Penélope Cruz: ”Jag ammade i 13 månader”

Foto: All over press

1 av 2

Foto: All over press

2 av 2

Medelhavskost, meditation – och att inte låta sig styras av andra – är Hollywoodstjärnans recept för att må bra.

– Den viktigaste läxan jag har lärt mig för att få balans i livet är att säga nej, säger Penélope Cruz.

Andra har också läst

Penélope Cruz, 41, är den första skådespelare från Spanien som har belönats med en Oscar.

Såväl Woody Allen som Pedro Almodóvar håller henne som en av de främsta skådespelarna i sin generation. Populär är hon också hos sina motspelare: hon har inlett romanser med flera av de Hollywoodhunkar som hon har spelat emot: Matt Damon, Matthew McConaughey och Tom Cruise.

– Jag har aldrig blivit förälskad i någon jag jobbar med. Det har alltid hänt efteråt. Det är lite av ett mysterium. Man kan inte planera sådana saker, säger Penélope Cruz som är aktuell i komedin "Zoolander 2".

LÄS MER: Uppmaning till amning väcker starka känslor

Penélope Cruz gift med Javier Bardem

När det 2009 sa klick mellan Penélope Cruz och landsmannen och skådespelarkollegan Javier Bardem var tajmingen rätt.

Hon hade längtat efter att bilda familj. Ett år senare gifte de sig på Bahamas och de har nu barnen Leonard, 5, och Luna, som fyller 3 år i juli.

– Alla de där klyschorna man får höra om att få barn och att bli mamma – de är sanna. Det är det mest fantastiska du får uppleva, säger hon.

Tre månader efter första förlossningen var hon tillbaka på röda mattan, i samma form som innan hon blev gravid. Hur har hon sig åt?

– Amning är ett bra sätt att bränna extra kalorier. Med Leonard ammade jag i 13 månader, berättar hon.

"Jag försöker att äta hälsosamt..."

Penélope Cruz påpekar gärna att hon äter fettdrypande spansk tortilla (omelett med stekt potatis och lök) och att hon är besatt av den amerikanska snabbmatskedjan In-N-Out:s hamburgare.

– Varje gång jag kommer till Los Angeles ser jag till att stilla mitt begär. Jag har till och med skrivit brev till företaget och bett dem att öppna i New York också, berättar hon.

Men tro inte att frosserier tillhör hennes vardag.

– Jag gör det kanske en gång i veckan eller varannan vecka. Man kan inte äta så hela tiden. Jag försöker att äta hälsosamt, men jag älskar friterad mat och dåliga saker. Ge mig en korg med bröd, lite olivolja och salt och jag blir lycklig.

Grunden i hennes kost hämtar hon från Medelhavskost: grönsaker, vitt kött (bland annat kyckling och kalkon) och nyttiga fetter. Hon tycker om mango och brunt ris, men äter aldrig fläskkött.

I 17 år dansade hon klassisk balett. Disciplinen hon övade upp där sitter i ryggmärgen.

– Jag älskar balett. Jag kan dansa fyra timmar om dagen. Det är lite långtråkigt att gå på gym för jag är van vid disciplinen från att dansa. Det är riktigt tufft, men mycket roligare än gym, konstaterar hon i Daily Mirror.

För tio år sedan, när hennes liv var som mest hektiskt, kom Penélope Cruz in i en livskris.

Penélope Cruz: "Det är okej att säga nej"

Hon arbetade för mycket och var utmattad. Hon flackade från inspelning till inspelning och kände sig till slut uppslukad av de karaktärer hon skulle gestalta, men tom när hon klev ur dem. Vem var hon själv egentligen? Samtidigt hade hon börjat missköta sin kropp och själ.

Hon bestämde sig för att dra ner på arbetstakten, sluta röka, ta upp träningen, börja meditera och prioritera dem som stod henne närmast.

– Den viktigaste läxan jag har lärt mig för att få balans i livet är att säga nej. Det är okej att säga nej. Man ska följa magkänslan, säger hon.

Penélope Cruz poängterar också vikten av att inte låta sig styras av andra människors vilja.

– Man kan inte leva sitt liv genom att titta på sig själv utifrån någon annans perspektiv.

Förr kretsade hennes oro mycket kring prestationsångest och självförverkligande. Nu är kampen mer konkret och jordnära och handlar oftast om barnen.

Att oron förflyttas från egot till barnen har nog de flesta föräldrar upplevt. Men en av utmaningarna med att få barn är att inte glömma sina egna behov bland blöjbyten och livspussel.

– I teorin vet jag vad jag behöver för att nå livsbalans, säger Penélope Cruz till Harper’s Bazaar. Men det är svårt att få tid över för sig själv. Min högsta prioritering är mina barn. Dessutom arbetar jag. Mitt mål är att varje dag försöka hitta en stund av tystnad där jag får vara för mig själv, om så bara för en halvtimme.

 

 

Källor: Allure, Daily Mail, Guardian, Imdb, Indie London, Interview, Harper’s Bazaar, Marie Claire, New York Daily News, Indie London, InStyle, People Magazine, Sofeminine, USA Today, Wall Street Journal, W Magazine.

Penélope Cruz om…

…att hålla sig ung:

”Alla skådespelare jag beundrar, kvinnor som Sophia Loren eller Audrey Hepburn, har inte kämpat emot åldrande, utan välkomnat det och varit stolta.”

…skvaller:

”Bara för att jag har det jobb jag har behöver jag inte berätta vem jag ligger med.”

…självdistans:

”En sak är jag stolt över: Jag kan verkligen skratta åt mig själv.”

…rädsla:

”Jag har alltid oroat mig för mycket. Det stör mig. Ibland slutar det med att jag oroar mig för min oro.”

…livsmål:

”Min ambition är att vara lycklig.”

…framtiden:

”Det är så mycket mer jag vill göra. Jag vägrar att bli 50 och sitta hemma och vänta på att telefonen ska ringa.”

…favoritkläder:

”Hemma bär jag helst jeans, T-shirt och joggingskor. Om jag kan gå barfota är det ännu bättre.”

…att bli gammal:

”Att bli gammal är en bra sak. Det betyder att du inte har dött.”

…utveckling:

”Jag känner fortfarande att jag har så mycket att lära. Jag älskar den känslan.”

…livsråd:

”Tacksamhet kommer alltid att ge dig bra saker.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här