Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Enligt professor Kerstin Brismar är det aldrig för sent att påbörja en livsstilsförändring. Korttidsfasta kan ha en stor effekt.Enligt professor Kerstin Brismar är det aldrig för sent att påbörja en livsstilsförändring. Korttidsfasta kan ha en stor effekt.Enligt professor Kerstin Brismar är det aldrig för sent att påbörja en livsstilsförändring. Korttidsfasta kan ha en stor effekt.
Enligt professor Kerstin Brismar är det aldrig för sent att påbörja en livsstilsförändring. Korttidsfasta kan ha en stor effekt.

Nya lättfastan ger hälsan ett snabbt lyft

Premium Mellanmål, snacks och kvällsfika är en del av vardagen för många av oss. Men våra kroppar skulle i stället må bättre av kortare fasteperioder, menar Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning. Hälsofördelarna är många, säger hon.

Du behöver dock inte gå hungrig. Redan efter några timmar kickar hälsoeffekterna in och påverkar bland annat blodsockerbalansen och immunförsvaret. 

 

Läs om:

Så lite behöver du fasta för att få de viktiga hälsovinsterna.

Här är hälsofördelarna med enkla fastan.

Därför kan fasta vara föryngrande.

Så går det till – hitta ditt ätfönster och sätt i gång.

Läkarna Kerstin Brismar och Marit Andersson skriver ”Vi är skapade för att följa ljuset”, i boken ”Lev länge & väl”.

Det är under dygnets ljusa timmar vi ska äta, menar de. Mörkret är till för vila. Vi är designade för att i perioder känna hunger och att i vissa perioder göra uppehåll från mat, menar de. Vad de båda läkarna rekommenderar är periodisk fasta, en kosthållning som går ut på att pausa matintaget under vissa av dygnets timmar för att sedan äta som vanligt under vad som brukar kallas för ett ätfönster.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.