Petrus uppskattar LCHF eftersom han får äta gott och samtidigt må bra.
Petrus uppskattar LCHF eftersom han får äta gott och samtidigt må bra. Foto: Lars Andersson

Petrus, 49: "Jag har aptit på livet nu"

Ett stillasittande jobb och för mycket sötsaker gjorde att Petrus  Hägglund, 49, gick upp i vikt och till slut vägde 125 kilo. Efter en  stroke la han om kosten till LCHF. Nu har han gått ner 30 kilo och för  första gången i sitt liv börjat motionera.

År 2006 drabbades Petrus Hägglund, 49, av en stroke med tre blödningar. Det fick honom att ifrågasätta sin livsstil och fundera på hur han kunde förbättra sin hälsa.
- Det blev lite av ett bokslut över livet. Jag började fundera på min kost och på motion, jag ville ju gärna leva ett tag till, säger Petrus.
Då vägde Petrus 125 kilo och hade aldrig ägnat sig åt någon regelbunden motion. Hans stillasittande jobb som lastbilschaufför gjorde inte saken bättre. Dessutom var han väldigt förtjust i kakor och sötsaker.
- Jag tycker om mat, förr åt jag både ofta och mycket och inte det nyttigaste. När jag hörde talas om LCHF tyckte jag att det verkade spännande och jag gillade att det fokuserade på naturliga råvaror.


Petrus, innan.

Sötsuget helt borta nu

2008 började Petrus äta LCHF-kost. Han gick ner 20 kilo men sedan tog det stopp. Då gav han nästan upp den nya kosten och gick upp tio kilo igen. Men i höstas gjorde han ett nytt försök och har sedan dess gått ner 20 kilo. Totalt har han blivit 30 kilo lättare och väger i dag 95 kilo.
- Det är inte svårt eller ansträngande att äta enligt LCHF, det är ju så god mat. Den går att anpassa efter dig själv och din situation. Eftersom jag har en judisk tro väljer jag bort fläskkött och skaldjur och äter lite bröd till sabbaten på fredagar.
Sedan Petrus började med LCHF har han också blivit piggare och hans sötsug är helt borta. Eftersom han regelbundet går till läkare sedan sin stroke vet han också att alla värden är perfekta. Dessutom har han helt ny energi, för första gången i sitt liv har han börjat träna.
- Jag har sådan aptit på livet nu. I våras började jag träna på Friskis & Svettis och cykla, i sommar ska jag köra Halvvättern. Jag brukar säga att jag har en positiv 50-årskris.

Aktuellt just nu