Dina städvanor kan sitta i generna.
1 av 5: Dina städvanor kan sitta i generna. Foto: Thinkstock
En slarver är mer spontan och styrd av sina känslor, menar pyskolog Maria Farm.
2 av 5: En slarver är mer spontan och styrd av sina känslor, menar pyskolog Maria Farm. Foto: Shutterstock
Man kan se dragen tidigt i livet, menar psykolog Maria Farm. Vissa små barn är känsliga för kladd.
3 av 5: Man kan se dragen tidigt i livet, menar psykolog Maria Farm. Vissa små barn är känsliga för kladd. Foto: Magnus Jönsson
”Inför våra hembesök finns det de som tycker det är viktigt att det är undanplockat ordentligt, så att de kan få en noggrann städning just”, säger Maria Andersson vd för städfirma Hemfrid.
4 av 5: ”Inför våra hembesök finns det de som tycker det är viktigt att det är undanplockat ordentligt, så att de kan få en noggrann städning just”, säger Maria Andersson vd för städfirma Hemfrid. Foto: Colourbox
Vissa kunder lämnar allt när städfrirman kommer, berättar Maria Andersson, vd för Hemfrid.
5 av 5: Vissa kunder lämnar allt när städfrirman kommer, berättar Maria Andersson, vd för Hemfrid. Foto: Colourbox

Pedant eller slarver? Generna bestämmer

Pedant – eller slarver?

Vilken typ är du?

Enligt psykologen Maria Farm är våra städvanor en konsekvens av medfödda personlighetsdrag:

– En del är känsligare för kladd och klet, säger hon till Hälsoliv.

Du har säkert noterat skillnaden bland kolleger, vänner och familj. Medan vissa har minutiös ordning på sina skrivbord och i sina rum har andra inga problem att jobba bland växande tidningsstaplar eller äta frukost omgiven av smutsig disk.

Vi människor är olika på många sätt - inte minst när det kommer till städning. Hårdraget kan man skilja mellan två olika typer: pedanten och slarvern.

Men vad är det som avgör hur vi organiserar oss i vardagen? Vad är det som gör att en del måste ha välstädat omkring sig för att fungera, medan andra trivs bäst i kaos?

 

Kan inte koppla av

 

Enligt psykologen och kbt-terapeuten Maria Farm handlar det om nedärvda personlighetsdrag, som kan utvecklas och förstärkas när vi blir äldre:

– En del är känsligare för sensoriska intryck, med en medfödd tendens att ta in och påverkas av oordning. De kan inte koppla av när det är stökigt – medan andra knappt noterar det.

– Man kan se det ganska tidigt i livet. Vissa små barn är känsligare för kladd och klet och sorterar sina prylar, medan andra inte tycks bekommas så mycket av oreda.

Arv är alltså en viktig orsak till vilken städtyp vi blir som vuxna. Men med tiden förstärker vi även dragen genom vårt beteende.

– Om man hela tiden håller på och städar så tränar man sig ju inte i att ha lite stökigt ibland. Och en lite slarvigare person som bor med en väldigt noggrann person kommer att släppa på städningen, för det där gör ju den andra så bra, säger Maria Farm.

Draget till sin spets kan ytterligheterna bli ett hinder i vardagslivet. Ordningsamhet och kontroll kan till exempel leda till tvångsmässiga beteenden.

– Man kan inte gå hemifrån utan att det är helt städat hemma, då kommer man hellre sent till jobbet eller ställer in den där dejten. I värsta fall fastnar man och kommer inte ut överhuvudtaget

– Och i det andra fallet kanske man missar alltför mycket viktigt. Man hittar inte räkningarna och har slavat bort almanackan med tider för möten och andra aktiviteter.

 

Gillar lite röra

 

Maria Andersson är vd för städfirman Hemfrid. Hon berättar att företagets personal är van vid att möta båda sorter:

– Det finns säkert ännu fler typer än två, men visst kan man urskilja olikheter. Inför våra hembesök finns det de som tycker det är viktigt att det är undanplockat ordentligt, så att de kan få en noggrann städning just. Sedan finns det de som tycker det är skönt att bara lämna allt, så plockar vi OCH städar.

– Man har olika behov. En del drivs av att fokusera på andra saker och gillar lite röra, medan andra jobbar och presterar bättre när det är struktur och ordning.

Pedanten måste väl vara städpersonalens favorit?

– Nej, det är inte alltid så. Hos de kunder där man plockar mer så får man ju ett fantastiskt resultat, medan skillnaden inte blir lika stor hos dem som redan har det undanplockat. Personalen tycker olika, därför jobbar vi med matchning, säger Maria Andersson.

 

LÄS OCKSÅ: 8 enkla tips för lite mer ordning hemma

Det här utmärker en pedant respektive en slarver (enligt psykologen)

Pedanten

*Har ofta ett svartvitt tänkande kring sin person och prestation. Höga krav på vad man gör – och när det är tillräckligt bra. Gjorde man åtta bra saker och två mindre bra saker under dagen så är det ändå de två sista man fokuserar på.

*Kan ha svårt att vara flexibel i situationer när det behövs, som att prioritera bort något till förmån för något annat.

Slarvern

*Är mer spontan och styrd av sina känslor och impulser.

*Styrs ofta av sin egen motivation och är lite mindre plikttrogen. Om man är engagerad eller har lust till något så kan man ägna sig åt det i timmar – och resultatet blir jättebra. Men det som inte väcker ens motivation släpper man, vilket kan reta gallfeber på andra.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!