Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Popcorn - nyttigare än grönsaker och frukt

Det poppade majskornet är nyttigare än både grönsaker och frukt. Det  är framför allt majsskalet som alltid envisas med att sätta sig mellan  tänderna, som är mest nyttigt.

"Det är näringsrika guldbitar", säger professor Joe Vinson vid kemiinstitutionen vid University of Scranton, som ligger bakom det nya snacksrönet.

Popcorn som är det enda snackset bestående av 100 procent obearbetat fullkorn, visar sig innehålla mer hälsosamma antioxidanter än vad både grönsaker och frukt gör.

En portion popcorn

En portion popcorn - om vi laborerar med tanken att det skulle serveras i en tallrik - ger enligt Vinson mer än 70 procent av det dagliga intaget av fullkorn, Eftersom genomsnittet bara får i sig hälften av vad som behövs, kan popcorn fylla den luckan på ett mycket trevligt sätt, menar Vinson.

Måste poppas rätt

Men det förutsätter att man poppar popcornen rätt, det vill säga inte i en microvågsugn, utan i en kastrull med lite rapsolja.

Professor Joe Vinson vill dock påpeka att popcorn inte kan ersätta frukt och grönsaker eftersom de innehåller vitaminer och andra näringsämnen som är viktiga för hälsan.

Vill du sätta extra smak på dina popcorn finns recept här.