Den 27 maj 2009 genomgick Daniel en njurtransplantation på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Den nya njuren donerades av Daniels pappa, Olle Westling.
1 av 3: Den 27 maj 2009 genomgick Daniel en njurtransplantation på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Den nya njuren donerades av Daniels pappa, Olle Westling. Foto: Sven Lindwall
I tidningen Fokus berättar Daniel om hur han ser på donationer. "Jag vill säga att om du är beredd att ta emot ett organ måste du också vara beredd att donera", säger han bland annat.
2 av 3: I tidningen Fokus berättar Daniel om hur han ser på donationer. "Jag vill säga att om du är beredd att ta emot ett organ måste du också vara beredd att donera", säger han bland annat.
Pappa Olle Westling.
3 av 3: Pappa Olle Westling. Foto: Suvad Mrkonjic

Prins Daniel ger sig in i debatten om donation

Prins Daniel ger sig in i debatten om donation.

- Jag vill säga att om du är beredd att ta emot ett organ måste du också vara beredd att donera, säger han i tidningen Fokus.

I år är det fem år sedan prins Daniel fick en ny njure. När tidningen Fokus uppmärksammar att Sverige, trots att befolkningen är mest positiv till donation är bland de länder med lägst donationsfrekvens, ger sig prins Daniel in i diskussionen.

I en intervju med tidningen tar han starkt avstånd från den rådande situationen.

- Vi kan inte ha det så här. Många hundra människor står i transplantationskö, många genomgår ett oerhört lidande och flera dör i väntan på transplantation, säger han.

- Det är så många människor som är svårt sjuka och behöver nya organ.

"Finaste man kan göra"

Själv fick han redan som 15-åring reda på att han hade nedsatt njurfunktion, men först vid 35 år hade han blivit så dålig att operationen genomfördes. Lyckligtvis passade hans pappa som donator, så själv slapp han den nagelbitande väntan som många svenskar i behov av transplantation tvingas utstå.

- Att kunna ge en dödssjuk människa livet åter är nog det finaste man kan göra.

I dag mår han bra, även om han precis som alla andra transplanterade behöver äta mediciner för att förhindra att hans kropp ska stöta bort det transplanterade organet.

Efterlyser regelförändringar

Prins Daniel efterlyser i intervjun regelförändringar och framhåller reglerna i Norge som ett föredöme.

- Vi kan inte låta praktiska frågor och logistik hindra människor från att överleva.

Han avslutar intervjun i tidningen Fokus med en uppmaning:

- I dag har 1,5 miljoner svenskar tagit ställning i donationsregistret. Jag tycker att den siffran åtminstone borde fördubblas.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!