Gick ner 5 kilo. Pia Mollin har alltid varit intresserad av kost och dieter. Sedan i juni har hon använt metoden fem-två-dieten. "Jag har redan gått ner fem kilo", säger hon.
Gick ner 5 kilo. Pia Mollin har alltid varit intresserad av kost och dieter. Sedan i juni har hon använt metoden fem-två-dieten. "Jag har redan gått ner fem kilo", säger hon. Foto: Sara Strandlund

Pia tappade 5 kilo på kort tid med 5:2-dieten

5:2-dieten har fått stor genomslagskraft i Sverige och allt fler väljer att testa metoden.

Pia Mollin, 37, speciallärare, Vellinge, har på några veckor gått ner flera kilo.

- Dieten är enkel och jag mår mycket bättre i dag, säger hon.

Pia, 37, har prövat den nya 5:2-metoden - och gått ned 5 kilo på några veckor

Precis som många andra fick Pia Mollin upp ögonen för metoden när hennes väninna berättade om dokumentären "Eat, fast and live longer".

- Jag började googla om dieten och läste sedan boken "The fast diet" innan jag bestämde mig för att testa, säger Pia Mollin.

Metoden innebär att man två dagar i veckan äter väldigt lite. Dock är det viktigt att man inte fastar två dagar i rad utan varannan eller var tredje. En kvinna ska stoppa i sig omkring 500 kalorier och en man 600 kalorier.

Innan Pia Mollin började med dieten vägde hon 64 kilo och hade under två års tid använt sig av LCHF-metoden.

"Har mer energi"

I mitten av juni började hon med 5:2-dieten och i dag väger hon 59 kilo.

- Jag mår mycket bättre och har mer energi. Att jag har gått ner i vikt är bara ett plus, säger hon.

Pia Mollin tycker att metoden är enkel att använda och inte lika påfrestande som LCHF. När hon fastar skippar hon frukost och äter en sen lunch.

- Jag springer varannan dag och dricker vätskeersättning för att inte få huvudvärk de dagar jag fastar. Till lunch äter jag en sallad med exempelvis kyckling. Övriga dagar äter jag som vanligt, men jag tänker ändå på vad jag stoppar i mig. Skillnaden nu är att jag inte får dåligt samvete om jag äter en bulle.

Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet, förstår varför metoden har blivit så populär.

- Väldigt många människor vill må bättre när man blir äldre och ha en bra pensionsålder. Dieten har så många effekter, inte på bara vikten, utan också på andra surrogatmarkörer för hälsa. En viktnedgång med en hälsosam livsstil minskar risken för en rad sjukdomar som hjärtkärlsjukdomar, säger hon.

Kan läggas upp individuellt

Metodens enkelhet gör att allt fler hakar på, menar Kerstin Brismar.

- Du kan lägga upp det individuellt hur du vill göra och sedan får du i dig alla näringsämnen.

Hon tycker inte att magra personer, elitidrottare, gravid, mödrar som ammar och barn ska börja använda metoden.

- Ungdomar kan följa dieten om de är överviktiga och då i samråd med en doktor.

- Sedan tycker jag att insulinbehandlade patienter ska ta det försiktigt och rådgöra med sin doktor, om de vill pröva dieten, säger Kerstin Brismar.

Så funkar 5:2-metoden

  • Metoden innebär att man två dagar i veckan, varannan eller var tredje dag - äter väldigt lite.
  • Fastar man två dagar i rad ställer kroppen in sig på svält och ämnesomsättningen sänks.
  • Män kan under fastan stoppa i sig omkring 600 kalorier, kvinnor cirka 500 kalorier. Det motsvarar ungefär en måltid.
  • De som inte bör använda metoden är: magra personer, elitidrottare, gravida, mödrar som ammar och barn. Diabetiker bör ta det försiktigt och rådgöra med sin läkare innan de börjar använda metoden.

Källa: Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet.

Tips på hur du kan äta

Kostrådgivaren och näringsfysiolog Kristina Andersson tipsar om vad du kan äta:

FASTEDAG:

Exempel för en kvinna (mål cirka 500 kalorier): "Satsa på proteiner som mättar bra per kalori och grönsaker som växer över jord som innehåller extremt lite kalorier. Då får du äta stor mängd mat trots att du inte äter så mycket kalorier. Se också till att krydda maten ordentligt. Då blir den inget bara godare utan mättar även bättre och blir betydligt hälsosammare. Om du väljer rätt kryddor ökar den dessutom förbränningen."
Detta upplägg: 497 kalorier.

 

Frukost, 251 kalorier
2 ägg (äggröra eller kokta)
En grön drink:
100 g fryst mango
40 g babyspenat
Riven ingegfära
Chiliflakes
Vatten
Mixa alla ingredienser till drinken i en mixer. Drick och njut.

 

Middag, 246 kalorier
150 g vit fisk, till exempel torsk eller sej.
100 g broccoli
50 g spenat
0,5 matsked olivolja
Citron eller lime
50 g morot
100 g zucchini
Vitlök
Örter och kryddor, till exempel chili, ingefära och koriander.
O Tillaga torsken i ugnen på svag värme och med stektermometer så att den blir saftig.
Krydda eventuellt med salt och peppar. Koka broccolin. Fräs spenaten i oljan och vitlök. Riv "spagetti" av zucchinin och morot och blanda i en bunke. Mixa olika kryddor och örter efter smak med lite vatten. Häll krydd- eller örtblandningen över zucchinin och moroten och blanda om ordentligt.

ICKE-FASTEDAG:

"Egentligen finns det inga direkta rekommendationer kring hur man ska äta på "icke-fastedagar" men bryr du dig om din hälsa bör du fortfarande sträva efter en hälsosam grund. Däremot har du "råd" att stoppa i dig lite mer onyttigheter sett enbart ur kalorisynpunkt."
Detta upplägg: 2 687 kalorier.

 

Frukost:
Havregrynsgröt med 2 ägg och bär, 449 kalorier
1 dl havregryn (fiberrik om du är diabetiker)
100 g bär
1 msk psylliumfrön
2 ägg (kokta eller äggröra)
2 dl mjölk (fetthalt 3 procent)

 

Lunch:
Kycklingfilé med rostade rotfrukter, ca 500 kalorier
150 g kyklingfilé
70 g potatis
70 g morot
70 g palsternacka
30 g röd lök
1 msk olivolja
3 msk turkisk yoghurt
Kryddor och örter efter smak
O Skär rotfrukterna och lök i bitar. Lägg dem i en bunke. Häll på oljan och rör om så att alla bitar får olja på sig. Bred ut på en långpanna. Lägg på kycklingfilén och rosta i ugnen i 175 grader i cirka 20 till 40 minuter (beroende på storlek på bitarna). Använd gärna stektermometer på kycklingen så att man vet att den blir ordentligt klar. Sprid eventuellt kryddor eller örter över.
Servera med turkisk yoghurt. Du kan smaksätta yoghurten med örter och kryddor om du vill.

 

Middag:
Pasta med lax och räksås, 678 kalorier
70 g pasta (exempelvis spagetti)
125 g lax
100 g skalade räkor
150 g krossade tomater
30 g lök
1 dl vitt vin
Örter och kryddor
O Fräs löken. Häll på de krossade tomaterna och smaksätt med örter, exempelvis oregano, basilika, chili, vitlök, och vit vin. Skär laxen i bitar och lägg försiktigt neri tomaterna. Låt puttra på svag värme. När fiskbitarna känns färdiga, tillsätt de skalade räkorna och servera kokt pasta.

 

Mellanmål:
2 stycken latte (2x230 kalorier)
1 kanelbulle (380 kalorier)
3 frukter (220 kalorier)
Totalt: 1 060 kalorier

 

Om du vill lyxa till det på kvällen:
Rött vin 12 procent: 72 kalorier/deciliter
Mörk choklad med hög kakaohalt, cirka 551 kalorier per 100 gram.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!