Pekka Heino: Jag har svart bälte i att säga nej

Pekka Heino gillar höstens ­känsla av nystart. Stressen ­hanterar han genom att ta hand om sig ­kontinuerligt.

- Då har jag reserver att ta av när de krävande stunderna ­kommer.

Vad har hösten för inverkan på dig?

- Jag har alltid gillat hösten - dofterna, färgerna och känslan av nystart. Sommaren är underbar och skulle gärna få vara ett par månader längre, men jag gillar årstidsväxlingarna.

Hur gör du för att säga nej till ­sådant du inte vill göra?

- Jag har svart bälte i att säga nej. Jag kan bli häpen av hur andra bara lassar på sig mer och mer att göra. Det har blivit något av min livsfilosofi att man inte kan vara alla till lags, så varför inte lyssna till sig själv? Frågan man bör ställa sig är om man vill leva för sin egen skull eller för andras.

Hur gör du för att hantera stress?

- Jag ser till att ta hand om mig kontinuerligt, för då har jag reserver att ta av. Om man bara kör på och det kommer krävande stunder tar man av reserver som inte finns.

Hur äter du för att maxa energin?

- Så varierat som möjligt, fast jag har ett sockersug som jag kämpar emot. Jag har märkt att det avtar om man klarar att härda ut ett tag. Det blir rätt mycket fisk med sallad eller rotfrukter.

Hur hanterar du konflikter?

- Jag säger definitivt vad jag tycker, kanske lite väl tydligt ibland. Med tiden har jag försökt lära mig att inte bara braka på och jag tror att jag även tar in andras synpunkter.

Hur tränar du?

- Jag promenerar eller cyklar vart jag än ska och så går jag på aerobics 2-3 gånger i veckan.

Vad peppar dig?

- Min man peppar mig och jag peppar honom. Den som är träningssugen drar med sig den andra. Det är ju ytterst sällan man ångrar ett träningspass.

 

TEXT: LOTTA BYQVIST

Pekka Heino

Ålder: 53.

Familj: Maken Erik.

Bor: Centrala Stockholm.

Gör: Programledare för "Go'kväll" i SVT.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande