Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Pressrelease från IOGT-NTO
Hälsoliv>Pressreleaser

Publicerad 12 apr 2018 14:03

Uppdaterad 12 apr 2018 14:04

Riksdagens Socialutskott går alkoholindustrins ärenden

IOGT-NTO tycker att majoriteten av socialutskottets riksdagsledamöter springer alkoholindustrins ärenden när de uppmanar regeringen till att verka för en lagstiftning som gör det möjligt att bedriva gårdsförsäljning av alkohol.

- Det är anmärkningsvärt att de som ska företräda våra medborgares hälsa, våra folkvalda i Socialutskottet, istället springer alkoholindustrins ärenden och inte arbetar för att förbättra folkhälsan, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO.

IOGT-NTO har sammanställt alla ANDT-motionerna under de två senaste riksdagsåren och 101 handlar om alkohol. Av dessa handlar 85 om ökad tillgänglighet, sänkt åldersgräns, avskaffande av monopolet eller gårdsförsäljning, 60 har enbart fokus på gårdsförsäljning.

- Det blir ganska tydligt att socialutskottets riksdagsledamöter har fler kontakter med näringslivet än läkare och forskare i alkoholfrågan, fortsätter Mostacero.

Problemet är inte gårdsförsäljning, problemet är att det inte är förenligt med detaljhandelsmonopolet.

Detta har redan utretts och utredningen kom fram till att gårdsförsäljning i ordets egentliga mening, det vill säga försäljning av till exempel egenproducerat vin direkt från den egna gården på landsbygden inte är förenligt med EU-rätten. En sådan modell skulle diskriminera utländska tillverkare, som inte skulle få samma möjlighet till direkt detaljhandel till svenska konsumenter.

Ett av villkoren för att vi ska kunna behålla det svenska detaljhandelsmonopolet är att utländska produkter och tillverkare inte diskrimineras i förhållande till svenska produkter och tillverkare. Förutsättningarna för inhemska och europeiska producenter måste vara lika.

Om IOGT-NTO

IOGT-NTO har drygt 30 000 medlemmar över hela landet. Organisationen är politiskt och religiöst obunden organisation och välkomnar alla som delar vår syn om människors lika värde och som vill leva ett helnyktert liv.

Kontakt Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO Tel: 073-372 62 14 Laura Luna, pressekreterare IOGT-NTO Tel: 0734-618 328  

Av IOGT-NTO
Cision News

Pressreleaser

Pressreleaser är nyheter från olika företag.