Foto: Evandro Inetti

Påven ger sina 10 bästa råd om lycka

I den argentinska tidskriften "Viva" fick påve Franciskus frågan om hur man blir en lyckligare person.

Då listade han sina egna budord. Några av dessa handlade om att ta det lite lugnare, leva mer och satsa på att hitta jobb åt ungdomar.

1. Lev och låt leva 

"Alla borde följa denna principen", säger påven.

Ett liknande uttryck används av romarna: "Rör dig framåt och låt alla andra göra detsamma."

 

2. Var generös mot andra

"Människor måste vara öppna och generösa gentemot varandra, för om du blir inbunden är risken att du blir en mycket egoistisk person".

 

3. Hitta lugnet i tillvaron

Påven som tidigare undervisade i litteratur gymnasiet, använder sig av en liknelse från en argentinsk novell skriven av Ricardo Guiraldes. I den boken ser huvudkaraktären tillbaka på hur han egentligen levt sitt liv.

 

4. Se till att din fritid är balanserad

"Konsumtion har bara gett oss ångest", säger påven.

Han vill att vi avsätter tid att umgås med familjen och barnen. Och att vi ska stänga av tv:n när vi äter och fokusera på samtalet och tiden vi ägnar oss åt tillsammans.

 

5. Söndagar bör vara en vilodag

"Arbetare ska ha söndagen ledig eftersom att söndagen ska ägnas åt familjen", säger påven.

 

6. Hitta innovativa sätt att skapa värdiga jobb för unga

"Vi måste vara kreativa när det kommer till våra ungdomar. Om de inte ser någon framtid eller några möjligheter kan du börja med droger och bli mer känsliga vilket kan leda till självmord", enligt påven.

 

7. Respektera och ta hand om vår natur

"Miljöförstöringen är en av de svåraste utmaningarna mänskligheten står inför, och frågan som vi inte ställer är: Håller människan på att begå självmord genom sin tyranniska användning av våra naturresurser."

 

8. Sluta att vara negativ

"Att tala illa om andra tyder bara på att man ha dålig självkänsla. Att släppa negativa tanka snabbt är bara hälsosamt."

 

9. Respektera andras övertygelse

"Varje persons dialog startar med hans eller hennes identitet. Kyrkan växer genom att inspirera genom vittnesbörd, att försöka övertyga andra om sina egna åsikter är fel väg att gå."

 

10. Arbeta för fred

Vi lever i en tid då det pågår flera krig i världen, och rösten för fred måste göras hörd. Att vara ha en fredlig hållning kan ibland tolkas som att man är tyst. Men det är fel, i stället står fred för något proaktivt och dynamiskt."

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!