Plastflaskor kan vara orsaken till migrän

Ny studie visar att ämnet Bisfenol A (BPA) kan orsaka förlamande huvudvärk. Forskare uppmanar människor som ofta drabbas av migrän och huvudvärk att undvika att använda saker av plast som till exempel brickor till mikrovågsugnar och PET-flaskor.

BPA har sedan tidigare kopplats till uppkomst av fetma, infertilitet och hjärtinfarkt. Dricksvatten från plastmuggar eller -flaskor kan ge miljontals människor huvudvärk dagligen, rapporterar Daily mail.

Bisfenol A (BPA) är redan kopplat till en rad hälsoproblem – bland annat fetma, infertilitet och uppkomst av hjärtinfarkt.

Den senaste studien – som publiceras i tidskriften Toxicological Sciences – menar att BPA mycket väl kan orsaka förlamande huvudvärk.

Forskare har funnit att dricksvatten från plastflaskor som innehåller kemikalien Bisfenol A (BPA) kan vara orsaken till migrän.

Uppmanar att byta ut

Författarna av rapporten uppmanar drabbade att byta ut potentiella giftkällor från den dagliga kosten, vilket innebär att sluta använda exempelvis mikrovågsugnsbrickor av plast och plastflaskor.

I rapporten konstaterar de att "En tidigare utförd studie gjord på människor som gått över till "färskvaror" visade en signifikant minskning av BPA i urinen (en 66 procentig minskning) hos dessa patienter efter bara tre dagar.

"Dessa fynd i kombination med våra resultat tyder på att en klinisk prövning för att minska användandet av produkter innehållandes BPA kan minska frekvensen av huvudvärk och kan öka livskvaliteten för migränpatienter", skriver forskarna i rapporten.

Forskarna observerade beteendet hos råttor, varav hälften gavs kemikalien en gång var tredje dag.

Inom en halvtimme efter att de fått dosen blev de som fått BPA mindre aktiva, undvek högt ljud och starkt ljus, var lättskrämda och visade tecken på att ha fått ont i huvudet.

Minskad användning

Forskare menar att risken för migrän bör minska genom att skära ner på användningen av plastbrickor till mikrovågsugnar, plastmuggar och plastflaskor.

Råttornas hjärnor gav också signaler om en ökning av det kvinnliga könshormonet östrogen.

Migrän har kopplats till plötsliga förändringar i nivåerna av det kvinnliga könshormonet, som påminner av effekterna av BPA.

Rapporten konstaterar att "Råttor som exponerats för BPA uppvisade märkbara migränliknande beteenden. Dessa resultat antyder att BPA har förmågan att förstärka symtom som används för att diagnostisera sjukdomen hos människor, vilket tyder på att exponering för BPA skulle öka förekomsten av denna sjukdom."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!