Kramas mer. Det var i SVT-programmet "Par i terapi" som Cenitha och hans hittade tillbaka till varandra. efter fem terapisessioner med terapeuten Paul Perris fick de verktyg att komma ur en negativ spiral. "Det har blivit en otroligt stor förändring! Det är fascinerande", säger Cenitha.
Kramas mer. Det var i SVT-programmet "Par i terapi" som Cenitha och hans hittade tillbaka till varandra. efter fem terapisessioner med terapeuten Paul Perris fick de verktyg att komma ur en negativ spiral. "Det har blivit en otroligt stor förändring! Det är fascinerande", säger Cenitha. Foto: Göran Strand

Parterapi - rätt hjälp kan rädda relationen

När hösten kommer krisar många i sina relationer. Men det behöver inte sluta med skilsmässa. Parterapi blir allt vanligare och det finns former som passar alla.

Med Söndags guide får du hjälp att hitta rätt.

Cenitha och Hans Kernell kände att de hade fastnat i dåliga mönster, med mycket tjafs om småsaker.

De tog hjälp av parterapi för att komma vidare.

- Vår relation har blivit mycket bättre tack vare terapin och de verktyg som vi fick med oss därifrån!

Varje år skiljer sig cirka 20 000 svenskar. Men för alla slutar inte krisen med att de går skilda vägar. Under sina 29 år som par har Cenitha och Hans hunnit med både upp- och nedgångar.

Kärleken har alltid funnits där, men nu upplevde paret att de hade svårt att ta sig ur en negativ spiral - trots att de själva hade insikt om de bakomliggande orsakerna till problemen.

Framför allt handlade det om vardagstjafs och bråk som skapat knutar som blev allt svårare att lösa upp mellan gångerna. Cenitha längtade efter mer närhet.

Hans å sin sida upplevde sig ha ett stort behov av eget utrymme och drog sig ibland undan utan att förklara varför. Cenitha kände sig inte sedd, och drabbades ibland av känslor av att vara värdelös. Men kommunikationen brast. I stället för att fokusera på orsakerna till problemen blev det tjafs om annat, och grälen var i gång.

 

Cenitha och Hans har alltid varit intresserade av personlig utveckling och att ­utvecklas tillsammans som par, så resan var på sätt och vis redan påbörjad. De har länge mediterat tillsammans och deltagit i andra aktiviteter för att stärka pargemenskapen.

Men när de fick höra talas­ ­­om SVT-programmet "Par i terapi" som sändes förra hösten, där psykologen Poul P­erris hjälpte par i tv-sända terapisessioner, kändes det rätt att ta ytterligare ett steg mot en bättre relation.

- Jag hörde talas om Poul ­Perris via en bekant och kände att "honom vill jag träffa"! berättar ­Cenitha.

Det blev ett möte, och kontakten med hela redaktionen och själva upplägget kändes­ bra.

- Det var ett seriöst sammanhang. För oss var det viktigt att vi inte ville hamna i någon såpa.

- Vi tror inte att vi är så annorlunda mot alla andra par. Vi har problem som alla andra,­ men tack vare terapin fick vi ytterligare­ verktyg med oss som fungerar.

Tillsammans med terapeuten Poul Perris gick Cenitha och Hans bakåt i sina liv och hittade händelser i barndomen som påverkar dem ännu. Vissa insikter och minnen var smärtsamma att återigen väcka till liv.

- Då var det väldigt fint att sitta bredvid varandra och dela den här smärtan, säger Hans.

- Nu förstår vi varandra på ett helt annat sätt. Vi kan nu ännu tydligare se orsaken bakom vissa beteenden.

Cenitha och Hans hade fem terapisessioner med Poul Perris förra våren, och de ­beskriver tiden som gått sedan dess som fantastisk.

- Det har blivit en otroligt stor förändring! Det är fascinerande. Jag trodde inte att det skulle hjälpa så mycket som det har gjort, säger Cenitha.

De säger leende att de kramas mer i dag, och glädjen är mer närvarande i förhållandet.

- Om vi tjafsar om något i dag har vi nya sätt att hantera det. När jag märker att Hans glider i väg frågar jag honom lite försiktigt om han vill vara ensam, eller om jag ska vara där tillsammans med honom. Då har han möjlighet att välja. I stället för att jag bara blir arg och känner mig besviken i tysthet.

Att delta i terapin öppet, inför tv-kamerorna, blev enklare än de trott.

- Snart tänkte vi inte ens på kamerorna. Vi kände en stor tillit till Poul och de andra­ som arbetade med programmet, säger Hans.

- Nu känns det jättebra att vi fått dela med oss, och visat att det inte är farligt att vara öppen om sådant här.

Programmet som Cenitha och Hans medverkar i sändes i september.

- Vi har fått ett fantastiskt bemötande! Både bekanta och okända hör av sig, det är rörande, säger Cenitha.

En bonuseffekt har blivit att både Cenitha­ och Hans har fått en bättre relation till sina föräldrar efter terapin.

- Det har blivit många positiva ringar på vattnet!

---

 

Nu kommer hösten - då knakar kärleken

Parterapi kan hjälpa relationen

Psykolog Maria Farm säger att övergången mellan semester och vardag sätter många förhållanden på prov.

- Man kan ha knutit förhoppningar till semestern som inte gick i uppfyllelse och är besviken över det, och då känns ju hösten tyngre: det blev inte som jag ­önskade och nu går vi mot mörkare tider igen.

För en del par är det själva ­semestern som har varit ­tärande, säger Maria Farm.

- Mina klienter berättar bland annat om hur anspänningarna har blivit­ fler under semestern med mer gräl, all planering, att man inte fått vila från varandra, alla aktiviteter och kanske en ojämställdhet som har blivit väldigt synlig. Sådant som går att sopa under mattan under terminerna har nu blivit tydligt.

Då är det hög tid att fundera över relationen. Har ni orimliga krav på den? Eller är det andra problem som tar sig uttryck i rustrationen ni känner nu?

Andra kan ha haft det toppen på semestern, men har svårare att se varandra­ i vardagen som blir mer fylld av bråk och tjafs.

Parterapi kan vara lösningen för att komma vidare.

 

Terapeuten Håkan Mattsson på mottagningen Livscentrum i Stockholm har lång erfarenhet av parterapi.

- Många som kommer till mig upplever att de har fastnat i olika låsningar, eller­ så vill man avsluta sin relation på ett bra sätt.

Ett möte hos Håkan Mattsson börjar ofta med att paret berättar, var och en för sig medan Håkan och den andre partnern lyssnar, om varför man sökt sig till par­terapin, vad man upplever som problem i förhållandet, och vad man önskar uppnå med terapin. Båda parter ges utrymme att uttrycka sina känslor, tankar och behov.

- Men parterapi handlar också om att ta upp vad som fungerar bra i relationen och skapa en positiv känsla kring det.

Håkan Mattsson menar att strukturen i terapirummet ofta hjälper paret att föra ett vettigt samtal, i samarbete med terapeuten, utan att man avbryter eller höjer rösten åt varandra.

Maria Farm, psykolog, säger att parterapi ofta kan vara en bra hjälp när man som par känner att man har fastnat i samma spår och inte kommer vidare.

- Konflikterna pågår, och det enda som händer är att tiden går. Men det sker aldrig någon läkning, utan man haltar­ vidare tills nästa gång då grälet fortsätter på samma ställe igen. Då kan parterapi hjälpa.

- Det gör ont i kärleken när man sliter på den upprepade gånger, med ord som sårar, gräl och hårda diskussioner.

Brist på kommunikation är en mycket vanlig orsak till att par söker sig till en terapeut, enligt Maria Farm och Håkan Mattsson. Det förekommer även att mer akuta händelser, som exempelvis otrohet, är orsaken. Andra kommer i förebyggande syfte när de precis gått in i en ny relation.

- Ofta behövs det inte mer än cirka åtta-tolv parterapisamtal, och en vanlig takt är att man ses varannan vecka. Det viktiga är att paret även är aktiva och reflekterar över de uppgifter och verktyg de får med sig hem. Då går det att se resultat relativt snabbt, säger Håkan Mattsson.

CENITHA & HANS KERNELL

Ålder: 55 och 59 år.
Gör: Båda är lärare. De är också diplomerade mindfulnessinstruktörer, och Cenitha driver egna verksamheten Livfullt med kurser i mindfulness. Deras gemensamma kurs "Mindfulness för par" ligger dem i dag mycket varmt om hjärtat.
Familj: Två vuxna barn.
Bor: I Hammerdal i Jämtland.

CENITHA & HANS - SÅ HJÄLPER TERAPI ERT FÖRHÅLLANDE

1 Om ni håller på att tjafsa och inte kommer ur konflikterna så kan parterapi vara jättebra. Ni får en person till att bolla med, och kan hindra att konflikten späs på och blir djupare.

 

2 Man är så noga med sin bil och servar och besiktigar den varje år. Tänk likadant med relationen, den är också värd att tas hand om! Gör en besiktning av var ni står och hur ni skulle vilja ha det framöver.

 

3 I relationer handlar det ofta om att man vill försöka ändra den andre. Se dig själv i stället - vilka mönster bär du på? Bli medveten om dessa. Den enda du kan ändra på är dig själv.