Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Paolo Roberto och Kostdoktorn i en beef om pasta.
Paolo Roberto och Kostdoktorn i en beef om pasta.
Paolo Roberto och Kostdoktorn i en beef om pasta.
Paolo Roberto och Kostdoktorn i en beef om pasta.

Paolo Roberto och Kostdoktorn i pastabråk

Paolo Roberto har kallat LCHF en kost för "lata idioter".

Nu är han på gång igen:

- LCHF:are, ni och er sjuka inställning till mat har gjort att svensken är ett av världens mest bantade folk, skriver han på sitt instagramkonto.

Kostdoktorn Andreas Eenfeldt kontrar:

- Jag tycker att det är väldigt tråkigt att han sprider en massa motbevisade myter för att sälja några extra paket pasta, säger han.

Paolo Roberto publicerade i går en bild på sin middagspasta. Till bilden följde en text riktad till personer som äter LCHF (LowCarb HighFat):

– 2000-talet är det årtusende då kroppen har besegrat själen och det är viktigare att vara smal än god! Den inställningen till livet gör att svenska tonårstjejer är de som försöker ta livet sig mest i hela Europa. Jag kommer att håna er, kritiserar er och bekämpa er för det är min plikt, skriver han.

 

Reaktionerna lät inte vänta på sig:

Träningscoachen och LCHF-experten Jonas Colting kontrade med en egen middagsbild på ekologisk oxfilé, sallad med mango och avokado:

– Det här är mat som räddat livet (bokstavligt talat!) på tusentals människor! Människor som gått ned i vikt (mycket, ibland över 100 kg), blivit kvitt sin diabetes (och en fruktansvärd medicinering), kommit ur matmissbruk (nästan alltid orsakat av fetträdsla o sockermissbruk) o rent allmänt höjt sin livskvalitet enormt!, skriver han.

 

Kostdoktorn Andreas Eenfeldt har hört Paolo Robertos kritik förut:

- Men jag tycker att det är väldigt tråkigt att han sprider en massa motbevisade myter för att sälja några extra paket pasta. När man har så många som lyssnar på sig som han har tycker jag att man ska ta det lite mer på allvar, säger han.

Paolo Roberto hänvisar till flera studier och till att Livsmedelsverket varnar för metoden. Han  vill få människor att fokusera på helhetsbilden, se till att röra sig och sluta banta.

- Mitt budskap är välmående. Det är att leva av en kost i rätt mängder. Jag tycker inte att man ska äta för mycket socker - eller pasta för den delen. Rör på dig, meditera och kanske ibland be en bön.

 

Inte heller i denna fråga är Kostdoktorn enig med honom:

- Att man ska äta lagom av allt är en farlig missuppfattning som sprids av skräpmatstillverkare och uppenbarligen av folk som säljer pasta. Varför unna sig en massa skräp hela tiden, kan man inte unna sig att må bra? säger Andreas Eenfeldt.

Paolo Roberto tar uppståndelsen med gott humör - och bråken med LCHF-världen lär fortsätta:

- Jag retar 5:2-metoden minst lika mycket, men de är inte lika aggressiva. Jag har aldrig fått några negativa kommentarer från dem, säger han.