"Att vi är tillsammans är det viktiga". Pernilla gillar att vara värdinna och får hon bestämma firas julen gärna hemma hos henne.
2012. På premiären av "Dirty dancing" med de yngre barnen Benjamin, (i dag) 17, Bianca, 19, och minstingen Theo, 7.
Med äldste sonen Oliver, 24, på Berns bistro tidigare i höst.
Hemma på Lidingö. Pernilla har blivit alltmer hemmakär med åren. "Det har väl med åldern att göra också, att jag inte tycker det är lika kul att gå ut på kändisfester", säger hon.
"Jag har svårt att se mig själv stå och sjunga 'Piccadilly Circus' som 70-åring"
Smile! Pernilla Wahlgren tog en selfie tillsammans med Söndags reporter Anna Hegestrand.
1 AV 6
"Att vi är tillsammans är det viktiga". Pernilla gillar att vara värdinna och får hon bestämma firas julen gärna hemma hos henne.
Foto: Cornelia Nordström
2 AV 6
2012. På premiären av "Dirty dancing" med de yngre barnen Benjamin, (i dag) 17, Bianca, 19, och minstingen Theo, 7.
Foto: Stefan Söderström
3 AV 6
Med äldste sonen Oliver, 24, på Berns bistro tidigare i höst.
Foto: Sara Strandlund
4 AV 6
Hemma på Lidingö. Pernilla har blivit alltmer hemmakär med åren. "Det har väl med åldern att göra också, att jag inte tycker det är lika kul att gå ut på kändisfester", säger hon.
Foto: Cornelia Nordström
5 AV 6
"Jag har svårt att se mig själv stå och sjunga 'Piccadilly Circus' som 70-åring"
Foto: Stefan Lindblom / Scanpix /
6 AV 6
Smile! Pernilla Wahlgren tog en selfie tillsammans med Söndags reporter Anna Hegestrand.
Foto: Cornelia Nordström

Pernilla Wahlgren: "Vi började grina bägge två"

Hemma hos Pernilla Wahlgren, 46, firas julen traditionsenligt med julmust till maten och Kalle Anka klockan tre. Julklappar är mindre viktiga liksom firandet på nyårsafton.

- Jag skulle lätt kunna sitta hemma och kolla på tv utan att tycka ett dugg synd om mig själv, säger Pernilla till Söndag.

Pernilla Wahlgren

Ålder: 46 år (fyller 47 år på julafton).

Gör: Sångerska och skådespelerska.

Bor: I villa på Lidingö.

Familj: Barnen Oliver, 24, Bianca, 19, och Benjamin, 17 med Emilio Ingrosso samt Theo, 7 med Joachim Lenngren. Och Mary, 1,5 år, en chihuahuamix.

Aktuell: Med sin tredje kokbok “Pernillas julgodis".

Det är andra dagen på höstlovet och det är fullt ös hemma hos Pernilla Wahlgren när Söndag hälsar på i det gulliga radhuset på Lidingö. På gatan utanför åker minstingen Theo med sparkcykel tillsammans med grannbarnen. Han visar oss in och direkt i hallen möts vi av en blond kalufs som står böjd över en hög med mössor.

- Kom in. Jag håller precis på att sortera i vintergarderoben, känns som om det börjar bli läge för det. Du får ha överseende med att det är lite rörigt, jag är med i ett av de här byggprogrammen på tv och i morse var de här och hämtade alla köksluckor för lackering. Vill du ha kaffe?

 

Med var sin espresso slår vi oss ner vid matbordet där jag skymtar ett exemplar av Pernillas senaste kokbok, "Pernillas julgodis" under en hög med livsstilsmagasin.

- Det är min tredje kokbok. I och med bloggen började folk mer och mer vilja ha recept så därför skrev jag min första bok "Pernillas jul". Sen gillar jag att baka och bakar väldigt mycket så då blev det "Pernillas praliner". Nu tänkte jag att det vore kul med en ren bakbok till jul. Jag älskar hembakt. Jag hoppar gärna köpefika med kakor och trista bullar, det kan jag vara utan. Men är det hembakt äter jag gärna.

Det finns en naturlig förklaring till att julen blev temat för även denna bok.

- Jag har väl blivit lite av en jultjej i allas ögon. Jag är född på julafton och det är ett lätt datum för folk att komma ihåg.

 

Just julen har en speciell plats i familjen Wahlgrens hjärta.

- Vi har alltid varit väldigt julkära i vår familj. Traditioner är viktigt, det ska vara samma mat, samma musik, man ska helst fira på samma ställe. Man ska klä upp sig till jul, gärna i något rött.

Pernilla gillar att vara värdinna och får hon bestämma firas julen gärna hemma hos henne.

- Oftast har vi firat hos mina föräldrar, i mitt barndomshem ute på Värmdö. Vi har varit hemma hos mig på Lidingö något år. Jag är navet i familjen, mina brorsor kommer ofta hit och käkar middag. Jag är den som har flest barn och när jag ska packa in i bilen till jul med alla barn, julklappar, mat blir det ganska mycket. Bara vi är tillsammans, det är det viktiga.

 

En tradition hon gärna håller på är att alla sitter tillsammans och ser Kalle Anka klockan tre.

- Min farfar gör rösten till den italiens-ka kocken i "Lady och Lufsen" så när jag var barn var det speciellt att farfar var på tv. Det är lite skillnad för dagens barn som kan kolla på Kalle Anka året runt. Jag tror aldrig att vi kommer få tillbaka den där speciella känslan. Annars kollar jag aldrig på tv på julafton. Ingen tv och ingen alkohol. Jag är otroligt traditionsbunden, julafton förknippar jag med min barndom och då drack vi julmust.

Att stressa över de perfekta julklapparna är dock mindre viktigt och även om Pernilla, som så många andra, har gjort misstaget att springa runt i butiker in i det sista på julafton.

- Det har blivit färre och färre julklappar. Tidigare har det varit väldigt mycket, på ett sätt så att det nästan blev jobbigt. Utdelningen tog aldrig slut. I dag ger vi barnen julklappar men de får inte heller så många längre. Jag, Bianca, Oliver och min mamma fyller alla år kring jul så det blir väldigt mycket presenter.

 

I år är det dessutom lite speciellt eftersom äldsta sonen Oliver och dottern Bianca fyller år (25 och 20), på samma dag.

- Jag måste väl så klart dra ihop till en fest för dem vilket gör att nyår inte känns så viktigt. Jag är ingen nyårsmänniska utan skulle lätt kunna sitta hemma själv och kolla på tv utan att tycka synd om mig själv.

Fram till julledigheten har Pernilla fullspäckat schema med julgalor och boksigneringar. Redan den 2 januari står hon på scen igen, som den elaka häxan i "Trollkarlen från Oz" på Maximteatern i Stockholm.

- Just nu tycker jag det är jätteroligt att göra musikal, att få vara en del av en stor enseamble. Jag älskar att turnera och bo på hotell. Och det är skönt att ha fasta tider. Eftersom jag är ganska rörig och stressig som person blir det många sms till min agent med frågor om vad jag har att göra.

 

Även om Pernilla, fortfarande efter 42 år i branschen, älskar att stå på scen, brinner hon för sina andra projekt vid sidan av artisteriet. Hon har bokat upp sig på att göra en än så länge hemlig musikal 2015, men vid sidan av driver hon ett eget klädmärke och ett barnklädmärke tillsammans med sonen Benjamin.

- Det har blivit sjukt mycket projekt sedan jag började blogga, de är en effekt av det. Jag släpper min femte klädkollektion snart så det är jättemycket jobb med kläderna. Sen har jag andra planer för framtiden vilket jag tycker är grymt. När jag blir äldre så behöver jag inte stå på scen, jag har svårt att se mig själv stå och sjunga "Piccadilly Circus" som 70-åring.

 

Hon säger sig ha blivit alltmer hemmakär med åren och även bättre på att säga nej.

- Det har väl med åldern att göra också att jag inte tycker det är lika kul att gå ut på kändisfester. Någon gång då och då, men då ska det vara väldigt speciellt. Biopremiärer i all ära, men jag kan lika gärna se den filmen efteråt. Det här tror jag blev mycket tydligare i och med Theo. Jag och hans pappa har honom fyra dagar i rad var och när han är hos mig fokuserar jag på att vara med honom.

Guld värt är också att de äldre barnen alltid har ställt upp och hjälpt sin mamma.

 

- Med Theo har de stora barnen varit fantastiska. Bianca är som att ha en inneboende barnflicka. Vi är ett team. Jag är ganska bra på att våga be om hjälp i stället för att försöka klara allting själv. Det tror jag är viktigt.

Fortfarande är det bara Oliver som har flugit ur boet men inom kort planerar även Bianca att flytta hemifrån.

- Vi pratade om det häromdagen och började grina bägge två. Vi har så skön stämning hemma så det är klart att det känns lite tråkigt. En dag kommer jag ju att bli själv här.