Ny familjemedlem. Pernilla har skaffat en liten valp, en blandras mellan Chihuahua och Prazsky Krysarik, som heter Marqy och är lillebror till Laila Bagges hund Brorsan.
Ny bok. Pernilla har gett ut tre bakböcker och till hösten kommer en kokbokmed recept från Wahlgrens egna middagar.
Göta Lejon. Pernilla blir sminkad av Shada Garib i teaterlogen på Göta Lejon,där hon i höst ska spela i musikalen "Det påstrukna förklädet".
1 AV 4
Ny familjemedlem. Pernilla har skaffat en liten valp, en blandras mellan Chihuahua och Prazsky Krysarik, som heter Marqy och är lillebror till Laila Bagges hund Brorsan.
Foto: Cornelia Nordström
2 AV 4
Ny bok. Pernilla har gett ut tre bakböcker och till hösten kommer en kokbokmed recept från Wahlgrens egna middagar.
Foto: Cornelia Nordström
3 AV 4
Göta Lejon. Pernilla blir sminkad av Shada Garib i teaterlogen på Göta Lejon,där hon i höst ska spela i musikalen "Det påstrukna förklädet".
Foto: Cornelia Nordström
4 AV 4
Foto: Cornelia Nordström

Pernilla Wahlgren: Jag njuter av att vara ensam hemma

Pernilla Wahlgren, 47, blickar mot ett spännande 2015. Nybliven butiks-ägarinna, en fjärde kokbok på gång och musikal i höst. Mycket - men den ständigt aktuella sångerskan känner inre ro:

- Jag älskar att vara hemma själv. Innan jag flyttade kunde jag inte njuta av att vara ensam hemma i "skilsmässohuset", säger hon.

Pernillas må bra-tips

1. Våga landa och njuta av egentid.

Det är så himla lätt om man bor ensam, kanske är nyseparerad och inte har barnen den här veckan, att man bokar upp sig på massor av saker hela tiden. Du kanske är rädd för att vara ensam samtidigt som du vill passa på att göra roliga saker nu när du kan. Jag har lärt mig att njuta av min egentid och samlar mycket kraft genom den.

2 Öva mindfulness.

Jag var på ett jättehärligt avslappningspass på Sturebadet och det var så skönt. Jag köpte med mig skivan med instruktörens röst och den lugna musiken. Jag och Theo brukar lyssna på den hemma ibland, vi släcker ner och har levande ljus.

3 Unna dig!

Få inte ångest eller skuldkänslor om du till exempel äter någonting som är lite onyttigare. Njut i stunden och försök att äta nästa måltid lite mer hälsosam istället. Jag har alltid tänkt som så att om jag äter en nyttig varmrätt kan jag ta en dessert. Äter jag en gräddig fet pasta till varmrätt hoppar jag över desserten.

Pernilla Wahlgren

Ålder: 47.
Familj: Barnen Oliver, 24, Bianca, 19, och Benjamin, 17, med Emilio Ingrosso samt Theo, 7, med Joachim Lenngren.
Bor: I villa på Lidingö i Stockholm.
Gör: Sångerska, skådespelerska och designer.
Aktuell: Nya butiken Minilla tillsammans med ex-svägerskan Mia Bodén. Premiär 12 september med musikalen "Det påstrukna förklädet" på Göta Lejon.

I år är det 30 år sedan Pernilla Wahlgren slog igenom i Melodifestivalen med sin mest kända hit Piccadilly Circus. Det gör henne till en av våra absolut mest kända och rutinerade artister. Numera förknippas hennes namn lika mycket med den välbesökta bloggen, eget klädmärke och succékokböcker. Lagom till bokmässan i höst lanseras hennes fjärde kokbok och den här gången blir det mindre bak, mer mat, med recept från familjen Wahlgrens egna middagar.

- Om jag förstår mina trogna bloggläsare rätt är det den här boken de har väntat på. Enkla snabba rätter, mat som lagas hemma hos oss så det blir oundvikligen mycket pasta. Barnen är extremt matintresserade. Det är det enda vi pratar om, vad vi ska äta till middag, vad vi ska handla. Jag är ingen matsnobb men mina barn är det, säger Pernilla.

 

Vi träffas i en sminkloge i källaren på Göta Lejon i Stockholm. Teatern är ett andra hem för musikalartisten, som har jobbat här till och från sedan 2004. I augusti börjar hon repetera inför premiären av musikalen “Det påstrukna förklädet", tillsammans med bland andra Kim Sulocki, Rennie Mirro och Ola Forssmed.

- Det ska bli så sjukt kul. Jag känner många i produktionen väldigt väl och ser det mer som att vi ska åka på kollo, haha.

Pernilla är van att bolla med flera saker samtidigt. Kalendern är rörig med risk för att vissa saker faller mellan stolarna då alla verksamheter kräver sin del av hennes tid. Bloggen har över 200 000 besökare i veckan och pop up-butiken med Pernilla Wahlgren Collection i Mood-gallerian i Stockholm går så bra att den får ligga kvar, trots att planen från början var att ha öppet i några månader. Pernilla, som tidigare lagt alldeles för mycket pengar på klädinköp, är glad att mode-intresset har börjat löna sig.

I januari gick en dröm i uppfyllelse då hon tillsammans med ex-svägerskan Mia Bodén även slog upp portarna till mode- och inredningsbutiken Minilla, i Stockholm.

- När jag under alla år har fått frågan vad jag skulle vilja göra om jag inte sjöng så har jag alltid svarat att jag vill öppna en butik. Det är ganska läskigt att göra en sådan här grej. Du satsar stort vilket gör att det är svårt att gå från snack till handling. Men nu har vi gjort det och vi är jätteglada att det har gått så bra. Från början var lokalen katastrofful. Det är så kul att få sätta tänderna i något och göra om från grunden.

 

Att Pernilla många gånger har blivit riktigt god vän med sina svägerskor tror hon grundar sig i den tajta relationen till sina bröder. När hon och ex-svägerskan Laila Bagge valde att säga upp sitt blogg- samarbete spekulerades det i om osämja i samband med Laila och Niclas skilsmässa var orsaken.

- Nej, det var ett beslut jag hade tagit innan. Men däremot jobbar vi inte ihop någonting, jag och Laila. Det kanske vi kommer att göra, det vet man inte. Sen får man se. Man vet ju inte om eller hur mycket man kommer att umgås.

Pernilla tror att hon har varit ett stort stöd för sina bröder när de har haft det jobbigt med sina tjejer eftersom hon har kunnat vara på båda sidor.

- Jag är jätteglad att det har funkat så bra, att de har haft en så bra relation. Så länge det är ok med mina bröder är det inga problem. Men familjen går alltid först.

 

Sina egna relationer till barnens pappor är olika.

- Min och Emilios relation är obefintlig måste jag säga. Vi tjafsar inte men vi pratar inte. Det är väl fördelen med att ha stora barn, de sköter kontakten med sin pappa själva. Han är inte delaktig i deras uppfostran på något sätt och har inte velat vara det. Det finns ingen anledning för mig att ha kontakt med honom. Jag behöver inte och då har jag inte det.

Med minstingen Theos pappa Joacim Lenngren funkar det bra och Pernilla är glad och tacksam för att de hjälper varandra och pusslar för att göra det bästa av situationen.

- Vi har honom fyra dagar i stöten men ibland jobbar jag på mina dagar och det vore värdelöst om vi inte kunde byta.

 

Det har gått drygt sex år sedan separationen och Pernilla har tagit sig igenom en tung period i livet. I dag upplever hon sig vara ute på andra sidan och livet känns ljust. Sedan Pernilla flyttade från sitt stora hus till ett lite mindre på Lidingö kan hon njuta av egentid och att bara vara hemma.

- Efter separationen bodde jag kvar ensam i det stora huset och det blir på något sätt “skilsmässohuset". Det är ganska bra att börja om på nytt någonstans. Här har jag alltid varit själv så jag har inga minnen från något gammalt liv. När jag är ledig ligger jag i soffan eller sitter framför datorn. Jag tycker det är så mysigt att bara vara hemma och göra ingenting. Jag har inga problem med det. Den här känslan när man kommer hem och stänger dörren. Du vet, jag får titta på Sveriges Mästerkock och laga en god middag, inget annat. Men då krävs det också att du trivs hemma och det gjorde inte jag i mitt förra hus. Jag hittade ingen ro där.

Samtidigt som Pernilla trivs bra själv och inte känner något direkt sug efter att träffa någon vill hon inte heller leva ensam resten av livet.

- Det är klart att jag vill det någonstans och det kommer jag definitivt känna av när ungarna flyttar hemifrån. Jag kan inte påstå att jag tycker att det är kul att åldras. Jag skulle önska att jag gjorde det men jag tror det kan handla om att jag är singel. Är man i en trygg relation kanske man känner att “gud vad skönt, vi ska bli pensionärer ihop, resa ihop, göra så mycket ihop". Jag ska förhoppningsvis träffa någon och det kan jag känna är jobbigt.

 

På frågan om vart hon är i livet om tio år finns kärleken med i bilden.

- Då har jag träffat min drömman men jag skulle aldrig kunna tänka mig att någon ska flytta in till mig och att jag ska tömma några lådor. Om jag däremot träffar någon och blir tokkär så kan jag tänka mig ett gemensamt boende. Det känns som en lång väg dit men man ska aldrig säga aldrig.

Även karriärmässigt har hon en tydlig bild och en tydlig förebild.

- Jag kan bli imponerad av Blondinbella. Hon har extrema mål i livet och är ansvarstagande samtidigt som hon är väldigt ärlig och berättar om sin ADHD och om sina panikångestattacker. Jag beundrar henne både som människa och som yrkeskvinna och jag tror att många som inte läser hennes blogg har en helt fel bild.

- Att jag skulle bli en sådan affärs-kvinna var inte meningen, men jag tror att det är ganska bra. Jag vill inte stå som 70-åring i Bromölla på en företagsfest och sjunga Piccadilly Circus. Då vill jag ha slutat med det här och göra andra saker.