Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
FORSKARE. Annica Dahlström är professor i neurobiologi.
FORSKARE. Annica Dahlström är professor i neurobiologi.
FORSKARE. Annica Dahlström är professor i neurobiologi.
FORSKARE. Annica Dahlström är professor i neurobiologi. Foto: Karin Malmhav

Professorn: Kvinnor blir lättare beroende

Kvinnor blir lättare beroende, får större skador och har svårare 

att lägga av. Det säger professor Annica Dahlström.  

Mycket 

handlar om skuld och skam.

Karin Sörbring

I vår kultur är få saker så skamliga som att tappa kontrollen. Och att kvinnor super eller drogar är i mångas ögon än värre än att män gör det.

 Nu vill forskare få bort skuldkänslorna som är förknippade med beroende, men samtidigt varna för att missbruket drabbar kvinnor hårdare.

Mer ångest

 Att män generellt sett tål mer alkohol än kvinnor vet vi om, men nya studier visar att konsekvenserna hos kvinnorna blir allvarligare även om vi dricker i förhållande till kroppsstorleken.

 – Hjärnatrofi (där nervcellerna i hjärnan skrumpnar, reds anm) utvecklas snabbare och hjärta, lever och muskler tar vid kroniskt alkoholmissbruk stryk tidigare hos kvinnor än hos män, förklarar Annica Dahlström, professor i neurobiologi vid Göteborgs universitet och ledamot i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd.

 – Och det är inte bara alkohol som kvinnor lättare blir beroende av. Nikotinabstinens ger mer ångest och oro hos kvinnor.

Lättare att återfalla

 Skillnaderna beror förmodligen mest på hormonerna. Mottagare (så kallade receptorer) för kvinnligt östrogen och manligt testosteron fördelas olika i hjärnorna hos män och kvinnor. Studier på råttor och apor visar att honorna fastnar i kokaineller heroinmissbruk snabbare än män. Honråttorna ökar också sina doser fortare.

 – Dessutom får honorna kraftigare sug under abstinensen och de har lättare att återfalla i missbruk, säger Annica Dahlström.

 Att östrogenet har en nyckelroll visar mätningar av ap- och råtthonors drogintag. I början och mitten av menscykeln – då östrogenhalten är hög – tar honorna mycket droger.

Flickor extra utsatta

 Kulmen är vid ägglossningen, då östrogenhalten är som högst. I slutet av menscykeln – när det andra kvinnliga könshormonet progesteron dominerar – minskar intaget. Progesteronet förtar nämligen många av effekterna av drogerna. 

 Ju mer testosteron – ”manligt könshormon” – en kvinna har, desto mer förtjust är hon sannolikt i att dricka. Allra farligast är det för kvinnor att börja droga under puberteten.

 – Då störs hjärnans biologiska mognadsprocess. Det ger ökad risk för mentala sjukdomar som depressioner och ångest, informerar Annica Dahlström.

 – Alkoholkonsumtion gör också att unga flickor blir mer utsatta. De drabbas lättare av sexuellt överförbara sjukdomar och det kan påverka deras möjligheter att få barn i framtiden.

Anpassad behandling

Varför är det viktigt att veta skillnaderna mellan hur mäns och kvinnors hjärnor påverkas av missbruk?

 – Ju mer kunskap vi har om hur hjärnorna fungerar, desto bättre kan vi förstå hur man kan förebygga beroende, säger Annica Dahlström.

 – Behandlingen måste också anpassas efter dessa nya kunskaper.

FAKTA

SÅ PÅVERKAR MISSBRUK KVINNOR:

Blir snabbare beroende och ökar doserna snabbare än män.
Ökad risk för mentala sjukdomar som ångest och depressioner.
Hjärta, lever och muskler tar tidigare stryk hos kvinnor än hos män.
Hjärnatrofi (skrumpning av hjärnan, där nervcellerna blir mindre eller försvinner och hjärnan minskar i storlek) utvecklas snabbare hos kvinnor.
När omdömet påverkas ökar risken för sexuellt överförbara sjukdomar och därmed påverkas möjligheten att få barn.
Värre abstinens och svårare att sluta än män.

Källa: Hjärnfonden