OLIKA. Wanda Wojnach, 58, är chef på apoteket Smultronet vid Fridhemsplan i Stokholm. Hon brukar ta Voltaren (diklofenak) om hon drabbas av akut värk. "Det fungerar jättebra, till och med mot migrän. Men vill jag ha långvarig lindring tar jag Naproxen, det har effekt i tolv timmar".
1 AV 2
OLIKA. Wanda Wojnach, 58, är chef på apoteket Smultronet vid Fridhemsplan i Stokholm. Hon brukar ta Voltaren (diklofenak) om hon drabbas av akut värk. "Det fungerar jättebra, till och med mot migrän. Men vill jag ha långvarig lindring tar jag Naproxen, det har effekt i tolv timmar".
Foto: Tommy Pedersen
2 AV 2
Foto: Colourbox

Pillren som värkligen fungerar

Det är mycket stora skillnader på hur effektiva olika värkmediciner är mot akut smärta.

En ny stor studie har granskat vilka smärtläkemedel som fungerar bäst och vilka som fungerar sämst.
- Studien visar att många av våra vanliga värkmediciner är effektiva. Den visar också att det är viktigt att ge dem i relativt hög dos för att snabbt bryta smärtan, säger Stefan Bergman, läkare och smärtforskare.
 

Det finns inget smärtläke­medel som fungerar bra för alla människor. Och skillnaderna mellan olika värkmediciners effektivitet är mycket stora. Det visar en ny stor genomgång från Cochrane­institutet. I studien har 350 studier, omfattande 45 000 vuxna, granskats. Samtliga patienter har fått en dos, eller en kombinationsdos av olika preparat, mot akut smärta efter operation.

Många olika att välja mellan

- Om den första värkmedicinen inte verkar ge effekt, ska läkaren försöka hitta ett alternativt pålitligt läkemedel för att se om den kan vara mer effektiv för den enskilde patienten. Det finns många olika läke­medel att välja mellan som har solitt vetenskapligt stöd, säger Andrew Moore, forskaren som genomfört granskningen, till e! Science News.

Och även om inte alla svenskar opererat sig och fått ont efter ingreppet är akut smärta vanligt. Exempelvis drabbas nio av tio svenskar någon gång av akut smärta i nacke eller rygg. Mensvärk, huvudvärk och tandvärk är andra exempel på mer vardaglig akut smärta.

- Vi vet att det är oerhört viktigt att bryta akut smärta. Det blir annars lätt en ond cirkel och smärtan riskerar att bli kronisk, säger Stefan Bergman, forskningschef på Spenshults sjukhus.

Starkast inte bättre

Starka receptbelagda morfinbaserade mediciner inte alltid är bättre för att lindra akut smärta än vanliga receptfria värktabletter.
Den nya granskningen avslöjar exempelvis att ungefär 70 procent av patienterna som fick de receptfria medicinerna paracetamol, som finns i exempelvis Alvedon och Panodil, eller ibuprofen, som finns i exempelvis Brufen och Ipren, fick betydligt mindre smärta.

Detta kan exempelvis jäm­föras med den receptbelagda värkmedicinen kodein som fungerade sämst av alla granskade värkmediciner.
Bara 14 procent av patienterna som hade ont efter ingrepp i tänder eller käke blev smärtlindrade av att ha fått en dos av opiaten kodein som omvandlas till morfin i kroppen.

- Det kan alltså vara bättre att ta lite "snällare" preparat mot akut smärta. Morfinpreparat har ju också den nack­delen att det påverkar hjärnan, säger Stefan Bergman.

Smärtläkarens bästa råd

• Studien visar att det är effektivt att ta full dos för att snabbt bryta smärtan. Många duttar och tar lägsta dos. Maximal engångsdos för några vanliga receptfria värktabletter kan exempelvis vara 50 mg diklofenak (Voltaren, Diklofenak), 1000 mg paracetamol (Alvedon, Panodil) eller 400 mg ibuprofen (Ipren, Brufen).

• Följ anvisningarna i bipacksedeln. Överskrid inte dygnsdosen.

• Smärttillstånd som muskelsmärta, huvudvärk, mensvärk och tandvärk kan man ofta behandla själv med receptfria värkmediciner. Men ring sjukvårdsupplysningen om du är orolig eller har komplicerande symtom. Akut smärta från buken eller bröstet ska man inte försöka behandla själv hemma.

• Vid svår smärta, exempelvis ryggskott, kan paracetamol kombineras med ibuprofen. Men ta aldrig flera värkmediciner med samma slags aktiva substans - exempelvis både Alvedon och Panodil som båda innehåller paracetamol.

Här är läkemedel som fungerar bäst

Etoricoxib 180 mg/240 mg

Oxykodon 10 mg + paraceta­mol 1000 mg

Etoricoxib 120 mg

Ketoprofen 25 mg

Diflunisal 1000 mg

Ketoprofen 100 mg

Kodein 60 mg + paracetamol 800/1000 mg

Rofecoxib 50 mg

Dipyrone 500 mg

Fenoprofen 200 mg

Diklofenak 100 mg

Lumiracoxib 400 mg

Acetylsalicylsyra 1200 mg

Ketoprofen 12,5 mg

Flurbiprofen 100 mg

Celecoxib 400 mg

Ibuprofen 400 mg

Diklofenak 25 mg

Diflunisal 500 mg

Ibuprofen 200 mg

Oxykodon 10 mg + paraceta­mol 650 mg

Piroxikam 20 mg

Naproxen 500/550 mg

Ibuprofen 600 mg

Diklofenak 50 mg

Flurbiprofen 50 mg

Naproxen 400/440 mg

Etodolac 400 mg

Lornoxikam 8 mg

Dexketoprofen 20/25 mg

Listan visar de läkemedel eller läkemedelskombinationer, samt doseringen, som minskade smärtan med minst 50 procent under fyra till sex timmar vid alla typer av kirurgi jämfört med sockerpiller. I listan anges den verksamma substansen. En del substanser finns i receptfria mediciner, andra i receptbelagda. Alla substanser i listan finns inte i Sverige.

Läkemedel som verkar längst

Etoricoxib 120 mg

Diflunisal 500 mg

Oxykodon 10 mg + paraceta­mol 650 mg

Naproxen 500/550 mg

Celecoxib 400 mg

Läkemedel som lindrade smärta i åtta timmar eller mer. 

Läkemedel som fungerar sämst

Aceklofenak 150 mg

Acetylsalicylsyra 500 mg

Oxykodon 5 mg

Kodein 60 mg

Ibuprofen 100 mg

Flurbiprofen 25 mg

Läkemedel där de granskade studierna inte kunde visa på någon större smärtlindrande effekt än sockerpiller eller läkemedel som gav dålig effekt.