Prästen hade sex med hela hovet

Gudsmannen med de brinnande ögonen frälste med sexorgier: Bara den som syndar får nåden. Och ju större synder och ju oftare desto större blir saligheten.
En ny bok avslöjar nya sanningar om Grigorij Rasputin, munken som var Rysslands onda ande.

Rasputin kom klädd till fest för att möta döden: sidenskjorta med blåklintsbroderier, svarta sammetsbyxor, hallonrött bälte, håret och det vildvuxna skägget var nykammat. Han lockades i en kärleksfälla.

Gudsmannen, som i praktiken styrde hela det väldiga ryska imperiet som sträckte sig över elva tidszoner, mördades den 16 december 1916.

Tsaren och Ryssland var redan förlorade, men det visste ingen denna mörka och kalla vinternatt. Tsaren hade skickat ut 15 miljoner ryssar i första världskriget, varje månad dog 300 000 illa utrustade ryssar på dödens fält. Felet var tsar Nikolaus II:s och syndabocken ansågs vara Rasputin som viskade i tsaritsans öra allt som skulle göras och hon gav hälsningen vidare till tsaren. Rasputin måste dö. Romanovdynastin måste räddas.

Ledare för komplotten var Feliks Jusupov, en dandy som brukade beskrivas som Europas vackraste man och som hade för vana att promenera på paradgatan Nevskij Prospekt klädd i peruk, stilettklackar och mamma furstinnans pråligaste klänningar. Han var gift med Irina, systerdotter till tsaren och känd som Rysslands vackraste kvinna. Rasputin, alltid glupsk på nya kärleksäventyr, var lätt lockad.

Rasputin förgiftades – men vägrade dö

Det var väl känt i den (dåvarande) ryska huvudstadens eleganta kretsar att dandyn och skönheten inte umgicks i sängkammaren. Dödssupén i källaren i Jusupovs palats vid Mojkakanalen var dukad. Dandyn hade spetsat gräddbakelserna och karaffen med det söta röda vinet med cyankalium.

Rasputin åt och drack i två timmar utan att dö. Han blev bara lite sömnig och ville att den försenade Irina äntligen skulle komma så att de kunde gå och lägga sig. På övervåningen fanns de andra sammansvurna, däribland Vladimir Purisjkevitj, ledamot av duman som hållit ett domedagstal mot Rasputin och tsaritsan, och Dmitrij Pavlovitj, storfurste och kusin till tsaren (och därtill morbror till prins Lennart Bernadotte på Mainau).

De spelade Yankee Doodle Dandy på grammofonen för att dämpa ljuden från källaren. Gudsmannen vägrade dö. De sammansvurna sköt, knivhögg, sparkade mot huvudet med järnförsedda tåhättor. Därefter sänktes liket i floden Neva. Rasputin flöt upp efter ett par dagar, och obduktionen visade att han inte var död ens då han lades i isvaken. Mordet var det klantigaste, hemskaste och mest omskrivna under förra århundradet.

Nya sanningar om sexprästen

Alla var övertygade att Feliks Jusupov var storskurken, och han bidrog själv till myten. Jusupov smet i villervallan efter mordet till Paris med två Rembrandt-tavlor och en säck juveler. Han skrev ett par böcker om mordet, och ägnade en stor del av sin tid åt att strida i domstol om rättigheter till filmer om Rasputinmordet.

Jusupov dog 1967. På gravstenen på ryska kyrkogården i Ste Genevieve-des-Bois står hans namn och texten Befriade 1916 Ryssland från Rasputin. Den ryske historikern Edvard Radzinskijs redovisar sensationella nya uppgifter. Historien har troligen fel storfursten Pavlovitj och inte Feliks Jusupov var mördaren. Pavlovitj var gammal militär och van att hantera vapen.

Jusupov tyckte inte om pistoler, och han blev frikallad från mobiliseringen till första världskriget, säger Rysslandsexperten Staffan Skott som översatt Radzinskijs bok. De nya sanningarna om Rasputin dök upp på underliga vägar. När tsaren störtats tillsattes en kommission för att utreda misstag och övergrepp. En av de viktigaste uppgifterna var att undersöka Rasputins inflytande över tsarfamiljen. I det blodiga kaoset då bolsjevikerna tog över försvann alla arkiv.

Framställdes som historiens största skurk

En kväll gick Radzinskij på Bolsjojteatern i Moskva, bjuden av sin vän dirigenten Mstislav Rostopovitj. Dirigenten hade med sig en present som han köpt på auktion på Sothebys i London 852 dokumentsidor med förhör. En guldgruva.

Dokumenten ger en rättvisare bild av Rasputin. Bolsjevikerna framställde honom som historiens största skurk. De som älskade och trodde på honom fick aldrig en chans att berätta offentligt. De försvann i blodbadet som följde på revolutionen, säger Staffan Skott. Rasputin anklagades för att vara en galning som hypnotiserade tsarfamiljen att tro att han botat kronprinsen Alexej från blödarsjukan trots att alla världens läkare misslyckats. I dokumenten finns vittnesmål från människor som med egna ögon sett hur kronprinsens hälsa förbättrades. Rasputin tycks ha haft en mäktig utstrålning som gav en lugnande inverkan på omgivningen. Det var alltid hysteriskt kring kronprins Alexej. Han skulle ju föra Romanovdynastin vidare, och han fick absolut inte dö. Rasputin kom till hovet, och plötsligt blev Alexej mycket bättre. Även läkarna var förbluffade.

Älskad gäst i tsarpalatset

Ett av mysterierna var hur den oborstade, knappt läskunnige och skandalomsusade bonden Rasputin kunde bli älskad gäst i tsarpalatset, dåtidens mest slutna och snobbigaste. Förklaringen, tror Radzinskij, är att tsaritsan Alexandra, som ofta drabbades av religiösa grubblerien, hade bett till Gud att få en himmelsk rådgivare nedsänd till hovet.

En dag knackade Rasputin på, och tsaritsan såg honom både som en röst från folket och en röst från Gud. Rasputin hade en talang för att förstå det som inte uttalades. Han anade sig till vad tsaritsan ville, formade hennes hemliga önskningar i ord och framställde dem som ett bud från Gud. Tsaritsan var förtjust. Tsaren gjorde som hon sa. Att Rasputin hade ett gränslöst sexliv visste de intresserade tidigare.

De nya dokumenten visar att det var värre ändå. Hemliga polisen följde vartenda steg Rasputin tog, och spanarna hade jobbigt att hänga med Gudsmannen mellan bordeller och trånande aristokratkvinnors sängkammare.

En prostituerad direkt efter frukosten, besök hos storfurstinna vars man var ute i kriget till lunch, två prostituerade på eftermiddagen, middag och dans hos zigenarna på kvällen med separat rum bakom köket.

Ställer ut könsorgan

Dag efter dag och spanarna smög efter och antecknade namn och platser. Den enda kvinna som Rasputin inte tycks ha hamnat i säng med var tsaritsan, trots vad skvallret sa. Liksom andra bönder hade Gudsmannen inget släktnamn. Han kallades Rasputin vällustingen efter hur han levde. Det påstods att han legat med praktiskt taget varenda kvinna i området, ung som gammal. Rasputin hade tre barn, två döttrar och en psykiskt efterbliven son.

Hustrun brydde sig inte om makens vilda leverne. Han har så det räcker åt oss alla, sa hon. Myten om Rasputins manliga storhet har alltid fascinerat, och Rysslands första erotikmuseum i S:t Petersburg hävdar att den 30-centimeters penis som finns där i en glasflaska har suttit på Gudsmannen. Storleken var en fråga till och med för hemliga polisen. En man som badat bastu med Rasputin förhördes om just denna sak, och han hävdade bestämt att penisen var av ordinärt utseende. Jag tror att det är en annan mans organ som finns på museet, säger Staffan Skott.

Romanovs undergång

Rasputins testamente var en sista varning till Nikolaus II, den siste tsaren i Romanovs 300-åriga dynasti. Tsar över Ryssland, om du hör klockans klang som säger dig att Grigorij mördats måste du veta detta: Om det var dina släktingar som vållade min död kommer ingen av din familj att leva mer än två år. De kommer att dödas av ryska folket. Tsaren störtades mindre än två månader efter mordet på Rasputin.

Strax därefter kom en annan skräckinjagande fanatiker, med Finlandsfärjan från Stockholm, nyekiperad med kostym från PUB en flintskallig man, med välansat pipskägg och blick lika brinnande som Rasputins.

Hans namn var Vladimir Ilitj Uljanov och han kallade sig Lenin. Vid midnatt den 17 juli samma år väcktes tsarfamiljen i husarresten i villan i Jekaterinburg i Ural. Tre stolar ställdes fram i källaren, en för tsaren, en för tsaritsan, en för kronprinsen. Kammarjungfrun Anna Dempdova tog fram två kuddar. Yngsta prinsessan Anastasia bar systern Tatjanas lilla japanska hund.

Tolv bolsjeviker rusade in. Var och en av dem hade i förväg fått order om vem han skulle sikta på. Alexej dog inte omedelbart och ledaren sköt två skott till mot hans huvud. Liken kördes till en övergiven gruva, styckades, dränktes med syra, brändes och askan spreds så effektivt att det enda som påträffades av tsarfamiljen var några benbitar.

Rasputins profetia hade besannats.

Vem var Grigorij Rasputin?

• Grigorij Rasputin, född i byn Pokrovskoje i västra Sibirien 1872, mördad i Jusupovpalatset i S:t Petersburg 1916.
• Mystiker, botgörare och äventyrare.
• Kom till ryska hovet 1905.
• Vann tsarfamiljens förtroende genom att ha välgörande inflytande på den blödarsjuke tronföljaren Alexej.
• Påverkade starkt den ryska politiken.
• Sexskandaler och maktmissbruk väckte vrede, särskilt bland furstehuset Romanovs släktingar.
• Rasputin betyder vällusting, ett namn som han fick i ungdomen.
• Han tillhörde den religiösa sekten Piskarna som lärde att man måste leva i synd för att nå frälsning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!