Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 sep 2011 15:37

Uppdaterad 12 sep 2011 15:52

Pillren som värkligen fungerar

OLIKA. Wanda Wojnach, 58, är chef på apoteket Smultronet vid Fridhemsplan i Stokholm. Hon brukar ta Voltaren (diklofenak) om hon drabbas av akut värk. "Det fungerar jättebra, till och med mot migrän. Men vill jag ha långvarig lindring tar jag Naproxen, det har effekt i tolv timmar".

OLIKA. Wanda Wojnach, 58, är chef på apoteket Smultronet vid Fridhemsplan i Stokholm. Hon brukar ta Voltaren (diklofenak) om hon drabbas av akut värk. "Det fungerar jättebra, till och med mot migrän. Men vill jag ha långvarig lindring tar jag Naproxen, det har effekt i tolv timmar".

Foto: Tommy Pedersen

Det är mycket stora skillnader på hur effektiva olika värkmediciner är mot akut smärta.
En ny stor studie har granskat vilka smärtläkemedel som fungerar bäst och vilka som fungerar sämst.
- Studien visar att många av våra vanliga värkmediciner är effektiva. Den visar också att det är viktigt att ge dem i relativt hög dos för att snabbt bryta smärtan, säger Stefan Bergman, läkare och smärtforskare.
Det finns inget smärtläke­medel som fungerar bra för alla människor. Och skillnaderna mellan olika värkmediciners effektivitet är mycket stora. Det visar en ny stor genomgång från Cochrane­institutet. I studien har 350 studier, omfattande 45 000 vuxna, granskats. Samtliga patienter har fått en dos, eller en kombinationsdos av olika preparat, mot akut smärta efter operation.

Många olika att välja mellan

- Om den första värkmedicinen inte verkar ge effekt, ska läkaren försöka hitta ett alternativt pålitligt läkemedel för att se om den kan vara mer effektiv för den enskilde patienten. Det finns många olika läke­medel att välja mellan som har solitt vetenskapligt stöd, säger Andrew Moore, forskaren som genomfört granskningen, till e! Science News.
Och även om inte alla svenskar opererat sig och fått ont efter ingreppet är akut smärta vanligt. Exempelvis drabbas nio av tio svenskar någon gång av akut smärta i nacke eller rygg. Mensvärk, huvudvärk och tandvärk är andra exempel på mer vardaglig akut smärta.
- Vi vet att det är oerhört viktigt att bryta akut smärta. Det blir annars lätt en ond cirkel och smärtan riskerar att bli kronisk, säger Stefan Bergman, forskningschef på Spenshults sjukhus.

Starkast inte bättre

Starka receptbelagda morfinbaserade mediciner inte alltid är bättre för att lindra akut smärta än vanliga receptfria värktabletter.
Den nya granskningen avslöjar exempelvis att ungefär 70 procent av patienterna som fick de receptfria medicinerna paracetamol, som finns i exempelvis Alvedon och Panodil, eller ibuprofen, som finns i exempelvis Brufen och Ipren, fick betydligt mindre smärta.
Detta kan exempelvis jäm­föras med den receptbelagda värkmedicinen kodein som fungerade sämst av alla granskade värkmediciner.
Bara 14 procent av patienterna som hade ont efter ingrepp i tänder eller käke blev smärtlindrade av att ha fått en dos av opiaten kodein som omvandlas till morfin i kroppen.
- Det kan alltså vara bättre att ta lite "snällare" preparat mot akut smärta. Morfinpreparat har ju också den nack­delen att det påverkar hjärnan, säger Stefan Bergman.