Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Antikexperten Peder Lamm botade sin allergi med hjälp av LCHF-kost.Antikexperten Peder Lamm botade sin allergi med hjälp av LCHF-kost.Antikexperten Peder Lamm botade sin allergi med hjälp av LCHF-kost.
Antikexperten Peder Lamm botade sin allergi med hjälp av LCHF-kost. Foto: Tommy Pedersen

Peder Lamm botade sin allergi med LCHF

Antikexperten Peder Lamm, 43, märkte av allergibesvär när han var i tolvårsåldern.

När han började med LCHF-dieten för ett och ett halvt år sedan har han blivit av med pollenallergin.

– Jag äter ingen medicin mot allergi. LCHF-dieten är den bästa dieten, säger han.

Hur länge har du lidit av allergi?

– Sedan tolvårsåldern. Vi hade en tax och den gjorde så att jag fick allergiska reaktioner. Det var andningsbesvär, klåda, nysningar - rubbet. Jag utvecklade även en allergi mot pollen. På den tiden var det hårdhänta medicinska lösningar som gällde. Typ: "en snuvig unge - ge kortison!". Det pratades inte någonting om hur allergin skulle kunna förebyggas genom en ändrad livsstil.

Hur påverkas du av allergin i din vardag?

– I dag knappt någonting. De senaste tio åren har min allergi varit i avklingande. Och sedan jag började med LCHF-diet för cirka ett år sedan och uteslöt inflammationsfrämjande produkter som gluten och socker i kosten har pollenallergin försvunnit. När det gäller pälsdjursallergin gäller det för mig att undvika kontakt med hundar som har fet päls, labrador till exempel. Den sortens päls är det värsta för mig.

"Det är skitbra för allergiker"

Kan du ge något exempel?

– Min granne har en hund med sådan päls. Är jag i samma rum som den i en halvtimme får jag svårt att andas och ögonen börjar klia och näsan rinna.

Vad äter du för slags allergimedicin i dag?

– Jag äter ingen medicin. LCHF-dieten är den bästa medicinen. Men den är rätt svår att följa eftersom socker och gluten finns i så mycket. En annan sak som påverkat min allergi positivt är att jag flyttat ut på landet. Där är det frisk luft och trädgårdsarbete som gäller. Det är skitbra för allergiker.

Vilket råd skulle du vilja ge till andra allergiker utifrån dina erfarenheter?

– Ändra livsstil. Ät nyttigare och motionera mera.