FICK AVSLAG. För ett år sedan fick Tim Engfors, 16, diagnosen narkolepsi. Men enligt Läkemedelsförsäkringen går det inte att bevisa att orsaken är svininfluensavaccinet.
FICK AVSLAG. För ett år sedan fick Tim Engfors, 16, diagnosen narkolepsi. Men enligt Läkemedelsförsäkringen går det inte att bevisa att orsaken är svininfluensavaccinet. Foto: Christian Örnberg

Politikerna lovade
Tim, 16, ersättning

Politikerna lovade att barnen som fått narkolepsi efter vaccinationen mot svininfluensa skulle få ersättning.

Men Tim Engfors, 16, har just fått nobben.

- Vad händer om Tim inte kommer kunna jobba? Ska han leva på socialbidrag då? säger mamma Petra ­Danielsson, 45.

I slutet av oktober fick Tim Engfors i Bålsta norr om Stockholm beskedet. Läkemedelsförsäkringens experter bedömer att det inte är "uteslutet" - men inte heller "övervägande sannolikt" - att han fått narkolepsi av svin­influensasprutan.

Alltså får han ingen ersättning.

Anledningen är att husläkaren i den första journalen 17 månader efter att Tim fått sprutan skrev att Tim varit trött i cirka två år.

- Läkaren har i ett nytt intyg beklagat att hon uttryckte sig slarvigt, men det hjälps inte. Läkemedelsförsäkringen kräver att vi ska bevisa att Tim inte redan hade narkolepsi redan före 2009, säger Petra Danielsson.

Tim Engfors har därför varken fått de utlovade 50 000 kronorna för sveda och värk eller för­skottet på ersättningen på kvar­stående besvär på 70 000 kronor.

Tidigare var Tim morgonpigg, spelade tennis och friidrott och hade lätt för sig i skolan.

- Hans lärare beskriver vilken helomvändning det blev efter vaccinationen. Från att ha varit glad, positiv och framåt blev Tim morgontrött, slarvig, passade inte tider och somnade på lektionerna, säger Petra Danielsson.

"Är helt okontaktbar"

De senaste veckorna har Tim sovit 15-17 timmar per dygn och halkat efter med utbildningen på teknik­programmet.

- Han är helt okontaktbar och utslagen. Tim är inte bara svår att väcka, han är i det närmaste medvetslös.

Familjen ska nu - med hjälp av narkolepsiföreningens advokat Mats Wikner - överklaga Läkemedels­försäkringens beslut.

Sex personer har fått avslag

Läkemedelsförsäkringen är läke­medelsföretagens försäkring för den som skadats av läkemedel. Den har fått in 273 anmälningar om narkolepsi efter svin­influensavaccinet.

Hittills har 143 anmälningar godkänts som läkemedelsskada. Sex har fått avslag och en har dragit tillbaka sin anmälan.

Ett fåtal anmälningar om sjukdomen ME har inkommit. Försäkringen inväntar en pågående studie hos läkemedelsverket innan beslut.

Sammanlagt har 484 anmälningar kommit in om svininfluensavaccinet Pandemrix.

Källa: Läkemedelsförsäkringen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!