ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

"Pappa älskar mig inte - vad ska jag göra?"

Manspanelen. Från ­vänster: Robert Aschberg, 59, tv-profil och styrelseledamot i produktionsbolaget Strix, Marcus Birro, 39, författare, Pigge Werkelin, 51, företags­ledare, Leif GW Persson, 66, professor och ­deckarförfattare.

Manspanelen. Från ­vänster: Robert Aschberg, 59, tv-profil och styrelseledamot i produktionsbolaget Strix, Marcus Birro, 39, författare, Pigge Werkelin, 51, företags­ledare, Leif GW Persson, 66, professor och ­deckarförfattare.

1/1

Foto: Magnus Jönsson

"Pappa älskar mig inte - vad ska jag göra?"

Manspanelen svarar på dina frågor. I panelen ingår: Robert Aschberg, Macus Birro, Pigge Werkelin och Leif GW Persson. Manspanelen publiceras i Expressen Söndag varje vecka. Har du frågor? Mejla din fråga här!

manspanelen@expressen.se

Snälla, vore tacksam att höra hur ni män och fäder ser på min situation. Är en 54-årig kvinna som försökt få min far att bry sig om och älska mig i alla år, men inte lyckats och vet inte varför han tycker illa om mig.

Far var mycket glad i spriten hela min uppväxt och jag mådde mycket dåligt av det. Jag fick alltid som barn höra att jag var ful och att någon man aldrig skulle vilja leva med mig.

Jag har en underbar vuxen son som är hans enda barnbarn men han bryr sig inte om honom heller.

Vi bor i samma kommun och jag har ofta åkt till honom med lite blommor och hembakat för att umgås och ha trevligt. När han öppnar ser han alltid lika besviken ut att det är jag. Han frågar mig aldrig något utan pratar om sina gamla vänner vilka underbara, fina, duktiga barn de har. Det värker i mig. Åker därifrån och gråter alltid och är besviken. Jag har ringt far ofta i ren omtanke men då ska han alltid göra något och lägger på. Han ringer aldrig mig.

September 2011 fick jag en svår hjärtinfarkt och kämpar ännu med sviterna. När jag var som sämst hoppades jag att far skulle ringa och bry sig. Han har än i dag inte hört av sig. Jag vet efter alla år att han inte är intresserad av om jag lever eller inte, ändå gnager detta inom mig. Jag har frågat honom vad han har emot mig, då blänger han bara på mig och skrattar och säger inget.

Han bor själv, klarar sig helt och är inte dement. Känner ofta att jag avskyr far då han är så elak. Hur kan jag i min ålder ännu hoppas på en fin far?

Varför har jag inte gett upp honom? Tacksam för svar.

Agneta

 

Manspanelen svarar:

Pigge svarar: Skit i den gamla gubben

Du verkar vilja ha svar på en fråga som han inte vill eller kan svara på. Han är eventuellt rädd för svaret och kommer säkerligen inte att säga något. Men mitt råd är att "Skit i den gamla gubben och lägg tid och kraft på dig själv", efter det att du skrivit ett brev där du inte vill ha kontakt med honom förrän han ger dig svar på dina frågor. Livet går vidare och du är bara ansvarig för ditt liv, inte hans.

Leif GW svarar: Han förtjänar inte din kärlek - säg upp kontakten

Din far förtjänar inte din kärlek. Det beror på att han inte är någon bra människa. Orsakerna till detta kan vi lämna därhän men det är i vart fall inte ditt fel och i hans fall för sent att göra något åt. Jag tycker du ska avsluta kontakterna med honom. Gör det med ett brev och se till att inte vara det minsta vänlig när du gör det. Själv är du helt uppenbart en tänkande och kännande människa och som förtjänar långt bättre än ditt usla skämt till pappa. Jag är också övertygad om att du kan hitta personer i din närhet värda din uppskattning och din kärlek.

Marcus svarar:Du behöver inte hans ignorans och arrogans

Det finns två sätt att närma sig en stor sorg. Man kan lära sig att leva med den, jobba med den, långsamt övervinna den. Eller så kan man hela tiden pilla i såret som därmed aldrig läks. Din farsa är en skitstövel. Det spelar ingen roll hur älskvärd eller trevlig du är mot honom. Han är en skitstövel i alla fall. Klipp alla band med honom, sluta förödmjuka dig själv. Det är en sorg att ha en sådan farsa men du kan välja att gå stolt därifrån. Du behöver inte hans ignorans och arrogans.

Robert svarar: Sluta känna ansvar - han är förlorad

Din far är förlorad. Han tycks vara ett självupptaget, sadistiskt svin, och hur mycket du än försöker behaga honom så slår du huvudet i väggen. Tyvärr är en del sådana. Mitt råd är att du ska sluta känna ansvar, klippa alla kontakter, glömma honom helt och försöka komma över sorgen så fort som möjligt.