Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 dec 2014 10:55

Pasta och sportdryck försämrar din träning

VÄLTRÄNAD? Då ger 7 x 30 sekunders maxintervallträning samma resultat som om du springer i en timme. Bäst effekt får du om du håller nere kolhydraterna.

VÄLTRÄNAD? Då ger 7 x 30 sekunders maxintervallträning samma resultat som om du springer i en timme. Bäst effekt får du om du håller nere kolhydraterna.

När kolhydraterna börjar ta slut i musklerna funkar träningen bättre.

Det är ett bra skäl att låta bli att fylla på med sportdrycker under passet.

En avhandling på GIH visar att träning ger bättre resultat när kolhydraterna börjar sina i musklerna. Det är ett skäl att ifrågasätta båda pastaladdning inför och sportdrycks-halsande i samband med träningen.

Mitokondrierna – musklernas egna små kraftverk – växer snabbare om det inte finns kolhydrater lagrade i cellerna under träningspasset. Och det i sin tur förbättrar förbränningen, uthålligheten och minskar risken för vanliga folksjukdomar.

I studien fick två grupper - den ena vältränad, den andra otränad - träna på olika sätt för att studera vilken sorts träning som fungerar bäst.

– Anledningen till att jag valde detta ämne är att jag vill utreda vilken träningsform som är bäst för att öka orken i vardagen samt prestationen i idrotten, säger forskaren Niklas Psilander i ett pressmeddelande.

En viktig fråga är om träningen ska fokusera på hög intensitet under kort tid eller låg och medelintensiv intensitet under lång tid. Resultaten visar att det för otränade går lika bra att träna kort och hårt som långt och medelhårt- men för de vältränade är högintensiv intervallträning klart överlägsen.

Sprintintervaller à 7x30 sekunder gav samma, eller bättre, resultat än 60-minuterspass.

Men för båda grupperna gjorde halten av kolhydrater i musklerna stor skillnad.

Lite kolhydrater = bättre uthållighet, förbränning och träningsresultat. Eller som man säger på forskarspråk:

– Resultatet indikerar att man kan ifrågasätta att uthållighetsträningar ska genomföras med välfyllda glykogenlager, det vill säga att personen äter mycket kolhydrater innan och under träning. Det kanske är mer fördelaktigt att utföra vissa träningspass med låga lager för att maximera den mitokondriella tillväxten, fettmetabolismen och den muskulära uthålligheten, säger Niklas Psilander.