mycket  kunskap om problemen. Det finns mycket som kan spöka med en tarm, gå  till din vårdcentral för att se vilken hjälp och vilka råd du kan få.

2. Lindra rubbningen

Försök lindra avförings­rubbningen. Har du mycket diarré, ät mer  stoppande kost och har du mycket förstoppning, försök att få i dig något  lösande.

3. Träffa en dietist

Ofta kan du tjäna på att gå till en dietist, helt enkelt för att  problemen kan vara väldigt olika från person till person. Det finns  massor av studier som visar vilken kost man bör äta, men studierna visar  olika och problemen är individuella. Det kan också vara något du inte  tål.

4. Sluta stressa

Magproblemen blir ofta värre när du stressar. Samtidigt blir  magproblemen i sig en stressfaktor. Matsmältningen fungerar sämre om  kroppen hela tiden går på högvarv. Försök ta dig ur den onda  stresscirkeln.

5. Prova probiotika

Prova probiotika, olika bakteriekulturer, för att se om du kan hitta  något som passar just dig. Probiotika är goda bakterier och kan hjälpa  dig att få en mer välmående mage. Naturligt probiotika finns i  exempelvis vitkål, surkål, linfrö, psylliumfrö, jordätskocka och  sparris. Testa också hälsofil med bifidus- och acidophilusbakterier. På  apotek och på hälsokost finns flera tabletter och naturläke­medel som  hjälper för vissa.

 

 

Lars Agréus. Foto: Foto: Mattias Holgersson

Lätt som en tablett!

Det finns flera olika tabletter som kan lindra uppblåst mage. Till exempel:

Bifiform

Probiomax

Probi mage

Miniform

Imogaze

Dimetiokn

Nogasin

Bifolac

Trevis

Läs också det här

Vad är IBS?

IBS (Irritable Bowel Syndrome) är en paraplydiagnos för mag- och tarmproblem. Den drabbade har bland annat smärta i magen, stört avföringsmönster, svullnad och uppblåsthet. För många människor går magproblemen i perioder.

IBS är vanligare hos kvinnor än hos män, och debuterar normalt när man är yngre. Om problem med magen uppstår först när man är 50+ bör ett läkarbesök göras för att undersöka tarmen.

Ännu vet inte forskarna exakt vad IBS beror på och det finns därför inte heller någon självklar behandling. Bäst är att prova sig fram, eller träffa en läkare för att kunna göra en individuell bedömning.

 

För lite mjölk- syrebakterier

Fler än hälften av svenskarna har för lite mjölksyrebakterier i magen. Vi äter helt enkelt för lite mat som innehåller bakterierna, till exempel syrade grönsaker, surkål, fil- och yoghurtprodukter.

Eftersom 80 procent av vårt immunförsvar sitter i magen är det bra att försöka äta produkter som är rika på mjölksyrebakterier. Men det krävs flera liter fil och yoghurt om dagen för att få i sig den mängd laktobaciller som man behöver om man lider av irriterad tarm. Då är det bra att komplettera med mjölksyretabletter. Dessa ger inga biverkningar och man kan aldrig få i sig för mycket.

 

Hypnos kan hjälpa

Hypnos kan vara effektivt mot IBS. En studie som forskare vid Sahlgrenska akademin gjort visade att hypnosterapi lindrade besvären hos 40 procent av de drabbade. Dessutom visade det också att förbättringen kvarstod efter sju år.

Hypnosbehandlingen går ut på att försätta patienten i djup avslappning och sedan ge den suggestioner för att lära sig kontrollera sina symtom.

Aktuellt just nu