Så gjordes testet: Näringsfysiologen Kristina Andersson (till höger) bedömde innehåll  och näringsvärde och har kommenterat och satt getingbetyg utifrån det.  Det som har bidragit till högre betyg är naturliga ingredienser, hög  andel protein och lågt innehåll av socker. Det som har gett lägre betyg  är tillsatser, onyttiga fetter och högt innehåll av olika sockerarter.  Söndags reporter Elin Gunnarsson (till vänster) har smakat och  kommenterat smaken.
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Renée Voltaire Rawfood bars med supergreens - BÄST I TEST!<br>Pris: Cirka 30 kronor/30 g.<br>Innehåll: "Bara naturliga ingredienser, som torkad frukt och linfrön. Dessutom pimpad med vetegräs och spirulina. Är energirik och innehåller socker från frukten."<br>Smak: "Den här smakar verkligen inte sött, utan mest sesamfrön. Varken wow eller äckligt, känns nyttig och lättäten. Lite torr, fastnar i tänderna. "
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Nakd Cocoa delight<br>Pris: Cirka 18 kronor/35 g.<br>Innehåll: "Innehåller bara nötter och torkad frukt, bara naturliga ingredienser är bra. Men har högt kolhydratinnehåll och bara lite protein, mättar antagligen dåligt. Bäst för snabb energi."<br>Smak: "Lätt och skön konsistens, men konstig smak. Den har en ganska framträdande smak av jästa fikon<br>eller punsch."
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Eat natural Dates, walnutsand pumpkin seeds<br>Pris: Cirka 22 kronor/50 g.<br>Innehåll: "En halvnaturlig bar med torkad frukt och nötter. Innehåller mycket socker från frukten och stärkelsesirap. Det blir mer än 12 sockerbitar per 100 gram."<br>Smak: "Russin, valnötter, pumpafrön och puffat ris. Allt hålls ihop av något sött och klistrigt som tar över smaken. Det puffade riset smakar mest trä. Som att slicka på en Ivarbokhylla<br>inkletad<br>i honung."
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Superfruit Acai the power bar<br>Pris: Cirka 23 kronor/55 g.<br>Innehåll: "Riktigt rik på protein, bra för dig som vill ha det. Men tyvärr också massa socker från fruktos- och glukossirap, sockret drar ner betyget."<br>Smak: "God smak av apelsinchoklad utan att vara för söt. Kanske något torr, och naturlig känns den ju inte."
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Wasa Crisp &amp; cereals hasselnötter &amp; choklad<br>Pris: 8 kronor/35 g.<br>Innehåll: "Har en lång och lite konstigt skriven innehållslista. Plus för havreflingor och fullkornsvetekärnor, det ger fibrer och mineraler. Minus för mycket socker i olika former och konstigheter som inverterad sockersirap och rispuffar."<br>Smak: "Smakar mest mörk choklad och bränt, puffat ris. Smulig och substanslös. Känns som man blir mer hungrig än mätt."
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Kung markatta Frukt och nötbar kokos och mandel<br>Pris: Cirka 15 kronor/40 g.<br>Innehåll: "Onödigt innehåll av rårispuffar, rårismalt och agavesirap. Agavesirap är i princip som fruktsocker trots att det har lägre GI-värde. Har dock ett högt innehåll av fett, det gör att det inte blir extremt mycket kolhydrater."<br>Smak: "Kladdig och smulig, men med bra tuggmotstånd. En frisk nötmix, men ändå mest smak av sirap och kokos."
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Raw bite Coconut<br>Pris: Cirka 20 kronor/50 g.<br>Innehåll: "Bara rena råvaror, men en hel del socker från frukten. Innehåller fett från kokosolja, det är en fördel med lite fett eftersom påverkan på blodsockret inte blir lika stor. Synd att den knappt innehåller något protein."<br>Smak: "Perfekt för kokosälskaren! Mycket kokossmak, mjuk konsistens<br>och lagom<br>söt smak."
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Organic Seven seeds and nut bar with cranberry<br>Pris: Cirka 15 kronor/40 g.<br>Innehåll: "Förutom innehållet av majssirap är detta en naturlig produkt med ekologiska ingredienser. Ganska fettrik, mättar bra men ger mycket energi. Hade det inte varit för majssirapen så hade den fått högre betyg."<br>Smak: "Mycket naturlig smak, mest av nötter. Liten och lagom sötma.<br>Känns nyttig. Fastnar lite i tänderna."
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Fruitus Moist organic mixed berry &amp; oat bar<br>Pris: Cirka 13 kronor/35 g.<br>Innehåll: "Naturlig bar med ekologiska ingredienser. Men konstigt att den har så mycket juicekoncentrat när den ändå innehåller mycket torkad frukt, det blir bara mer socker. Mycket kolhydrater, men lite protein och fett. Mest för snabb energi."<br>Smak: "Smakar som havrekaka med en överdos av söt frukt. Bra konsistens, men efter några bett är man mest törstig."
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Nutrilett Hunger control peanut &amp; cranberry bar<br>Pris: Cirka 20 kronor/60 g.<br>Innehåll: "Fruktossirap och fruktos är de två första ingredienserna, det innebär att den här innehåller massa socker, cirka 10 sockerbitar per 100 gram. Bra att den är proteinrik. Det höga innehållet av socker och processade ingredienser drar ner betyget rejält."<br>Smak: "Luftig konsistens, lätt att äta. Men väldigt söt och lite konstgjord bärsmak. Inte särskilt mättande."
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Naturdiet Mint chocolate<br>Pris: Cirka 20 kronor/58 g.<br>Innehåll: "Innehåller mest choklad. Många sockerarter, som fruktos- och glukossirap, socker och fruktos. Plus för en hel del protein, nivån motsvarar den som finns i kött. Kan mätta mer på grund av proteinet."<br>Smak: "Luktar som After eight, och så smakar första tuggan. Sen kommer den torra och konstiga fyllningen som känns extremt konstgjord."
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Raw organic Food bar chocolate coconut<br>Pris: Cirka 25 kronor/50 g.<br>Innehåll: "Det börjar bra med nötter och torkad frukt, men sen kommer agavesirap och choklad. Bra med innehåll av lin- och quinoagroddar, men det är inga större mängder."<br>Smak: "Smakar lite alkohol men också fruktigt. Chokladbitarna känns onödiga, baren är mer än tillräckligt söt ändå."
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Allévo Low calorie bar toffee<br>Pris: Cirka 20 kronor/57 g.<br>Innehåll: "Mest godis, har mjölkchoklad som första ingrediens. Egentligen bara havregryn som enda ordentliga ingrediens. Bra med en hel del protein, men innehåller mycket fruktos och glukos. Innehåller mjölkpulver som anses kunna irritera tarmen och bidra till inflammation."<br>Smak: "Kvalmig kolasmak. Mjölig konsistens."
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Maxim XL protein bar peanut flavor<br>Pris: Cirka 35 kronor/82 g.<br>Innehåll: "En bar med mycket protein, bra att första ingrediensen är mjölkprotein. Men onödigt att den innehåller vetegluten och synd att den har mycket glukossirap och andra konstigheter."<br>Smak: "Smakar jordnöt. Inte alltför sött men väldigt konstgjord och mjölig, känns nästan som att äta proteinpulver med choklad runt. Trycka i sig 82 gram av det här? Nej, tack."
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Wholebake Flapjack almond<br>Pris: Cirka 13 kronor/100 g.<br>Innehåll: "Innehåller tyvärr både socker och sirap. Och något som kallas natur-essens, vad är det? Rapsolja och havre är däremot bra ingredienser som mättar."<br>Smak: "Luktar och smakar mandelessens, lite konstgjort och ganska sött. Väldigt mastig och stor, går det verkligen att äta en hel?"
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Reztart Banana choc<br>Pris: Cirka 15 kronor/40 g.<br>Innehåll: "Det står naturligt fruktsocker, men det är fortfarande tillsatt fruktsocker som ju inte är bra. Det ökar aptiten, höjer blodsocker och blodfetter och är fettinlagrande. Innehåller också härdat fett, det kan innehålla transfetter. Bra att den har ganska högt protein."<br>Smak: "Smakar skumbanan. Ganska god om man gillar det, men med en ovan konsistens. Några tuggor är okej, känns sen mest konst-<br>gjord."
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Gainomax Protein bar chocolate orange flavor<br>Pris: Cirka 18 kronor/60 g.<br>Innehåll: "Här har vi en som verkligen innehåller protein, det är första ingrediensen. Men den har också socker och sirap i olika former, en del andra konstiga ingredienser, samt palmfett. Innehåller av vetegluten som många reagerar på."<br>Smak: "Den här smakar godis, som romerska bågar med en mjuk fyllning. Nästan för god,men med lite konstig eftersmak."
<exp:icon type="crossed-wasp"></exp:icon><br>Maxim 99 kcal bar blueberry dream<br>Pris: Cirka 18 kronor/30 g.<br>Innehåll: "Består mest av fyllnadsmedel. Varför ska man äta något som inte tillför något? Det är lika onödigt som att äta bomull. Innehåller också mjölkpulver, fruktos, socker och massa annat tråkigt. Har lite havre och blåbär, men det hjälper inte i det här fallet."<br>Smak: "En odefinierbar massa med skarp bärsmak, mer åt svartvinbär än blåbär.
1 AV 19
Så gjordes testet: Näringsfysiologen Kristina Andersson (till höger) bedömde innehåll och näringsvärde och har kommenterat och satt getingbetyg utifrån det. Det som har bidragit till högre betyg är naturliga ingredienser, hög andel protein och lågt innehåll av socker. Det som har gett lägre betyg är tillsatser, onyttiga fetter och högt innehåll av olika sockerarter. Söndags reporter Elin Gunnarsson (till vänster) har smakat och kommenterat smaken.
Foto: Christian Örnberg
2 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Renée Voltaire Rawfood bars med supergreens - BÄST I TEST!<br>Pris: Cirka 30 kronor/30 g.<br>Innehåll: "Bara naturliga ingredienser, som torkad frukt och linfrön. Dessutom pimpad med vetegräs och spirulina. Är energirik och innehåller socker från frukten."<br>Smak: "Den här smakar verkligen inte sött, utan mest sesamfrön. Varken wow eller äckligt, känns nyttig och lättäten. Lite torr, fastnar i tänderna. "
3 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Nakd Cocoa delight<br>Pris: Cirka 18 kronor/35 g.<br>Innehåll: "Innehåller bara nötter och torkad frukt, bara naturliga ingredienser är bra. Men har högt kolhydratinnehåll och bara lite protein, mättar antagligen dåligt. Bäst för snabb energi."<br>Smak: "Lätt och skön konsistens, men konstig smak. Den har en ganska framträdande smak av jästa fikon<br>eller punsch."
Foto: Christian Örnberg
4 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Eat natural Dates, walnutsand pumpkin seeds<br>Pris: Cirka 22 kronor/50 g.<br>Innehåll: "En halvnaturlig bar med torkad frukt och nötter. Innehåller mycket socker från frukten och stärkelsesirap. Det blir mer än 12 sockerbitar per 100 gram."<br>Smak: "Russin, valnötter, pumpafrön och puffat ris. Allt hålls ihop av något sött och klistrigt som tar över smaken. Det puffade riset smakar mest trä. Som att slicka på en Ivarbokhylla<br>inkletad<br>i honung."
Foto: Christian Örnberg
5 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Superfruit Acai the power bar<br>Pris: Cirka 23 kronor/55 g.<br>Innehåll: "Riktigt rik på protein, bra för dig som vill ha det. Men tyvärr också massa socker från fruktos- och glukossirap, sockret drar ner betyget."<br>Smak: "God smak av apelsinchoklad utan att vara för söt. Kanske något torr, och naturlig känns den ju inte."
Foto: Christian Örnberg
6 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Wasa Crisp &amp; cereals hasselnötter &amp; choklad<br>Pris: 8 kronor/35 g.<br>Innehåll: "Har en lång och lite konstigt skriven innehållslista. Plus för havreflingor och fullkornsvetekärnor, det ger fibrer och mineraler. Minus för mycket socker i olika former och konstigheter som inverterad sockersirap och rispuffar."<br>Smak: "Smakar mest mörk choklad och bränt, puffat ris. Smulig och substanslös. Känns som man blir mer hungrig än mätt."
Foto: Micke Woltman
7 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Kung markatta Frukt och nötbar kokos och mandel<br>Pris: Cirka 15 kronor/40 g.<br>Innehåll: "Onödigt innehåll av rårispuffar, rårismalt och agavesirap. Agavesirap är i princip som fruktsocker trots att det har lägre GI-värde. Har dock ett högt innehåll av fett, det gör att det inte blir extremt mycket kolhydrater."<br>Smak: "Kladdig och smulig, men med bra tuggmotstånd. En frisk nötmix, men ändå mest smak av sirap och kokos."
Foto: Per Johansson Procard Ab Sweden
8 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Raw bite Coconut<br>Pris: Cirka 20 kronor/50 g.<br>Innehåll: "Bara rena råvaror, men en hel del socker från frukten. Innehåller fett från kokosolja, det är en fördel med lite fett eftersom påverkan på blodsockret inte blir lika stor. Synd att den knappt innehåller något protein."<br>Smak: "Perfekt för kokosälskaren! Mycket kokossmak, mjuk konsistens<br>och lagom<br>söt smak."
Foto: Christian Örnberg
9 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Organic Seven seeds and nut bar with cranberry<br>Pris: Cirka 15 kronor/40 g.<br>Innehåll: "Förutom innehållet av majssirap är detta en naturlig produkt med ekologiska ingredienser. Ganska fettrik, mättar bra men ger mycket energi. Hade det inte varit för majssirapen så hade den fått högre betyg."<br>Smak: "Mycket naturlig smak, mest av nötter. Liten och lagom sötma.<br>Känns nyttig. Fastnar lite i tänderna."
Foto: Christian Örnberg
10 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Fruitus Moist organic mixed berry &amp; oat bar<br>Pris: Cirka 13 kronor/35 g.<br>Innehåll: "Naturlig bar med ekologiska ingredienser. Men konstigt att den har så mycket juicekoncentrat när den ändå innehåller mycket torkad frukt, det blir bara mer socker. Mycket kolhydrater, men lite protein och fett. Mest för snabb energi."<br>Smak: "Smakar som havrekaka med en överdos av söt frukt. Bra konsistens, men efter några bett är man mest törstig."
Foto: Christian Örnberg
11 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Nutrilett Hunger control peanut &amp; cranberry bar<br>Pris: Cirka 20 kronor/60 g.<br>Innehåll: "Fruktossirap och fruktos är de två första ingredienserna, det innebär att den här innehåller massa socker, cirka 10 sockerbitar per 100 gram. Bra att den är proteinrik. Det höga innehållet av socker och processade ingredienser drar ner betyget rejält."<br>Smak: "Luftig konsistens, lätt att äta. Men väldigt söt och lite konstgjord bärsmak. Inte särskilt mättande."
Foto: Digital Photo Factory As - +4790
12 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Naturdiet Mint chocolate<br>Pris: Cirka 20 kronor/58 g.<br>Innehåll: "Innehåller mest choklad. Många sockerarter, som fruktos- och glukossirap, socker och fruktos. Plus för en hel del protein, nivån motsvarar den som finns i kött. Kan mätta mer på grund av proteinet."<br>Smak: "Luktar som After eight, och så smakar första tuggan. Sen kommer den torra och konstiga fyllningen som känns extremt konstgjord."
Foto: Christian Örnberg
13 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Raw organic Food bar chocolate coconut<br>Pris: Cirka 25 kronor/50 g.<br>Innehåll: "Det börjar bra med nötter och torkad frukt, men sen kommer agavesirap och choklad. Bra med innehåll av lin- och quinoagroddar, men det är inga större mängder."<br>Smak: "Smakar lite alkohol men också fruktigt. Chokladbitarna känns onödiga, baren är mer än tillräckligt söt ändå."
Foto: Christian Örnberg
14 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Allévo Low calorie bar toffee<br>Pris: Cirka 20 kronor/57 g.<br>Innehåll: "Mest godis, har mjölkchoklad som första ingrediens. Egentligen bara havregryn som enda ordentliga ingrediens. Bra med en hel del protein, men innehåller mycket fruktos och glukos. Innehåller mjölkpulver som anses kunna irritera tarmen och bidra till inflammation."<br>Smak: "Kvalmig kolasmak. Mjölig konsistens."
Foto: Micke Woltman
15 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Maxim XL protein bar peanut flavor<br>Pris: Cirka 35 kronor/82 g.<br>Innehåll: "En bar med mycket protein, bra att första ingrediensen är mjölkprotein. Men onödigt att den innehåller vetegluten och synd att den har mycket glukossirap och andra konstigheter."<br>Smak: "Smakar jordnöt. Inte alltför sött men väldigt konstgjord och mjölig, känns nästan som att äta proteinpulver med choklad runt. Trycka i sig 82 gram av det här? Nej, tack."
16 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Wholebake Flapjack almond<br>Pris: Cirka 13 kronor/100 g.<br>Innehåll: "Innehåller tyvärr både socker och sirap. Och något som kallas natur-essens, vad är det? Rapsolja och havre är däremot bra ingredienser som mättar."<br>Smak: "Luktar och smakar mandelessens, lite konstgjort och ganska sött. Väldigt mastig och stor, går det verkligen att äta en hel?"
Foto: Christian Örnberg
17 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Reztart Banana choc<br>Pris: Cirka 15 kronor/40 g.<br>Innehåll: "Det står naturligt fruktsocker, men det är fortfarande tillsatt fruktsocker som ju inte är bra. Det ökar aptiten, höjer blodsocker och blodfetter och är fettinlagrande. Innehåller också härdat fett, det kan innehålla transfetter. Bra att den har ganska högt protein."<br>Smak: "Smakar skumbanan. Ganska god om man gillar det, men med en ovan konsistens. Några tuggor är okej, känns sen mest konst-<br>gjord."
Foto: Christian Örnberg
18 AV 19
<exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><br>Gainomax Protein bar chocolate orange flavor<br>Pris: Cirka 18 kronor/60 g.<br>Innehåll: "Här har vi en som verkligen innehåller protein, det är första ingrediensen. Men den har också socker och sirap i olika former, en del andra konstiga ingredienser, samt palmfett. Innehåller av vetegluten som många reagerar på."<br>Smak: "Den här smakar godis, som romerska bågar med en mjuk fyllning. Nästan för god,men med lite konstig eftersmak."
19 AV 19
<exp:icon type="crossed-wasp"></exp:icon><br>Maxim 99 kcal bar blueberry dream<br>Pris: Cirka 18 kronor/30 g.<br>Innehåll: "Består mest av fyllnadsmedel. Varför ska man äta något som inte tillför något? Det är lika onödigt som att äta bomull. Innehåller också mjölkpulver, fruktos, socker och massa annat tråkigt. Har lite havre och blåbär, men det hjälper inte i det här fallet."<br>Smak: "En odefinierbar massa med skarp bärsmak, mer åt svartvinbär än blåbär.

Praktiska mellanmål - men hur nyttiga är de?

En bar är praktisk att ha med sig, den går snabbt att äta och du får  massa ny energi.

Numera finns många olika sorter och de kan köpas i de  flesta matvarubutiker och kiosker. Se det stora testet i bildspecialen ovan.

- Det finns en enorm uppsjö av bars med väldigt olika innehåll. Det finns måltidsersättningar, proteinbars, energibars och rawfoodbars. Men de olika kategorierna flyter ihop, en rawfoodbar kan ju så klart ge mycket energi också, säger näringsfysiologen och författaren Kristina Andersson.

Med detta stora urval kan du behöva fråga dig vilken funktion du vill att baren ska ha. Vill du att den bara ska innehålla naturliga ingredienser? Lite kalorier? Mycket protein?

- Som regel innehåller bars väldigt mycket kolhydrater och det är mest snabba kolhydrater. Även om det står protein på en bar så innehåller den oftast mer kolhydrater. Du ska vara medveten om att bars innehåller mycket energi och många kalorier.

Energin kommer oftast från olika sockerarter. Det kan vara till exempel vanligt socker, glukossirap, agavesirap, honung, fruktsocker eller maltodextrin. Att läsa innehållsförteckningen är bra om du vill få lite koll på vad din bar egentligen är gjord av.

- Jag tycker att du ska vara extra uppmärksam på fruktsocker. Alltså inte torkad frukt, utan rent fruktsocker, fruktos eller fruktossirap. Det låter bra, men är inte det eftersom det gör att blodsocker och blodfetter höjs, det ökar aptiten och främjar fettinlagring. Härdat eller delvis härdat fett kan du också undvika.

En trend är att allt fler bars bara innehåller naturliga ingredienser, som nötter och torkad frukt. Vill du undvika tillsatser är det bra, och socker från torkad frukt är bättre än tillsatt socker. Men vill du dra ner på kalorierna gäller det att se upp, för även bars med naturliga ingredienser innehåller mycket energi. Tidpunkten då du äter en bar kan också spela roll.

- Det bästa är att ta en efter träning, då behöver du energi. Vill du äta en bar som mellanmål tycker jag att du ska satsa på en med mer protein, de mättar bättre. En sådan kan du också äta i stället för godis. Men har du ett stort sötsug mättar de ändå dåligt, säger Kristina Andersson.

Hon poängterar också att de flesta bars är tänkta just som mellanmål, inte som ersättning för riktig mat. Du ska inte leva på dem, utan de funkar bäst som snabb energi någon gång då och då.

Tips!

Det är lätt att göra egna energibars eller bollar. Mixa valfria nötter med torkad frukt och smaksätt med till exempel kakao, kardemumma, kanel eller ingefära. Blanda i proteinpulver om du vill ha mer protein. Forma till bars eller bollar och förvara i kylen.

TIPS!

Det är lätt att göra egna energibars eller bollar. Mixa valfria nötter med torkad frukt och smaksätt med till exempel kakao, kardemumma, kanel eller ingefära. Blanda i proteinpulver om du vill ha mer protein. Forma till bars eller bollar och förvara i kylen.