Paddan ökar risken för närsynthet hos barn
Från datorn - till teven - till smartphonen - till läsplattan. Vårt stirrande in i olika skärmar har ökat enormt på senare år.
Här reder vi ut hur det påverkar ögonen.
Att fokusera på nära avstånd under en längre period kan vara ansträngande för ögonen, konstaterar Tony Pansell, docent och optiker vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm.
- Detta leder ofta till trötta, lätt röda ögon, suddigt seende och kanske även dubbelseende och huvudvärk. Dessutom blinkar man mer sällan vid skärmarbete vilket kan ge problem med torra ögon.
LÄKARHJÄLP DIREKT I MOBILEN. Med KRY kan du snabbt komma i kontakt med en läkare och få diagnos, recept eller remiss. Ladda ner appen nu. (ANNONS)
Stirrandet in i skärmen blir snabbt för mycket. Om det med stirrande menas oavbrutet tittande utan blink så handlar det om sekunder. Tårfilmen på ögats yta spricker och torkar efter 10 till 30 sekunder och därefter börjar ögats yta att påverkas om man inte blinkar igen och väter ytan, berättar Tony Pansell.
- Pågår detta under en längre tid tar ögats yta stryk.
Barnens ögon är extra utsatta vid skärmtittande.
- Vi ser en ökad förekomst av närsynthet hos barn och ungdomar över hela världen. De exakta mekanismerna är inte klarlagda, men en rykande färsk forskningsstudie pekar på en kraftigt ökad risk för sexåringar att utveckla närsynthet om de inte vistas utomhus tillräckligt mycket och om de samtidigt spenderar mycket tid vid skärmar.
Oroad över utvecklingen
Vuxna har redan en färdigutvecklad syn och löper därför inte samma risker som yngre att utveckla närsynthet.
Tony Pansell är oroad över utvecklingen mot allt mer skärmtittande de senaste åren.
- Skärmarna och det man gör på skärmen kan säkert vara bra i flera avseenden. Men från ett ögonperspektiv är det inte så lyckat att spendera så mycket tid vid skärm och framför allt länge utan avbrott.
Tony Pansell rekommenderar kortvariga pausar för att vila både ögon och nacke, som spänns vid närarbete.
Vilken skärm man använder kan också ha betydelse.
- Det finns bättre och sämre skärmar. En bra skärm ska ge en skarp bild som inte flimrar. Dessutom är det viktigt att tänka på hur skärmen placeras. Det gäller att inte bli bländad av fönster eller felriktade lampor i rummet.
Testa enkelt själv. Håll handen som en kepsskärm. Tycker du att det känns behagligare, då är du troligtvis bländad från takbelysningen. Rikta om ljuset eller byt armatur - uplights i rummet är oftast mycket behagliga, tipsar Tony Pansell.
"Det forskas mycket"
Forskningen kring riskerna med skärmtittande är relativt omfattande.
- Det forskas mycket för att förstå vad som orsakar närsynthet hos barn. Dessutom forskas det kring mekanismerna för vad som orsakar torra och ansträngda ögon i samband med närarbete vid skärm med mera.
Tony Pansell tror att skärmtittandet blir ännu mer utbrett framöver.
- Jag tror att kraven på god synkvalitet kommer att öka även för äldre som har lika stort behov av mobiltelefoner och läsplattor för att klara sin vardag.