Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 17 maj 2018 06:00

"Pensionen krockar med kärleken" – manspanelen svarar

Åldersskillnad i en relation kan ställa till med problem. En läsare frågar Manspanelen om råd.

Åldersskillnad i en relation kan ställa till med problem. En läsare frågar Manspanelen om råd.

1/2

Foto: Shutterstock.

2/2

Hej Manspanelen! 

För åtta år sedan träffades jag och min sambo. 

Vi trivs alldeles fantastiskt tillsammans och har ett bra och sunt liv på alla plan.

Min sambo har två barn i 10-årsåldern och jag har två som är tonåringar. Vi har alla barnen här hemma hos oss varannan vecka och har båda väldigt bra kontakt med barnens andra förälder. 

Så här bra kan det vara om 6-7 år också skulle man ju kunna tro, men det är här mitt dilemma kommer in i bilden. Jag är drygt 20 år äldre än min sambo som är 34... 

Jag börjar fundera på långledigt, alltså pension, och hon pluggar på halvtid och vill vidareutveckla sig. Så om några år befinner vi oss ju på vitt skilda plan i livet. Mina ungar har flyttat ut och hennes är tonåringar som går i skolan.

LÄS OCKSÅ: "Hur ska jag få min man att duscha oftare?"

Grejen är att jag har ingen lust att gå hemma och sköta hushållet och klippa gräset, utan jag vill ju passa på och göra saker den tid man orkar och har kvar. Jag kan ju knappast vänta på att hon ska gå i pension, för då är ju jag en bit över åttio och det känns lite väl sent. 

Än så länge har jag inte tagit upp frågan med henne, utan som vanligt väntar man på rätt tillfälle. Och det vet vi ju alla, att det tillfället kommer aldrig...

Man kan naturligtvis säga att det skulle vi ha tänkt på innan, men så lätt är det ju inte med kärleken.

Ha det gott och återkoppla gärna med era tankar.

Hälsningar

/Kanske utomlands på ålderns höst, 57 år.

MANSPANELEN SVARAR OCH GER RÅD: 

Plura Jonsson: 

Hej och varma vårhälsningar på dig med! 

Gratulerar till din livssituation som ju verkar tipptopp. Livet består ju av en massa om och kanske och kanske ändå inte, det kommer man aldrig ifrån på nåt sätt. En sak har jag lärt mig, även om det tog lång tid: prata med varandra. Din partner har kanske tänkt på samma sak och kommit fram till en bra lösning, hon är ju 20 år yngre och har ett helt annat perspektiv på saker och ting än du. Yngre människor har faktiskt ganska kloka åsikter, även om det kan vara svårt att erkänna för gamla stötar som exempelvis undertecknad. Vad kan jag mer råda dig till? Tja, att gå i pension vid dryga 50 låter lite väl tidigt, vänta några år och rådgör som sagt med ungdomen.

LÄS OCKSÅ: "Min man kysser andra kvinnor"

Martin Melin: 

Hur viktigt är den här drömmen för dig? Viktigare än din relation? I så fall, gör slut redan nu, dra inte ut på det. Men om kärleken är stark och du inte vill bryta den – fundera då ett varv till. Finns det kanske en kompromiss? Bo utomlands ett år eller ett halvår, göra långresor ihop? Du kanske inte måste ändra ditt liv som pensionär så drastiskt? Prata om det redan nu så din sambo kan rikta in sig på ett yrke där hon har möjlighet att antingen ta ledigt eller jobba på distans om ni ska vara utomlands.

Pigge Werkelin: 

Gratulerar till ett bra liv och det skall du fortsätta att ha genom att diskutera de problem och möjligheter som uppstår i livet. Genom att ni vrider och vänder på detta så kanske ni skaffar ett fritidsboende i ett annat land eller något annat kul som kommer fram när ni ser möjligheter i stället för problem. Det kommer diverse utmaningar i livet som inte alltid är så kul men när man kan dryfta det med sin bäste vän och livskamrat så har man kommit långt och vilket även borgar för ett långt och bra liv ihop. Var nyfiken och våga se det som en möjlighet och inte ett problem.