Karin Björkegren Jones utbildade sig till lymfmassör efter att själv drabbats av sämre lymfcirkulation.
Karin Björkegren Jones utbildade sig till lymfmassör efter att själv drabbats av sämre lymfcirkulation. Foto: Anneli Hildonen/Shutterstock

Så minskar du svullnad i kroppen – 3 bra övningar

Störd sömn, svängande humör, ledvärk och svullen? Typiska övergångsbesvär, kanske du tänker. Men symtomen kan även ha med lymfan att göra. Ett trögt lymfsystem är något av ett kvinnoproblem och inte ovanligt både under och efter klimakteriet.

Läs också: 

✔️ Övningar för att minska svullnad 

✔️ 5 saker som boostar till lymfsystem 

Colette van Luik

– Lymfsystemet är kroppens största system och finns i hela kroppen, från topp till tå. Vi har även ett lymfsystem i hjärnan, det glymfatiska systemet som tömmer sig på natten. Trots dess betydelse är det ganska förbisett vilket gör att vi vet väldigt lite om hur vi tar hand om det på bästa sätt. Kanske är det dags att vi börjar fråga oss varför vi vet så lite om detta viktiga system, säger Karin Björkegren Jones.

Efter en bröstcanceroperation 2012 fick hon själv sämre lymfcirkulation i sin högra arm där man strålat och tagit lymfknutor i armhålan. Vätskan fylldes sakta på i armen och till slut insåg hon att hon drabbats av lymfödem. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Hälsoliv är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill