Pär Rahmström är ordförande för Demensförbundet.
Två äldre njuter av solen (genrebild).
1 AV 2
Pär Rahmström är ordförande för Demensförbundet.
Foto: Demensförbundet
2 AV 2
Två äldre njuter av solen (genrebild).
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Positiv syn på åldrande kan motverka demens

Om du ser ljust på att bli gammal är sannolikheten också mindre att du drabbas av demens. Och samhällets syn på åldrande spelar en stor roll, visar ny forskning.

Äldre personer med en positiv syn på åldrande löper mindre risk att drabbas av demens, även om de bär på genetiska anlag för sjukdomen. Det visar en ny studie från forskare i USA.

– De har visat att vår uppfattning om ålder har jättestor betydelse för risken att få en diagnos, säger Lars-Christer Hydén, demensforskare vid Linköpings universitet.

I studien deltog drygt 4 000 personer äldre än 60 år, varav en fjärdedel bar på APOE-genen. Genen är en av de största riskfaktorerna för demenssjukdomar, som till exempel Alzheimers.

Bland bärarna av genen nästan halverades risken för att utveckla demens om de hade en positiv syn på åldrande. Risken var 49,8 procent mindre jämfört med personer med en negativ syn.

 

LÄS ÄVEN: Så kan du minska risken för demens 

 

Undersökningen pågick i fyra år och deltagarna fick svara på olika frågor för att deras syn på åldrande skulle kunna mätas. Till exempel skulle de värdera påståenden som:  "Ju äldre jag blir, desto mer värdelös känner jag mig".

Samhällets syn på åldrande påverkar

Lars-Christer Hydén säger att det tidigare har gått att fastställa att faktorer som livskvalitet har betydelse när demens utvecklas, men att den nya studien också har tagit hänsyn till samhällets påverkan på människors inställning till ålderdom.

– Studien visar att det faktiskt påverkar och det är intressant att samhället har så stor betydelse, säger Lars-Christer Hydén.

Pär Rahmström är ordförande för Demensförbundet och tror att det ligger mycket i de nya forskningsresultaten.

– Det låter sannolikt att det i alla fall kan bromsa utvecklingen, säger han.

Sociala förutsättningar påverkar demenssjukdomar

Han påpekar också att sociala och ekonomiska förutsättningar är en faktor som kan spela in.

– Man vet att de som utvecklar alzheimers och har kvar ett socialt liv, och till exempel får kramar av barnbarnen, behåller sina funktioner längre, jämfört med de som inte har några anhöriga och sitter ensamma på ett boende, säger Pär Rahmström.

 

LÄS ÄVEN: Fem tidiga tecken på demens

 

Han ser allmänt en positiv utveckling i samhällets syn på demenssjukdomar.

– Nu mer vågar man prata om demenssjukdomar – det har tidigare varit lite skamligt. Det här kan innebära att man inte blir sämre än nödvändigt.

Tror du att samhällets syn på åldrande kan bli bättre?

– Det borde den. Men det är inte alltid så tjusigt att bli gammal, säger Lars-Christer Hydén.